2 termik santral için 43 bin 156 ağaç kesilecek

ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, bir dizi temaslarda bulunmak için Adana’ya geldi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensuplarına açıklamalarda...

ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, bir dizi temaslarda bulunmak için Adana’ya geldi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bozoğlu, “Adana ve Hatay illerinde mevcut ve planlanan termik santrallerin kaplayacağı toplam ormanlık alan miktarı 3.645.883,31 metrekare yani yaklaşık 365 hektar olarak belirlenmiştir. Planlanan santrallerin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporlarında kesilecek ağaç miktarları net olarak belirtilmemiştir. Yalnızca planlanan 2 santral projesi kapsamında kesilecek ağaç miktarı 43 bin 156 adet olarak verilmiştir. Yok olan bu ormanlarla birlikte karbondioksit tutma ve oksijen üretim kapasitesinin azalacağı su götürmez bir gerçektir” dedi.

 

1 yılda toplam açığa çıkacak Co2 miktarı en az 183 milyon 522 bin ton

Adana ve Hatay illerinde mevcut ve planlanan termik santrallerde yılda 67 milyon 407 bin 626 ton kömür yakılmasının planlandığını ifade eden ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu, daha sonra şunları söyledi:
“Bu miktar kömürün yakılması ile birlikte yılda 10 milyon 721 bin 782 ton kül açığa çıkacaktır. Mersin ilinde planlanan Eren Termik Santrali'nde ise yılda 5 milyon 480 bin ton kömür yakılması planlanmaktadır. Bu miktar kömürün yakılması ile birlikte yılda 564 bin 480 ton kül açığa çıkacaktır. Yılda toplam 72.887.626 ton kömür yakılacak ve 11.286.262 ton kül açığa çıkacaktır. Bu miktarda bir tüketimin ve oluşacak etkinin kümülatif olarak değerlendirilmediği görülmektedir. Hava kirliliğine dair de kümülatif etkinin değerlendirilmediği yine raporlarda oraya çıkmaktadır. Bölgede yılda toplam açığa çıkacak karbondioksit (Co2) miktarı en az 183 milyon 522 bin ton olacaktır.”

 

"Paris iklim anlaşması bir an önce meclisten geçmeli"

Paris iklim anlaşmasına da değinen Bozoğlu, “Özetle, dünyanın yok oluşuna katkı vermemek adına termik santraller projeleri acilen sonlandırılmalıdır. Halihazırda devam eden ancak yetersiz olan enerji tüketimimizi azaltacak, verimliliği arttıracak ve kayıp ve kaçakları engelleyecek çalışmalar daha fazla desteklenmelidir. Yenilenebilir, temiz ve kuşkusuz yerli enerji üretim biçimlerinin geliştirilmesi sağlanmalıdır. Paris Anlaşması’nın meclisimizde kabul edilmesi için vakit kaybedilmemelidir” şeklinde konuştu.

#

22 Eki 2016 - 16:03 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.