2016 yılından seçmeler-2

Her yılbaşı olduğu gibi sizin için geride bıraktığımız yılda yaşanan önemli olayların panoramasının ikinci bölümünü ilginize sunuyorum. Umarım beğenirsiniz.

 

>>> Dünya şampiyonu olamamasına rağmen satranç tarihinin önemli sporcularından biri olan GM Viktor Korchnoi 6 Haziran 2016 tarihinde hayatını kaybetti. 23 Mart 1931 tarihinde Leningrad’ta dünyaya gelen Korchnoi, 1956 yılında GM (büyük usta) unvanını elde etti.

>>> Çeşme Açık 20-26 Haziran 2016 tarihlerinde Ayios Haralambos Kilisesi’nde oynandı. Ülkemizin en kuvvetli organizasyonun da 13 ülkeden 40’ı unvanlı olmak üzere 368 sporcu mücadele etti. İki ayrı kategoride oynanan turnuvada 1700 rating üzeri sporcuların yer aldığı A Kategorisinde Ukrayna’dan Vladimir Baklan 7,5 puan ve averajla şampiyon olurken, aynı puan ve averajla Hatay Büyükşehir Belediyesi Gençlik Spor Kulübü sporcusu GM Mustafa Yılmaz ikinci, Türk Hava Yolları (THY) Spor Kulübü sporcusu WGM Betül Cemre Yıldız üçüncü sırada yer aldılar. B Kategorisinde ise 8 puanla Antalya Çallı Spor Kulübü sporcusu Umut Bekirağaoğlu şampiyon olurken, 7,5 puan ve averajla Elazığ Harput Satranç Gençlik Spor Kulübü sporcusu Ferman Alkan ikinci, aynı puan ve averajla Manisa Salihli Sardes Satranç Kulübü sporcusu Uygar Ulaş üçüncü sırada yer aldı. Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) lisans bilgi sistemine kayıtlı 40 ilden sporcuların mücadele ettiği turnuvada A Kategorisindeki temsilcimiz Kocaeli Büyükşehir Kağıt Spor Kulübü sporcusu Efe Mert Kılıç 5,5 puanla 135 sporcu arasında 33. sırada yer aldı.  

 

>>> Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından organize edilen Türkiye Gençler Satranç Şampiyonası

27 Haziran - 03 Temmuz 2016 tarihlerinde Çanakkale ÇÖMÜ Dardanos Uygulama Otelinde oynandı. Dördü unvanlı olmak üzere 98 sporcu mücadele etti. Dokuz maçta 7,5 puan ve eleme maçları sonucunda Manisa T.S Alyans Satranç Spor Kulübü sporcusu FM Ege Köksal şampiyon olurken yine aynı kulüpten CM Tuna Özateş ikinci sırada yer aldılar. Yedi puan ve averajla Karaman Belediye Spor Kulübü sporcusu Gani Eren Ererdem ise üçüncü oldu. İlimizi temsilen mücadele eden Kocaeli Büyükşehir Belediye Kağıt Spor Kulübü sporcusu Tugay Çolak şampiyonayı dokuz maçta beş puanla 38. sırada tamamladı.

 

>>> Türkiye Kulüpler Satranç Şampiyonası ile Türkiye Satranç Birinci Ligi 17-22 Temmuz 2016 tarihlerinde Konya’da oynandı. Yabancı sporcuların yer almadığı ve 8 masadan oluşan takımların oynadığı Kulüpler Şampiyonasında altı galibiyet, üç beraberlik alan Yalova Belediye Spor kulübü 15 puanla şampiyon olurken, altı galibiyet, bir yenilgi, iki beraberlik alan Kahramanmaraş Spor Kulübü 14 puan ve averajla ikinci, altı galibiyet, bir yenilgi, iki beraberlik alan Karaman Masterler Spor Kulübü ikinci ile aynı puan ve averajla üçüncü sırada yer aldılar. Final sıralamasına göre ilk altı kulüp 1. Lige yükselirken, sonraki 30 kulüp gelecek yıl oynanacak 2. Ligde oynamaya hak kazandı.

 

24 Kulübün mücadele ettiği Türkiye Satranç Birinci Ligde sekiz galibiyet bir yenilgi alan Çanakkale Gökçeada Spor Kulübü 16 puanla şampiyon olurken, yedi galibiyet bir beraberlik bir yenilgi alan Sivas Varyant (Yöntem) Gençlik Satranç ve Spor Kulübü Derneği 15 puanla ikinci, altı galibiyet bir beraberlik iki yenilgi alan Karaman Belediye Spor Kulübü 13 puanla üçüncü sırada yer aldılar. Böylelikle ilk üç dereceyi alan kulüpler gelecek yıl Türkiye İş Bankası Satranç Süper Liginde oynamaya hak kazanırken, son sıralardaki altı kulüp ise gelecek yıl bir alt lig olan Türkiye Kulüpler Satranç Şampiyonasında mücadele edecekler.  

 

>>> Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından organize edilen Türkiye İş Bankası Satranç Süper Ligi 24 Temmuz - 5 Ağustos 2016 tarihlerinde İzmir’de oynandı. Dünya sıralamasında ilk 100 sporcu içinde yer alan GM Shakhriyar Mamedyarov (AZE), GM Vasyl Ivanchuk (UKR), GM Ernesto Inarkiev (RUS), GM Baadur Jobava (GEO), GM Rauf Mamedov (AZE), GM Alexander Ipatov (TUR) gibi önemli sporcuların mücadelesine sahne olan ligde on bir galibiyet iki beraberlik alan Hatay Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü 24 puanla şampiyon oldu. Onbir galibiyet bir yenilgi bir beraberlik alan Kayseri Şeker Spor Kulübü 23 puanla ikinci olurken onbir  galibiyet iki yenilgi alan Deniz Su Aquamatch Satranç Gençlik ve Spor Kulübü Derneği 22 puanla üçüncülüğü elde etti. Süper Satranç Liginden düşen takımlar dört puan toplayan İstanbul Teknik Üniversitesi ve Akdeniz Vida Metal A.Ş. Siirt Satranç Gençlik ve Spor Kulübü ile puan alamayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıt Spor Kulübü gelecek yıl Türkiye Satranç Birinci Liginde mücadele edecekler.

 

>>> Yaz aylarında düzenlenen uluslararası turnuvaların en eskisi olma özelliğine sahip Troya Uluslararası Açık Satranç Turnuvası 08-13 Ağustos 2016 tarihlerinde 24. kez oynandı. 123 sporcunun yarıştığı ve 1901 rating ortalamasına sahip A Kategorisinde Satranç Süper Ligi kulüplerinden Manisa T.S. Alyans Satranç Spor Kulübü kadrosunda yer alan GM Boris Savchenko (RUS) 8 puanla şampiyon olurken, 7,5 puan ve averajla 1920 Maraşspor Kulübü Derneği kadrosunda yer alan GM Davit Benidze (GEO) ikinci, Denizli Pamukkale Yönetimi Bilişim Sistemleri Zeka kadrosunda yer alan IM Ulvi Sadikhov (AZE) üçüncü sırada yer aldılar. 260 sporcunun yarıştığı ve 1365 rating ortalamasına sahip B Kategorisinde 7,5 puan ve averajla Adana’dan Tekinalp Erdoğan birinci, Van’dan Zana Arslanargun ikinci, Bursa Nida Satranç Spor Kulübü kadrosunda yer alan Kutay Özkurt üçüncü oldular. Troya’da mücadele eden ilimiz sporcularından, son iki yılın yöresel lig şampiyonu Derince Turgut Reis İlköğretim Okulu Spor Kulübü kadrosunda yer alan Hayri Atahan Olgun B Kategorisinde topladığı 5,5 puanla 17-18 yaş grubunda üçüncü oldu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kağıt Spor Kulübü kadrosunda yer alan Kaan Arda Şimbil ise turnuvayı 3,5 puanla tamamladı. 

 

>>> 13 Ağustosta tamamlanan Troya’dan sonra 14-19 Ağustos günlerinde 14. Uluslararası Keşan Kültür ve Turizm Festivali Satranç Turnuvası oynandı. 5 ülkeden 133 sporcunun mücadele ettiği Keşan’da 1920 Maraşspor Kulübü Derneği sporcusu GM Davit Benidze (2480 ELO/GEO) 8 puanla şampiyon olurken, 7 puan ve averajla Elnur Aliyev (2081 ELO/AZE) ikinci Alihan Guseynov (2298 ELO/UZB) üçüncü sırada yer aldılar. Yine aynı tarihlerde bu yıl ikincisi düzenlenen Burdur Gölü Açık Satranç Turnuvası oynandı. 4 ülkeden 198 sporcunun yarıştığı Burdur dört kategoride organize edildi. Rating ortalamasının 1873 olduğu ve 47 sporcunun mücadele ettiği A Kategorisinde Akdeniz-Vida Metal A.Ş. Siirt Satranç Gençlik Spor Kulübü sporcusu IM Meilis Annaberdiev (2433 ELO/TKM) 8,5 puanla şampiyon oldu. Karaman Masterler Spor Kulübü sporcusu CM Hakkı Berat Dalgar (1897 ELO) 7 puanla ikinci olurken Burdur Çallıca Gençlik ve Spor Kulübü sporcusu Ramazan Söyek (1993 ELO) 6,5 puanla üçüncü oldu. Rating ortalamasının 1422 olan ve 81 sporcunun mücadele ettiği B Kategorisinde Antalya Çallı Spor Kulübü sporcusu Emin Çoşgun (1490 ELO) 8 puanla şampiyon olurken Beşiktaş Jimnastik Kulübü sporcusu Çisem Koca (1409 ELO) 7,5 puanla ikinci Hatay’dan Sertan Çıblakbaş (1546 ELO) 7 puanla üçüncü oldu. Rating ortalamasının 1176 olan ve 64 sporcunun mücadele ettiği C Kategorisinde Kepez Akdeniz Gençlik ve Spor Kulübü sporcusu Kaan Acar (1434 ELO) 7,5 puanla şampiyon oldu. Aydın Analiz Satranç ve Eğitim Derneği Spor Kulübü sporcusu Çağan Erdem Bektaş (1215 ELO) 7 puanla ikinci, Denizli Çotanak Satranç Spor Kulübü sporcusu Mehmet Karakaya (1247 ELO) aynı puan ve averajla üçüncü oldu.

 

>>> 4. Uluslararası Altın Kayısı Satranç Turnuvası 21-26 Ağustos 2016 tarihlerinde düzenlendi. Toplam 44 bin TL nakdi ödülün dağıtıldığı organizasyonda 13 ülkeden 460 sporcu mücadele etti. Dört ayrı kategoride düzenlenen şampiyonada 33 ilden gelen sporcular yarıştı. Rating ortalaması 1997 olan A Kategorisinde birinci 7,5 puanla IM Ulvi Sadıkov (ELO 2374/AZE) ikinci 7 puanla GM Andrey Zhigalko (ELO 2610/BLR) üçüncü ise aynı puan ve averajla IM Giga Quparadze (ELO 2471/GEO) oldu. 1409 rating ortalaması olan B Kategorisinde ise 8 puanla Çağakan Kuyucuoğulları (Ankara) birinci Malatya Yeşilyurt Belediye Spor Kulübü sporcusu 7,5 puanla Furkan Ancar ikinci Antalya Büyük Ustalar Satranç Spor Kulübü sporcusu Uğur Can Tay aynı puan ve averajla üçüncü oldu. 1231 rating ortalamalı C Kategorisinde ise Bursa Nida Satranç Spor Kulübü sporcusu WCM Safiye Öykü İnce 7,5 puanla birinci Hatay Bayramoğlu Satranç Spor Kulübü sporcusu Arda Altundal 7 puanla ikinci Samsun Atakum Belediye Spor Kulübü sporcusu Ömer Şaka aynı puan ve averajla üçüncü oldu. 1159 rating ortalamalı D Kategorisinde 8 puanla Mersin Ezgi Satranç Kulübü sporcusu Hüseyin Şahin birinci Mert Ayper (Adana) 7,5 puanla ikinci Mersin Karacailyas Veteranlar Spor Kulübü sporcusu Yusuf Çağan Türkmen 7 puanla üçüncü oldu.

 

Satranç dolu günler dileğiyle...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aykut İlker Mete - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler