8 milyon 453 bin çalışanın güvencesi yok

Konuyu Meclis gündemine getiren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar kayıt dışılığın istihdama oranın 33,8 olduğu belirterek tarım dışı kayıt oranının...

Konuyu Meclis gündemine getiren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar kayıt dışılığın istihdama oranın 33,8 olduğu belirterek tarım dışı kayıt oranının yüzde 80’lere ulaştığına dikkat çekti

 

KAYIT DIŞI ARTIŞA GEÇTİ

Türkiye’de hemen her sektörde yaşanan istihdamdaki kayıt dışılık özellikle tarım, inşaat, hizmet sektöründe ve geçici-mevsimlik işlerde yoğunlaşıyor. Tarımda yüzde 80’leri bulan kayıt dışı için gerekli önlemlerin alınmadığını belirten Akar;  ‘’Kayıt dışı yani güvencesiz çalışmanın artış göstermesi vatandaşlarımızın geleceğe kaygıyla bakmasına yol açmaktadır. Hükümet kayıt dışılıkla mücadelede gerekli mücadeleyi göstermekten aciz bir tutum sergileyerek, çalışanların en temel haklardan mahrum kalmasına sebep olmaktadır” dedi.

 

ÇALIŞANLAR  İÇİN DE ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN DE KAYIP

Konuya ilişkin Meclise önerge veren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar gelişmiş ülkelerde yüzde 5- 10 arasında olan kayıt dışı istihdam oranının ülkemizde 33.8 olmasının nedenleri ve gerekli tedbirlerin alınması için Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini belirtti. Akar,  kayıt dışı istihdamın beraberinde kayıt dışı ekonominin yoğunlaşmasında, sosyal güvenlik primleri ve istihdamla ilgili kesintilerin yüksekliğine neden olduğunu bunun da yapılan denetimlerin ve cezaların yetersizliğinden kaynaklandığının altını çizdi. Kayıt dışının prim vergi ve kaybına neden olduğuna dikkat çeken Akar, çalışanların anayasada ki temel haklarını kullanmasındaki en büyük engellerden birinin kayıt dışı olduğuna bunun devlet için de vergi kaybına neden olduğunu belirterek Meclis Araştırma Komisyonu kurularak bu konunun tüm detayları ile incelenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

#

19 Tem 2017 - 14:12 Kocaeli- Siyaset

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.