19 yılda 2.5 milyar lira ceza kesildi

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve Rekabet Kurulu işbirliğinde organize edilen ‘Rekabet Hukuku Semineri’ dün oda binasındaki konferans salonunda gerçekleş...

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) ve Rekabet Kurulu işbirliğinde organize edilen ‘Rekabet Hukuku Semineri’ dün oda binasındaki konferans salonunda gerçekleştirildi. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan seminere Rekabet Kurulu Başkanı Ömer Torlak, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak ve oda üyeleri katıldı.

 

ÖNEMLİ KONULAR İŞLENDİ

Rekabet Yasası’nın kuralları hakkında üyelerin ve firmaların bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen seminerde, konuşan Torlak, Rekabet Kurulu’nun haksız rekabet nedeniyle firmalara 2,5 milyar TL para cezası kestiğini söyledi. Seminerde rekabet hukukunun esasları, KOBİ’ler ve rekabet hukuku, KOBİ’ler rekabet ihlallerinden nasıl etkilenir, KOBİ’ler rekabet hukukunu nasıl ihlal eder ve rekabet hukukuna uyum konularında sunumlar yapıldı.

 

“SANAYİDE TEKNOLOJİ ÖNEMLİDİR”

Programın açılışa konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “2 bin 500’lere varan sanayi kuruluşuyla Kocaeli, Türkiye’nin en büyük sanayi bölgelerinden biridir. En büyük 500 firmadan 89’u ilimizde yer alıyor. Kocaeli, dünyadaki rekabetçi iller arasında yer almaktadır. 260 yabancı sermayeli firmaya ev sahipliği yapmamız bunun önemli bir göstergesidir. Rekabet gücüne ulaşma noktasında teknoloji anahtar rol oynuyor. Kocaeli, Türkiye’nin ‘Yüksek Teknolojili Ürün Gamıyla Sanayi Dönüşümü’ hedefi için öncü ve model bir kenttir. Teknoloji kullanım perspektifine doğru hızlı şekilde yol alıyoruz ve bu yolda rekabet hukukunun gözetilmesi önem arz ediyor” ifadelerini kullandı.

 

“REKABET YASASI ÖNEMLİ”

Sözlerinin devamında rekabetçi piyasa yapısından söz eden Zeytinoğlu, şöyle konuştu: “Rekabetçi piyasa yapısı; firmalarımızı pazar koşullarına göre kendilerini uyarlamaya yönlendiriyor. Bu sayede iş dünyası olarak değişen tüketici taleplerine cevap verme kapasitemiz güçleniyor. Rekabet Yasası ile de ekonomik yaşamın oyun kuralları belirleniyor. Temennimiz cezai yaptırım gören firmalarımızın haberlerini değil, rekabet hukuku esaslarına uyan ve örnek olan firmalarımızın haberlerini almak yönündedir” şeklinde konuştu.

 

“YAŞATMAK İÇİN REKABET”

Zeytinoğlu’nun ardından konuşan Rekabet Kurulu Başkanı Ömer Torlak, “Rekabet şartlarının sağlıklı bir şekilde işlemesi için çaba sarf edilmesi piyasalar için olmazsa olmazımızdır. Rekabetçilikten anlamamız gereken, ‘Yok etmek için değil, yaşatmak için rekabet’ olmalıdır. Kısa vadede daha çok kazanç gibi gözüken yıkıcı rekabet davranışları, uzun vadede talebi oldukça düşürebilir” dedi.

 

236 SORUŞTURMA AÇILDI

Rekabet Kurulu’nun 5 Kasım 1997 yılında kurulduğunu belirten Torlak, “Kuruluşumuzdan bu yana geçen 19 senede çok sayıda başvuru değerlendirilmiş, toplamda 236 soruşturma sonuçlandırılmış ve ihlal yaptığı tespit edilen teşebbüs ve birliklere 2,5 milyar TL para cezası verilmiştir. Rekabet Kurumu, sağlıklı bir rekabet ortamının tesisi ve işleyişinin tek yolunun para cezası olmadığı bilincindedir. Para cezaları caydırıcı bir unsurdur, ancak tek başına yeterli değildir. Bu noktada Rekabet Savunuculuğu olarak ifade edilen Rekabet Hukuku’nun da toplumda tanıtılması ve bu kültürün yerleştirilmesinin sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı. Torlak’ın konuşmasının ardından Rekabet Hukuku konulu seminer gerçekleştirildi. Hilal GÜDÜCÜ

#

23 Şub 2016 - 15:00 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.