15 Temmuz gazisi şifayı Kocaeli'de buldu

Kronik Venöz Yetmezlik problemi yaşayan aynı zamanda diyabetli olan hasta Ömer Ersalıcı, 15 Temmuz Gecesi darbe girişiminde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü...

Kronik Venöz Yetmezlik problemi yaşayan aynı zamanda diyabetli olan hasta Ömer Ersalıcı, 15 Temmuz Gecesi darbe girişiminde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde (Boğaz Köprüsü) içerisinde yaşanan arbededen etkilenerek bacağında bir venöz ülser yarası açılmış ve başka merkezlerce yapılan tedavilere yanıt alınamamıştı. Ersalıcı’nın tedavisini üstlenen Özel Kocaeli Tıp Merkezi Yara Bakım Birimi Koordinatörü Hemşire Deniz Yahcı Kocaeli Tıp Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya hasta Ömer Ersalıcı ve eşi Nazan Ersalıcı katıldı.

 

HASTAMIZIN YARASI BAŞARI İLE KAPATILMIŞTIR

Tedavi sürecini kamuoyuyla paylaşan Hemşire Deniz Yahcı, “Hastamız daha önceden tanıdığı bir cerrah önerisiyle bize ulaşmış ve tedavisini birimimize bırakmıştır. Hastamızın hem dolaşım bozukluğu hem de diyabet hastası olması nedeniyle birimimizin multidisipliner yaklaşımı ile önce şeker regülasyonu sağlanmış ve daha sonra dolaşım sorunları ile ilgili girişimsel işlemler gerçekleştirilerek yaranın tedavisine başlanmıştır. Aralık 2016 tarihinden itibaren hastamızla komplike tedavi yöntemleri koordineli bir biçimde kullanılmış ve hastamızın yarası başarı ile kapatılmıştır” dedi.

 

EKİBİMİZE AİT OLAN BİR TEKNİKTİR

Devamında Yahcı, “Yara tedavisinde kullanılan özellikli tedavi yöntemleri sayesinde yara iyileşme hızı olduğundan daha erkene çekilmiş ve uygulanan özellikli tedavi protokolü sayesinde sonuç alınmıştır. Hastamızın tedavisinde ultrasonik yara debridmanı ve tedavisi sonrası topikal oksijen ve büyüme faktörlü ürünlerle pansumanı yapılmıştır. Yaranın kapatılmasında özel bir greftleme tekniği kullanılmıştır. Bu teknik 2016 yılında Dünya Yara Olimpiyatlarında birincilik ödülü almış olduğumuz ekibimize ait olan bir tekniktir” şeklinde konuştu.

img_3097.jpg

TEDAVİ SÜRECİNİ ANLATTI

Yahcı, “Bacak toplardamarlarındaki yetmezlik nedeniyle genellikle ayak bileği çevresi ve bacakta açılan yaradır. Halk arasında varis yarası olarak da bilinmektedir. Bu yaralar genelde çok zor iyileşir ve tekrarlayabilir. Hastalığın genel olarak görülme sıklığı 1000'de 1 ile 4 arasında değişmektedir ancak yaşla görülme sıklığı da artar. Genç yaşlarda kadın ve erkeklerde eşit görülse de 40 yaş üstünde kadınlarda daha sıktır” ifadelerine yer verdi. Yaraların nedenini de açıklayan Yahcı, “Toplardamarlar oksijeni azalmış olan kanı kalbe geri getiren damarlardır. Ancak aktif bir kasılma ve pompalama sistemi yoktur. Bu nedenle kanın yerçekimi etkisi ile geri kaçmasını engellemek için damar içinde kapakçıklar bulunur. Venöz ülserlerin, bu kapakçıkların yapısında bozukluk nedeniyle geliştiği düşünülmektedir.  Kapkçıkların yapılarınıdaki bozulma çeşitli nedenler kimi zaman da yaş ile olur. Kanın kalbe dönüşü bozulur ve bacak damarlarında göllenmeye başlar. Bu, toplardamar içinde basınç artışına sebep olur. Sürekli yüksek basınç nedeni ile dokularda ve özellikle bacak derisinde bozulma, dei varisler, şişlikler son olarak da bacaklarda yaralar (venöz ülser) oluşur” açıklamalarında bulundu.

 

MÜSAADE ETSE DE ELİNİ ÖPSEM

Gölcük’te ikamet eden hasta Ömer Ersalıcı (62), “Deniz hanımla buluşunca her şeyin daha güzel olduğunu öğrendim. Günden güne yaram kapanmaya başladı. Şeker hastası olunca bazı şeylerin yasak olduğunu öğrendim. Patates, havuç gibi yiyecekler yasak. Bu yasaklara da uydum. Deniz hanımla tanışınca her şey yolunda gitmeye başladı. Yaşı benden küçük ama müsaade etse de elini öpsem” şeklinde konuştu. Serkan BORLAK

#

22 May 2017 - 12:17 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.