2016 yılından seçmeler-3

Geçen yıl yaşanan önemli olayların panoramasının üçüncü ve son bölümünü ilginize sunuyorum. Umarım beğenirsiniz.

>>> Uluslararası Satranç Federasyonu’nun (FIDE) en önemli organizasyonu olan ve bu yıl 42.si düzenlenen Satranç Olimpiyatı Azerbaycan’ın Bakü şehrinde 01-14 Eylül 2016 tarihlerinde düzenlendi. Açık ve Kadınlar olmak üzere iki ayrı kategoride oynanan olimpiyatta Açık kategoride 150, Kadınlar kategorisinde ise 140 ülke mücadele etti. Karşılaşmalar, ülkemizin 2012 yılında düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışmasından tanıdığı 25 bin kişilik Crystal Hall’da oynandı.

Açık kategoride 11 tur sonunda dokuz galibiyet iki beraberlikle topladığı 20 puanla şampiyonluğa GM Fabiano Caruana (ELO 2808), GM Hikaru Nakamura (ELO 2789), GM Wesley So (ELO 2782), GM Samuel L Shankland (ELO 2679), GM Ray Robson’dan (ELO 2674) oluşan Amerika Birleşik Devletleri takımı ulaştı. On galibiyet, bir yenilgi ile aynı puan ve averajla Ukrayna ikinci, sekiz galibiyet, iki beraberlik ve bir yenilgi ile topladığı 18 puanla üçüncülüğü Rusya elde etti. Kadınlar kategorisinde yine 11 tur sonunda dokuz galibiyet iki beraberlik ile elde ettiği 20 puanla GM Hou Yifan (ELO 2658), GM Ju Wenjun (ELO 2583), GM Zhao Xue (ELO 2522), WGM Tan Zhongyi (ELO 2475), IM Guo Qi’dan (ELO 2417) oluşan Çin takımı şampyon olurken, sekiz galibiyet, bir beraberlik, iki yenilgil ile elde ettiği 17 puanla Polanya ikinci, yedi galibiyet üç beraberlik bir yenilgi ve aynı puan ve averajla Ukrayna üçüncü oldu.

Yazımın başlığını olimpiyat rüyası olarak belirledim. Çünkü bir rüya gerçek oldu. Açık kategoride milli takımımız yedi galibiyet iki beraberli iki yenilgi ile dördüncü ile aynı puan ve averajla altıncılığı elde etti. Böylelikle satranç tarihimizde aldığımız en iyi sonucu alarak herkese güzel bir bayram hediyesi verdiler. 19 nolu seri başı olarak katıldıkları olimpiyatta son tur Gürcistan’ı 2,5-1,5 yenerek tarih yazan başta kaptanımız GM Michal  Krasenkow, sporcularımız GM Dragan Solak (ELO 2635), GM Alexander Ipatov (ELO 2652), GM Mustafa Yılmaz (ELO 2616), GM Emre Can (ELO 2565), GM Barış Esen’e (ELO 2524) teşekkürlerimi sunuyorum. Kadınlar kategorisinde mücadele eden takımımız ise son tur Romanya’ya 2,5-1,5 yenilerek, altı galibiyet beş yenilgi ile 12 puanla 46. sırada yer aldı.

Olimpiyatta milli takımlarımızda mücadele eden sporcularımızın yanı sıra ülkemizin tecrübeli iki sporcusunu antrenörlük yaparken gördük. Sri Lanka’nın kaptanlığını GM Kıvanç Haznedaroğlu yaparken Namibya’nın kaptanlığını ise IM Mert Erdoğdu yaptı. Böylelikle ilk defa olimpiyatlarda Türk antrenörler kaptanlık yapmış oldu.

Olimpiyat rüyası bununla da bitmiyor. Uluslararası hakemlerimiz IA Güran Ünal, IA Aykut İlker Mete, IA Fahri Karabay, IA Oğuz Cem Akın ve FA Yalçın Gergeroğlu organizasyon süresince onbir maçta hakemlik yaptılar.

>>> Türkiye Satranç Federasyonu’nun (TSF) etkinlik takviminde yer alan Türkiye Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası 29 Eylül - 02 Ekim 2016 tarihlerinde Hatay Arsuz’da düzenlendi. 32 sporcunun mücadele ettiği Açık kategoride 7,5 puan ve averajla Hatay Büyükşehir Belediyesi Gençlik Spor Kulübü sporcusu FM Denizcan Temizkan şampiyon, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Spor Kulübü sporcusu FM Cankut Emiroğlu aynı puan ve averajla ikinci, Gökçeada Spor Kulübü sporcusu FM Deniz Özen 7 puanla üçüncü oldu. 59 sporcunun yarıştığı 16 yal altı kategorisinde ise 8,5 puan toplayan 1920 Maraşspor Kulübü derneği sporcusu Önder Perçin şampiyonluğa ulaştı. Türkiye Yıldırım Satranç Şampiyonasında 89 sporcu oynadı. 01 Ekim’de oynanan şampiyonada Gökçeada Spor Kulübü sporcusu FM Deniz Özen 8 puanla şampiyonluğa ulaştı.

>>> Almanya’da 11-15 Ekim 2016 tarihleri arasında düzenlenen 17. Bad Harzburg Emektarlar Satranç Turnuvasında, 68 yarışmacı arasında FM Ateş Ülker dört galibiyet iki beraberlikle topladığı 5 puanla şampiyon oldu.

>>> Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) olağan genel kurulu 07 Kasım 2016 Pazartesi günü Ankara’da yapıldı. 2012 yılında başkanlığa seçilen Gülkız Tulay tek aday olarak girdiği yarışta önümüzdeki dört yıl için yapılan seçimi kazandı. 152 oyun kullanıldığı genel kurulda 18 oy geçersiz sayıldı.

>>> 6-12 Kasım 2016 tarihlerinde  Sırbistan'da düzenlenen Avrupa Kulüpler Kupasında ülkemizi temsil eden Hatay Büyükşehir Belediyesi takımından Sinem Çağla Gündoğan WIM normu aldı.

>>> 11-30 Kasım 2016 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletlerinin New York şehrinde düzenlenen 2016 FIDE Dünya Satranç Şampiyonası unvan maçı Rusya’dan GM Sergey Karjakin (ELO 2772) ile Norveç’ten GM Magnus Carlsen (ELO 2853) arasında oynandı. 12 maçlık seride sporcular birbirlerine üstünlük sağlayamayınca eşitlik bozma maçları oynandı ve son maçı kazanan GM Carlsen unvanını korumayı başardı.  

>>> Ulusal 2016 Dünya Engelliler Günü Kupası Küresel Genel Satranç Turnuvası 02-04 Aralık 2016 tarihlerinde Bursa Osmangazi Belediyesi Acemler Spor Salonunda yapıldı. Derince Turgut Reis İÖO SK sporcusu Umut Şiar Demir ilk maça yetişememesine rağmen geri kalan maçlarını kazanarak 7/6 ile B kategorisi şampiyonu ve En İyi 14 Yaş Altı şampiyonu oldu.

>>> 18 Kasım - 01 Aralık 2016 tarihlerinde Gebze’de düzenlenen Türkiye Satranç Şampiyonasında davetli 14 sporcu mücadele etti. İstanbul Deniz Su Aquamatch Satranç Gençlik ve Spor Kulübü Derneği sporcusu IM Mert Erdoğdu eşitlik bozma maçları ile şampiyon olurken, Manisa T.S. Alyans Satranç Spor Kulübü sporcusu IM Mert Yılmazyerli ikinci, yine aynı kulüpten ve bu yılın Türkiye Gençler Şampiyonu FM Ege Köksal üçüncü oldu.

Satranç dolu günler dileğiyle...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Aykut İlker Mete - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler