20. Avrasya Ekonomik Zirvesi

Marmara Vakfı’nın düzenlediği 20. Avrasya Ekonomik Zirvesi 5-6 Nisan tarihlerinde İstanbul’da WOW Otelde gerçekleştirildi.

Birkaç devlet başkanının, bakanlar, hükümet temsilcileri, diplomatlar, uluslararası kurumların temsilcileri, iş adamları, medya ve STK temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen Zirvede Azerbaycan geniş katılımlı temsilci heyeti tarafından temsil edildi.

 

Türkiye'nin ulusal marşı okunduktan sonra 20. Avrasya Ekonomik Zirvesi'nde Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı faaliyetlerini yansıtan film gösterildi. Filmde milli lider Haydar Aliyev'in ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in siyasi faaliyetine dair ilginç kareler de yer aldı.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Zirve katılımcılarına tebrik mektubu okundu. Tebrik mektubunda bildirilir ki, artık Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı düzenlediği toplantılar bölgesel işbirliğinin önemli platformlarından birine dönüşmüştür. Dikkate alınır ki, Azerbaycan uzun yıllardan beridir, bölge devletleri arasındaki ilişkilerin gelişmesi, ülkelerin ekonomik potansiyelinin, doğal kaynakları, ulaşım ve Lojistik imkânlarının işbirliği ve kalkınma amaçlarına yönelmesi yönünde sürekli çalışır. Şu anda girişimcisi ve yapımcısı olduğumuz "Güney gaz koridoru projesi kapsamındaki çalışmalar başarıyla sürdürülüyor, Asya ile Avrupa'yı birleştirecek Bakü-Tiflis –Kars demir yolunun inşaatı artık tamamlanmak üzeredir. Avrasya coğrafyasında sosyal refahı, işbirliği ve istikrarı tehdit eden unsurlardan biri çözülmemiş çatışmalar devam ediyor. Ermenistan-Azerbaycan, Dağlık Karabağ sorunu ülkemizin kalkınma yolunda önemli engel olmaya devam etmektedir. Ermenistan dış destekçilerinin yardımıyla Azerbaycan'ın 20 faizden artık arazisini işgal etmiş, etnik temizlemeler ve katliamlar işlemiştir.

Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev'in başkanlığında açılışı olan Zirvede Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı Başkanı, Dr. Akkan Süver’in raporu okundu. O, Zirve toplantısının öneminden, katılımcıların gelişim ve ilerleme, teröre karşı mücadeleye büyük önem vermesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ilgili kararı ile 2017 yılının Azerbaycan'da "İslam Dayanışma" Yılı ilan edilmesinin öneminden konuşan konuşmacı dinlendi, Zirvenin bir panelinin İslam dayanışması konusuna adanmış olunması Azerbaycan devlet başkanının konumuna destektir. Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı sürdürdüğü saldırgan politikaları uluslararası hukuka ve insanlığa karşı dayanılmaz bir suç olarak değerlendiren Akkan Süver, işgalci birliklerin Azerbaycan topraklarından çıkarılması ile ilgili barışçı dünya ve kamuoyuna çağrıda bulundu.

Sonra Türkiye Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Parlamenterler Asamblesi Genel Sekreteri Asef Hacıyev, İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, Fas Kraliyet Bakanı Youssef Amrani, Slovenya'nın eski Cumhurbaşkanı Alenka Bratusek, Romanya'nın eski Cumhurbaşkanı Victor Ponta, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nishani, Bosna Hersoqovinanın Başkanı Mladen İvanic, Makedonya'nın Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, Kosova'nın devlet Bakanı Mahir Yağcıların konuşmaları oldu.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek İngilizce yaptığı konuşmasında katılımcılardan büyük alkış aldı. Türkiye’nin ekonomisi üzerinde duygu ve düşüncelerini aktararak geniş bilgi verdi. Küresel piyasada Türkiye daralan değil, genişleyen ve büyüyen bir strateji izleme mecburiyetinde olduğunu belirtti. Bunun içinde yapılan birçok reformların yapılmasının ve devam ettirilmesinin gerekliliğini dile getirdiler.

Vakfın son gün toplantısına 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da katıldılar. Birçok büyükelçi ve hariciye mensupları da katıldılar. Azerbaycan’ın Türkmenistan Büyükelçisi Hasan Sultanoğlu Zeynalov da katıldı. Kendisi ile uzun bir sohbetimiz oldu.

Her yıl yapılan Marmara Vakfı’nın bu geniş katılımlı toplantısının yapıcı ve yaratıcı sonuçlar yarattığını düşünüyorum.

Vakıf Başkanı Sayın Dr. Akkan Süer ve ekibini kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bilal Dündar - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler