• BIST 107.206
  • Altın 142,629
  • Dolar 3,5525
  • Euro 4,1323
  • Kocaeli : 31 °C
  • İstanbul : 31 °C
  • Sakarya : 31 °C

Afyonkarahisar İzlenimleri (4)

M.Tanzer Ünal

Afyon, ilgi gösterilse 10 Safranbolu, 20 Beypazarı eder

Gezmeden görmeden, nerede ne “cevherler” var, anlaşılamıyor…

Yıllarca Afyon’a defalarca gittiğimiz halde, kale etrafına uğramamıştık.

Son gittiğimizde hedefimiz “kale” idi.

Karahisar Kalesi…

“Karahisar Kalesi” deyince o türkü aklıma geldi.

“Karahisar Kalesi yıkılır gelir

Kâkülü boynuna dökülür gelir

Yayladan gel allı gelin yayladan

Kesme ümidini kadir Mevla’dan

Ver elini karlı dağları aşalım, bayramlaşalım

Ben bir koyun olayım sen de bir kuzu

Meleye meleye getirem yazı

Yayladan gel allı gelin yayladan

Kesme ümidini kadir Mevla’dan”

Mısralar böyle uzayıp gidiyor…

Karahisar Kalesi dibindeki evleri anlatacakken, Karahisar türküsüyle başladık işe.

***

Kalenin etrafı çepeçevre eski ev ve konaklarla dolu!

Hepsi ahşap…

Ve burası bir SİT bölgesi…

Konakların bir kısmı restore edilmiş, ama dörtte üçüne henüz dokunulmamış.

Restore edilenler bölük pörçük, bu nedenle bir hava yaratılamamış.

Kale çevresini görünce şunu düşündüm…

*Ben bile buraları bilmiyorsan, kimse bilmiyordur.

*Suç bilmeyenlerde değil, tanıtmayanlarda.

*Eskişehir’in bir “Odunpazarı” var, bütün Türkiye tanıyor.

*Safranbolu ve Beypazarı da restore edilen eski konaklarıyla tanınan yerler.

*Eğer Afyon’a “akıllı bir el” değsin, burası 10 Safranbolu, 20 Beypazarı, 100 Eskişehir Odunpazarı eder.

*Ama bakan yok, ilgilenen yok! Afyon, gördüğüm kadarıyla vizyonsuz yöneticilerin elinde.

*Kaleye ulaşmak için neden bir teleferik yapılmaz ki? Herkes 580 basamaklı merdiveni çıkmak zorunda mı?

*Afyon, Safranbolu ve Beypazarı’nın sahip olamayacağı avantajlara sahip! Tatil yöresi Antalya’ya inen yolların kavşağında… Tatile giden ve tatilden dönenler, bu konaklarda pekala bir iki gün konaklayabilirler.

*Kale çevresi için çok özel bir proje hazırlanmalı ve uygulanmalı. Bu yapılırsa Afyon; termal, sucuk, kaymak, lokum ve mermerin yanı sıra “tarihi konakları” yönüyle de tanınır.

Eğer yolunuz Afyon tarafına düşerse, lütfen bir iki saatinizi bu tarihi dokuyu görmeye ayırın.

Memnun kalacaksınız…

 

Afyon pazarında domates biber kaça satılıyor, biliyor musunuz?

Kale dibindeki Ulucami’nin karşısında tabureye çömelmiş çay içiyorum.

Müzeyyen Hanım kaleye çıktı, benim gözüm pek yemedi…

Mahalle sakinleri gruplar halinde pazara gidiyorlar, pazardan dönüyorlar.

Pazardan dönenlerin ellerindeki torbalara ve küçük pazar arabalarına dikkat ettim.

Domates dolu…

Salatalık, biber dolu…

Taze fasulye, kabak…

Kayısı, şeftali…

Vatandaşın haline vaktine, üstündeki çula bakıyorum, “Bu kadar domatesi nasıl alırlar?” diye düşünüyorum.

Müzeyyen kaleden indikten sonra doğruca pazar yerine gittik.

Bildiğimiz pazar…

Girişte patates soğan satanlar…

Fiyatları, 75 kuruş- 1 lira arası.

Simit satanlar…

Tanesi 50 kuruş, 3 tanesi bir lira.

Bizim simitlerden biraz küçük.

Ve en çok merak ettiğim domates fiyatları, 75 kuruş- 1 lira arası.

Kocaeli’deki fiyatların üçte biri, dörtte biri…

Salatalık, 1 lira…

Taze fasulye, 2 lira…

Yeşilbiber 1 lira, kırmızıbiber 2 lira…

Kayısı ve şeftali, 2-3 lira arası…

Karpuz ve kavun, 40-50 kuruş…

Gördüğüm fiyatlar karşısında ağzım açık kaldı.

“Demek ki” dedim, “bu nedenle millet 4-5 kilo domates yüklenmiş götürüyor…”

Tamam, Afyon üretim yerine daha yakın, ama bu kadar da fark olmaz ki!

 

Afyon ile Kayseri arasında sucuk kavgası

Afyon, Kayseri’den sonra en fazla sucuk üretilen kent!

Kayserililer de sucuk ve pastırma yapmayı Ermenilerden öğrenmiş.

Öyle söyleniyor, kitaplar öyle yazıyor…

Yıllardır iki kent arasında kavga var.

Senin sucuğun daha iyi, benim sucuğum daha iyi…

Bu kavga daha çok da sucuk üretiminin sanayileşmesinden sonra ortaya çıktı.

Eski yıllarda evlerde buzdolabı yoktu.

Etler saklanamaz, kesilir kesilmez tüketilirdi.

Küçük yerlerde aileler hayvan keserler, tükettiklerini tüketirler, kalanını kavurma ve sucuk yaparlardı.

Daha doğrusu yapmak zorundaydılar…

Etin kokmaması için başka çare yoktu.

Buzdolabı yaygınlaşmaya başlayınca, sucuk, kavurma ve pastırma işleri evin dışına çıktı.

Üretim sanayileşti.

Herkes, kendi yaparak değil, dışarıdan alarak eski “ağız tadını” devam ettirir oldu.

Rekabet başladı, kavga çıktı.

Aklıma geliveren Afyon sucuğu markaları şunlar: Cumhuriyet, İkbal, İpek, İtimat, Oruçoğlu…

 

Afyon’da 5 milyar metreküp mermer var

Aslında ayrı bir yazı konusu…

Afyon-Burdur-Isparta üçgeninde “mermer yatakları” dolu!

Ve ne yazıktır ki, son zamanlarda buradaki mermer yatakları Çinliler tarafından kapatıldı.

Afyon’daki mermer ocaklarının M.Ö. 10. Asırdan bu yana işletildiği bilinir.

Yapılan araştırmalar, sadece Afyon’da 5 milyar metreküp mermer rezervi olduğunu ortaya koyuyor.

Avrupa’nın başta Roma olmak üzere bütün tarihi kentlerinin mermerleri Afyon’dan götürülmüş.

 

Afyon, nimetleri çok olan bir şehir

Afyon, kısmetli bir şehir…

Nimetleri, benzeri kentlerden fazla olan bir şehir…

*Termal şehri…

*Tarım ve hayvancılık şehri…

*Tam değerini bulmamış olsa da tarih şehri…

Türkiye, termal suyu konusunda çok zengin!

Avrupa’da birinci, dünyada altıncı…

Ülkemizin en zengin termal su yatakları ise Afyon’da…

Son zamanlarda muhteşem termal oteller yapıldı.

Güral, Oruçoğlu, Korel, İkbal, Anemon, Budan, Park, Safran-Sandıklı, Gazlıgöl, Hüdai…

Gördüğüm kadarıyla, beş altı otel de yapım aşamasında.

Termal suya ilgi arttıkça, termal otellerin sayısı da çoğalacak.

***

“Afyon, tarım ve hayvancılık kenti” dedim.

Buğday, arpa, ayçiçeği, haşhaş, şeker pancarı, baklagiller, patates…

Yok, yok!

 Afyon, Konya ve Ankara’dan sonra en fazla buğday yetiştirilen kent!

“Afyon” dedim de…

Afyon’da yetişen afyon bitkisinde yüzde 12 oranında “morfin” bulunur.

Bu morfin oranıyla dünyada birincidir.

Anlayacağınız, dünyanın en değerli afyonu Afyon’da yetişir.

Haşhaş, kentin sembolüdür.

Halkın yiyeceğidir, yağıdır, ilacıdır, yakacağıdır, hayvanı için küspedir…

***

Hayvancılığa çok uygundur.

Geniş otlakları vardır.

Hayvancılıkta; Konya, Ankara, Sivas, Kars ve Ağrı’dan sonra gelir.

Türkiye’de et fiyatlarının belirlendiği merkezlerden biri, Şuhut Canlı Hayvan Borsası’dır.

Yumurta fiyatları da, Afyon’un Başmakçı İlçesi’ndeki borsada belirlenir.

***

Tarımın bir de meyve ayağı var.

Armut, elma, erik, vişne, kiraz, şeftali, dut, kestane, üzüm, kavun ve karpuz bol yetişir.

Özellikle vişnesiyle ünlüdür.

***

Sizlere dört gündür Afyonkarahisar’ı anlatmaya çalışıyorum.

Nimetleri çok bol olan kentimizi…

Eksiği vardır, fazlası vardır, ama benim gözlemlerim ve tespitlerim böyle!

Dört beş saatlik bir Afyon gezisinden ancak bu kadar çıktı.

Bu yazı toplam 1172 defa okunmuştur.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Hüseyin KARAKAYA
21 Haziran 2015 Pazar 18:03
18:03
Sayın M. Tanzer Ünal Bey, köşenize Afyon'u taşımanızdan bir Afyonlu olarak çok gurur duydum. Tespit ve eleştirileriniz çok doğru noktalarda idi. Yöneticilerimizin eleştirilerinizi dikkate alacaklarını düşünüyorum. Emeklerinize sağlık, Afyon'dan selamlar...
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim