2 yumurta= 1 tavuk

Prof. Dr. Canan Karatay'ın ilk kitabını okuduğumuz Ağustos 2011'den beri, neredeyse 6 yıldır her gün en az 2 yumurta yiyoruz. "En az" diyoruz çünkü ba...

Prof. Dr. Canan Karatay'ın ilk kitabını okuduğumuz Ağustos 2011'den beri, neredeyse 6 yıldır her gün en az 2 yumurta yiyoruz. "En az" diyoruz çünkü bazı günler dört yumurta yediğimiz bile oluyor. 

Tavuk yemiyoruz. Çünkü serbest dolaşan tavuk eti bulamıyoruz. Canan Hoca da "iki yumurta bir tavuk eder. Hiç önemli değil. Yeter ki yumurta yiyin" der. 

Yumurta, en önemli protein kaynağımız olduğu gibi tok tuttuğu için kilo vermemizde de çok yardımcı oldu. 

Yumurtanın yararlarıyla ilgili sürekli yeni çalışmalar yayımlanıyor. Bunları okudukça Canan hocaya bir kez daha şükran duyuyoruz. 

Şimdi yumurtayla ilgili bazı bilgiler paylaşmak istiyoruz. 

 

SERBEST DOLAŞAN TAVUK YUMURTASI

En güzel ve en sağlıklı tavuk yumurtası, buğday, börtü böcek ile doğal olarak beslenen hazır tavuk yemleri yedirilmemiş tavuk yumurtasıdır. Serbest dolaşan tavuğa antibiyotik gibi ilaçlar verilmediğinden de emin olmalıyız. Serbest dolaşan tavuk güneş altında beslendiği için yumurtası Omega 3 açısından oldukça zengindir. Ancak serbest dolaşan bir tavuğa mısır yedirildiği takdirde Omega 3 açısından fakir Omega 6 açısından zengin bir hal alır. Bu da insan vücudunun Omega 3 Omega 6 dengesini bozar. 

Tavuk çiftliklerinde üretilen yumurtaların ise tavukların güneş görmemesi, serbest dolaşamaması, doğal yemlerle beslenmemesi ve birçok işletmenin tavuklara ilaç vermesi nedenleriyle faydasından çok zararı olmaktadır.

 

YUMURTANIN TAZE OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR 

Yumurtanın taze olup olmadığı yumurtayı kırmadan tuzlu suya atarak anlaşılabilir. Eğer yumurta hemen suya batarsa ve tam olarak yan yatıyorsa o yumurta tazedir. Eğer yumurtanın geniş kısmı yani hava boşluğu bulunan kısmı yukarı doğru kalkarsa yumurta yavaş yavaş bayatlamaya başlamış demektir ama yine de yenebilir. Yumurta eğer dibe batmayıp yüzüyorsa o yumurta bayat demektir ve yenmemelidir. 

 

YUMURTA NASIL MUHAFAZA EDİLMELİDİR

Yumurtayı buzdolabında muhafaza etmek en doğrusudur. Buzdolabına konulurken yumurta yıkanmamalı (kuş gribi salgını vb. yoksa) sadece olsa olsa silinebilir. Yumurtanın, yumurtalığa nasıl dizildiği uzun süre korunması açısından önemlidir. Yumurtanın bir ucu daha yuvarlak diğer ucu daha sivridir. Yuvarlak olan kısmın altında hava boşluğu bulunur. Yumurtalar, hava boşluğu olan yani yuvarlak kısım yukarda, sivri kısım ise aşağıya gelecek şekilde dizilmelidir. Şayet hava olan kısım aşağıya gelecek şekilde dizilecek olursa bu hava boşluğu yukarı doğru çıkmak isteyecek bu da yumurtanın daha erken bozulmasına neden olacaktır. 

 

KALİTELİ YUMURTA NASIL ANLAŞILIR

Yumurta tavaya kırıldığında yumurtanın akı sarısının etrafında yuvarlak bir şekilde toplanıyorsa o yumurta yeterince olgunlaşmış ve kaliteli bir yumurtadır. Kalitesiz bir yumurtada yumurtanın akı sarısının etrafında toplanmayıp dağılır. 

 

YUMURTA NASIL PİŞİRİLMELİ

Yumurta çok pişirilince içindeki son derece yararlı Omega 3 yağı trans yağa dönüşür. Fazla pişmiş yumurtanın sarısının etrafı renk değiştirerek yeşillenmeye başlar. Sarısının etrafı yeşillenmiş olan yani trans yağa dönüşmüş olan yumurta yenmemelidir. 

 

YUMURTADA NELER VAR?

Yumurta birçok vitamin, mineral, doğal protein ve aminoasitler içerir. Yumurtadaki vitaminler içinde çok önemli olan A, D ve E vitaminleri sadece yağda çözünmektedir. Bu nedenle haşlanmış yumurta yanında yağ olmadan yediğinde bu vitaminlerden yeterince yararlanılamaz. Yumurta ya doğal tereyağı ile yapılmalı ya da haşlanmış yapılıyorsa yanında mutlaka soğuk sıkım zeytinyağı veya bol miktarda zeytin yenmelidir. 

 

YUMURTANIN YERİNİ NE TUTAR KAHVALTIDA YERİNE NE YENEBİLİR

Yumurtanın yerini hiçbir besinin tutması mümkün değildir. Çünkü 21 günde içinden bir canlı çıkabilecek kadar mükemmel bir besindir. Yumurtanın yerine sabah kahvaltısında protein olarak soğuk et veya soğuk balık veya mercimek çorbası veya bol domatesli kuru fasulye yenebilir. 

 

YUMURTADA NELER VAR?

Yumurta birçok vitamin, mineral, doğal protein ve aminoasitler içerir. Bakın Prof. Dr. Canan Karatay, Karatay Diyeti'yle Yaşam Boyu Sağlık kitabında neler var diyor:

"Orta boy (50-60 gr) bütün ve pişmemiş bir yumurtada bulunan doğal vitamin, mineral, protein ve aminoasitlerin miktarları şöyledir:

 

 ✅ Doğal vitaminler

▪️ Vitamin A: 243 IU

▪️ Vitamin B6: 0,07 mg

▪️ Vitamin B12: 0,6 mcg

▪️ Vitamin D: 17 IU

▪️ Vitamin E: 0,75 mg

▪️ Folat: 24 mcg

▪️ Lutein ve Zeaxanthin: 165 mcg (gözlerde nokta körlüğünü önler) 

▪️ Riboflavin: 0,24 mg

▪️ Tiamin: 0,031 mg

 

✅ Doğal mineraller

▪️ Çinko: 0,55 mg

▪️ Demir: 0,91 mg

▪️ Fosfor: 95 mg

 

✅ Doğal protein ve aminoasitler

▪️ Alanine: 368 mg

▪️ Arginine: 411 mg

▪️ Aspartic asit: 665 mg

▪️ Choline (kolin):125 mg (karaciğer yağlanmasını önler)

▪️ Cystine: 136 mg

▪️ Glutamic asit: 838 mg

▪️ Glycine: 216 mg

▪️ Histidine: 155 mg

▪️ Isoleucine: 336mg

▪️ Leucine: 544 mg

▪️ Lysine: 457 mg

▪️ Methionine: 190 mg 

▪️ Phenylalanine: 341mg 

▪️ Proline: 257 mg 

▪️ Protein: 6,3 g

▪️ Serinen: 486 mg

▪️ Threonine: 278 mg 

▪️ Tryptophane: 83,5mg 

▪️ Tyrosine: 250 mg

▪️ Valine: 430 mg"

 

SONUÇ: 

Bütün söyledikleriyle bugüne kadar bilinen pek çok ezberi bozan Prof. Dr. Canan Karatay'a göre her gün kahvaltıda 2 yumurta yenmesi gerekiyor. Arzu ederseniz daha fazla da yiyebilirsiniz. Yumurta yemekten korkulmaması gerektiğini belirten Canan Hoca Çin'de hamilelerin her gün 10 yumurta yediğini de belirtiyor. Kısaca yumurta yemekten korkmayın sağlıksız yumurta yemekten korkun. 

Sağlıklı Yaşıyoruz®

#

04 Haz 2017 - 17:53 Kocaeli- Hayatın İçinden

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.