20 Ocak Azerbaycan’ın matem günü

1990 yılı “20 Yanvar (Ocak) Faciası” Azerbaycan halkı için bir “Matem Günü” olmanın yanı sıra aynı zamanda bir “Onur Günü – Ulusal Bağımsızlığa Doğru Gitme Günü”dür. 

Nedir bu “20 Yanvar Faciası?”: Söz konusu facia, 1990 yılı Ocak ayının 19’unu 20’sine bağlayan gece, Azerbaycan halkını, Ulusal kurtuluş mücadelesinden vazgeçirmek ve onurunu kırmak için, Sovyet Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve KGB tarafından tasarlanıp, doğrudan Gorbaçov tarafından yönetilen bir gözdağı saldırısının sonucu idi. Daha sonraki yıllarda Gorbaçov yapılan baskının çok yanlış olduğunu söyleyerek günah çıkarmaya çalıştı.
Sözü edilen gece, adı geçen kurumların tasarladığı “Udar” (Darbe) ismini verdiği, otuz beş bin askerin (bu asker eşkıyaların büyük çoğunluğu Ermenilerden oluşmuştu) katıldığı ve her türlü savaş mühimmatına sahip bir ordunun saldırısı, Azerbaycan’da ve onun Başkenti Bakü’de gerçekleşti. Bu saldırı sonucu olarak 134 sivil vatandaş şehit 600’den fazlası da yaralanmış. 
Şehit olanlar arasında beş milletin mensupları var idi. Şehitler arasında 20’den fazla kadın ve çocuk vardı. Bakü halkı gafil avlanmıştı. Gece kulakları sağır eden tankların paletlerinden çıkan sese ve tank mermilerinin her tarafı delik deşik eden sesleri birbirlerine karışmıştı. Neler oluyor? Merakı ile evinin balkonuna veya sokağa çıkan sivil insanlar mermilerin hedefi oldular. 
Gece serseri kurşunlar ile yok edilen insanların cesetlerini hemen toplayıp kan izlerini su ile yıkadılar. Bu hareket planlı ve sinsi yok etme hareketiydi. 
Sözü edilen günlerde Bakü’de sıkıyönetim olmasına rağmen, Azerbaycan’ın yüz binlerce vatandaşı kendi şehitlerini büyük saygı ile şehitlikte toprağa emanet etti. Yapılan saldırı Azerbaycanlıların mücadele azmini kıramadı, aksine daha da alevlendirdi, gücüne güç kattı. 

Bu gece başlarında amaçlarını gerçekleştiremeyen eşkıya sürüleri 1991-1992 yıllarında da planlı ve programlı katliamlarına ara vermeden devam ettiler.

Nitekim bu işbirliği sayesinde Rusya’nın 266 mekanize birliği öncülüğünde stratejik öneme sahip Hocalı Kasabasında 25 Şubat’ı 265 Şubat’a bağlayan gece 613 insanı katlederek soykırım uyguladılar.

Bugün Azerbaycan topraklarının %20’si işgal altındadır.

Bu yüzden bir milyon insan kaçkıncı duruma düşmüştür. Bu insanlar bir gün doğup büyüdükleri yerlere dönecekleri umudu ile yaşamaktadır. Bütün bu katliamlar dünya devletlerinin gözü önünde gerçekleşti. Bir kaşık suda fırtına koparan hür dünya ülkeleri hem kör hem sağır olup, çifte standart içindeler.

Sözü edilen 20 Yanvar (Ocak) da Bakü’de sıkıyönetim olmasına rağmen Azerbaycan’ın yüz binlerce vatandaşı kendi şehitlerini büyük saygı ile Şehitlikte toprağa emanet etti.

Yapılan saldırı Azerbaycanlıların mücadele azmini kıramadı. Aksine daha da alevlendirdi, gücüne güç kattı.

Bugün yapmakta olduğumuz bu anma toplantılarında Azerbaycan’ın özgürlüğü ve geleceği için tarihe ve atalarına karşı görevlerini yaparak şehit düşmüş olanları rahmetle ve minnetle anıyoruz. Onları yüreğimizde saklayıp ömür boyu unutmayacağız.

Bir Millet İki Devlet olmamız düşmana korku dosta sevinç ve güç vermektedir.

Yaşasın Türkiye Azerbaycan kardeşliği ve dostluğu.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Bilal Dündar - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler