15 Bin Hükümlüye Tahliye Yolu Gözüktü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu, koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az kalan hükümlülerin, cezalarının bir kısmını dışarıda ge...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu, koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az kalan hükümlülerin, cezalarının bir kısmını dışarıda geçirebilmesine imkan tanıyan tasarıyı kabul etti.

15 bin hükümlüyü ilgilendiren "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" kabul edildi. Buna göre kanunda belirtilen vasıflara uygun hükümlüler, cezalarının son yılını dışarıda geçirebilecek, aileleriyle yaşayabilecek, çalışabilecek, çeşitli kurs ve programlardan faydalanabilecek.

Tasarının amacı; hükümlülerin dış dünyaya uyum sağlamaları, aileleriyle bağlarını sürdürmeleri ve güçlendirmelerini imkan tanımak. Hükümlülerin kontrolü ise elektronik yöntemlerle gerçekleştirilecek.

Açık cezaevinde cezasının son 6 ayını kesintisiz olarak geçiren, çocuk eğitim evinde toplam cezasının 5'te birini tamamlayan, koşullu salıverilmesine 1 yıl ve daha az süre kalan iyi halli hükümlüler, cezalarının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmını, denetimli serbestlik tedbiri kapsamında, cezaevi dışında geçirebilecek. Buna infaz hakimi karar verilebilecek.

Açık cezaevine ayrılma şartları oluşmasına karşın ayrılamayan veya bu nedenle kapalı cezaevine geri gönderilen iyi halli hükümlüler, açık cezaevine ayrılma şartlarının oluşmasından itibaren en az 6 aylık süre geçerse diğer şartları da taşımaları halinde bu uygulamadan yararlanabilecek.

DIŞARIDA NELER YAPILABİLECEK?

Denetimli serbestlik tedbiri kapsamında cezasının infazına karar verilen hükümlü, koşullu salıverilme tarihine kadar kamuya yararlı bir işte ücretsiz olarak çalıştırılabilecek, bir konut veya bölgede denetim ve gözetim altında bulundurulabilecek, belirlenen yer veya bölgelere gitmeyebilecek, belirlenen programlara katılabilecek. Bu yükümlülüklerinden bir veya birden fazlasına tâbi tutulmasına denetimli serbestlik müdürlüğü karar verecek.

Hükümlü, cezaevinden ayrıldıktan sonra denetimli serbestlik müdürlüğüne 3 gün içinde müracaat etmemesi, yükümlülüklere, hazırlanan denetim ve iyileştirme programına, denetimli serbestlik görevlilerinin bu kapsamdaki uyarı ve önerileriyle hakkında hazırlanan denetim planına uymamakta ısrar etmesi halinde koşullu salıverilme tarihine kadar olan cezasının infazı için kapalı cezaevine gönderilecek.

Hükümlünün başka bir suçtan dolayı tutuklanması, bu uygulamadan önce işlediği iddia olunan ve cezasının üst sınırı 7 yıldan az olmayan bir suçtan dolayı soruşturmaya tâbi tutulması, bu uygulamadan sonra işlediği iddia olunan ve cezasının alt sınırı 1 yıl veya daha fazla olan suçtan dolayı soruşturmaya uğraması halinde hükümlünün, kapalı cezaevine gönderilmesine karar verilecek.

Hükümlünün soruşturma sonunda beraat etmesi, davasının reddi veya düşmesi halinde cezasının infazına, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak devam edilebilecek.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle koşullu salıverilmelerine bir yıldan az süre kalan, açık cezaevinde bulunan, kapalı cezaevinden açık cezaevine ayrılma şartlarını taşıyan iyi halli hükümlüler; cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmını denetimli serbestlik tedbiri kapsamında çekebilecek.

ELEKTRONİK TAKİP GELİYOR

Şüpheli, sanık ve hükümlülerin toplum içinde izlenmesi, gözetimi ve denetimi, elektronik cihazların kullanılması suretiyle de yerine getirilebilecek.

Denetimli Serbestlik müdürlüklerine, en az dört yıllık eğitim veren fakülte ve yüksek okullardan veya bunlara denkliği, Yükseköğretim Kurulu'nca kabul edilmiş yurtdışındaki üniversitelerden mezun olanlar arasından yazılı ve mülakat sınav sonucuna göre denetimli serbestlik müdür yardımcısı atanacak.

Adalet Bakanlığı'nın boş memur kadrolarından 3 bin 490'ına, 2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunundaki sınırlamalara tâbi olmadan atama yapılabilecek.

Tasarıyla 8 bin 60 kadro ihdas, 140 kadro iptal ediliyor.

#

22 Mar 2012 - 17:45 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.