2017 yılı zor geçecek

Türk Lirasının yabancı paralar karşısındaki aşırı değer kaybı yabancı sermayenin Türkiye’ye girmesini engellemektedir. Uzmanlara göre eğer Merkez Bankası güveni yeniden tesis etmek üzere büyük oranda faiz artırımı yoluna gitmezse Türk Lirası yakın gelecekte düşmeye devam edecektir.

Türk Lirasının yabancı paralar karşısında değer kaybetmesinin devamı döviz açık pozisyonu büyük olan şirketlerin bilançolarını zayıflatacak, bu şirketlerin finansal istikrarının tehlikeye sokacaktır. Şirketler bankalara olan borçlarını vadesinde ödeyemeyecekleri için geri dönmeyen krediler liranın daha da zayıflamasıyla daha da artacaktır.

Türk Lirasının yabancı paralar karşısındaki değer kaybının önlenmesi ve yabancı sermayenin ülkeye girişini sağlamak ve yabancı yatırımcıya güvence vermek için Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükseltmesi gerekmektedir.

16 Nisan’da yapılacak başkanlık referandumu, Merkez Bankası’nın faiz politikası üzerinde etkili olacağı görülmektedir.

Bankalar, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını artırmadaki isteksizliğinden mağdur olacaklardır.

2017 yılında Türkiye ekonomisini zor günler beklemektedir. Uzmanlara göre, bu dönemde Gayri Safi Yurt İçi hâsılat % 1. 5 gerileyecektir. Petrol fiyatlarının artması ihracat ve turizm gelirlerini azaltacaktır.

Türkiye’nin 2016’da Gayri Sarf Yurt İçi hâsılasını % 22’sine karşılık gelen dış finansman ihtiyacının % 25’e çıkacağını belirtilmektedir.

Bugün itibariyle Merkez Bankası’nın elinde GSYİH’nın % 13’ü kadar döviz bulunmaktadır. Merkez Bankası artan dövizi frenlemek için elindeki bu dövizle ne kadar dayanacaktır.

O halde uzmanların dediği gibi bağımsız ve özerk bir kurum olan Merkez Bankası siyasilerin faizlerin indirim gibi baskılarına boyun eğmeden tam aksine faizleri yükseltmesi gerekmektedir. Faizler yükseltmezse yabancı yatırımcı ülkemizde gelmez ve yatırım yapmaktan kaçınır. Bu da üretimi dolayısıyla ihracatı azaltır. İşsizliğin artmasına neden olur.

Merkez Bankası 2017 yılının enflasyon hedefini % 8. 5 olarak açıklarken, daha sonra daha ocak ayının sonunda %9. 5 olarak belirledi. Yani 1 puan artırdı. Daha sonraki aylar hedef daha sapacaktır.

Merkez Bankası, ‘’Tulumbadan su bitti’’ diyenlerin sözlerine aldırmadan ülke çıkarlarını düşünerek ekonomik kurallar çerçevesinde doğru olanı yapmalıdır.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Kamil Çöpür - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler