17 yıldır ‘Züğürt Ağa’yız

Başaltında 3.olan ve Antalya adına güreşen Karamürselli Hüseyin Gümüşalan ile yine Karamürselli olup Yalova adına güreşen Semih Turgut 3.olarak Kırkpı...

Başaltında 3.olan ve Antalya adına güreşen Karamürselli Hüseyin Gümüşalan ile yine Karamürselli olup Yalova adına güreşen Semih Turgut 3.olarak Kırkpınar Başpehlivanlığına yükseldi… Gölcüklü Ramazan sarı (1’nci) Karamürselli Kerem Kahya (2’nci), Deste-3  Büyükte Okan Şahin (3’üncü) olarak kürsüye çıktı. Tarihi 656.Kırkpınar yağlı güreşlerinde Antalya rüzgarı yine fırtınalar estirirken Kocaelili pehlivanla 23 küçük boy dışında tüm özellikle büyük boylarda adeta nal topladılar. Pehlivanlar Diyarı olarak bilinen Karamürselli pehlivanlar ile Kocaeli’nden koparılan Nedim Gürel’in başka iller adına güreş tuttukları Kırkpınar da ne yazık ki bu yılda umutlar bir başka bahara kaldı.

 

BAHANE ÇOK… BAŞARI YOK !

Tam 17 yıl geçmiş  aradan, 2000 yılında Ahmet Taşçı ile Kırkpınar’da Başpehlivanlık görmüş Kocaeli. Karamürselli efsane Ahmet Taşçı’dan sonra Kocaeli’nin yağlı güreşine sanki kara bulutlar gölge etmiş. Onca tesis ve imkanlara rağmen Kocaeli’nden bir Başpehlivan çıkmamasının sebepleri arandığında, “Bahane bin tane” ama başarı bir tane bile yok ! Herkesin birbirini suçladığı ortamda ne yazık ki elindeki Kocaeli yağlı güreş camiası  elindeki değerleri gelecek vaat eden güreşçileri de gözden çıkarıp, yuvadan uçmasına göz yumunca, Kırkpınar’da derece için değil adeta pencereye çıkmak için yer alıyor!..

taraftar-ve-cazgir-dcp.jpg

SADECE KÜÇÜK BOY’DA TESELLİ…

Deste Orta Boy’da Gölcüklü Rüstem Çavdar’ın talebesi Ramazan Sarı, birincilik kürsüsüne çıkan tek Kocaelili pehlivan olarak Kırkpınar tarihine geçerken, Deste-1 (Deste Küçük) Boyda 2.lik kürsüsüne Engin Çınar hocanın yeni keşfi Karamürselli Kerem Kahya çıktı. Deste 3 (Deste büyük Boyda) 3’ncülük kürsüsüne çıkan Okan Şahin Kocaeli’nin son gururu oldu. Büyüklere gelince… Baş güreşlerinde Faruk Akkoyun çok itirazlı ve tekrar edilen güreş sonucu puanlamada Ali Gürbüz’e kaybederek elenen “umutlandığımız” bir pehlivandı. Faruk’a yazık oldu çünkü, Faruk’un itirazını devam ettirip hakkını Ali kadar arayacak lobisi yoktu. Diğer Başpehlivanları saymaya gerek yok. Birinci turda seyirci koltuklarındaki yerlerini aldılar.

 

KOCAELİ’NDEN GİDENLER KAZANDI

Ne acıdır ki Kocaelinde yetişen ama “sahip” çıkılmayan adeta Kocaeli’nden koparılan  güreşçiler gittikleri il adına başarılara imza atıp, kürsü basamaklarını bir bir paylaştı. İşte Karamürsel’de geleceği olan fakat yeterli desteği göremeyen Hüseyin Gümüşalan, çok kısa bir dönemde Antalya’daki çalışmalarının semeresini aldı ve Başaltında final yaparak adını Kırkpınar’da Başpehlivanlık mertebesine yazdırdı. İşte Semih Turgut, Karamürsel’de güreşe başlayan Ahmet Taşçı’nın çıraklarından. Karamürsel’den kopan Yalova adına güreşen Altınova Belediyesi’nin pehlivanı. O da Başpehlivanlar kervana katıldı. Her 2 güreşçi de seneye Kırkpınar’da başpehlivanlarla kol bağlayacak, güreş tutacak.

 

NEDİM TÜREL Mİ?

Başpehlivanlıkta çiçeği bununda Gölcüklü pehlivan, bir türlü Kocaeli’nde Kağıtspor’daki huzur ortamını yakalayamadı. Çeşitli nedenler ve baskılara dayanamayan Nedim Gürelin elinden Recep Kara tuttu. “Gel seni Ordu Belediyesi’ne alalım” dedi. Ve Recep Kara geleceği olan Kocaeli’nin yetiştirdiği bu pehlivanı kendine “partner” olarak aldı gitti. Hiçbir Kocaelilin’in sesi bile çıkmadı. Neden gitti diyen bile olmadı. Çünkü Kocaeli’nde, özellikle yağlı güreş camiasında büyük, çooook büyük huzursuzluk var!.. Nedim Gürel Recep Kara ile gittiği her güreşte kürsüde yerini alıyor. Tabii ustası Recep Kara’ya saygısından, usta çırak ilişkisinden ustası Kara’nın önüne geçmiyor. Sıra ona da gelecek bekleyin!..

kirkpinara-veda.jpg

KİM EL ATACAK?

Kocaeli’ndeki bu yağlı güreş camiasının “başarısızlıklarına” kim el atacak, kim dur diyecek bilmiyoruz?..  Beyler, unutmayın, tam 17 yıl olmuş, Kırkpınar’da Kocaeli’nin Başpehlivanlıkta ismi geçmiyor! Geride kalan 17 yıl içinde bir tek Karamürselli Ekrem Yavuz’un 2 kez final yapıp, 2 ikinciliği var. Ekrem Yavuz da statü gereği bu yıl ilk 16’ya kalamadığı için, yaş haddinden (40) Kırkpınar’da güreşemeyecek! Anlayacağınız son umudumuz da 656. Kırkpınar’da Ekrem Yavuzla sona erdi. Abdullah Karagöz/EDİRNE

#

21 Tem 2017 - 11:19 Kocaeli- Spor

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.