Ahlaksız dindarlık

Bir müddettir ertelediğim biz yazıydı.

Zira kesimlerin birbirlerinin hatalarını yakalama yarışında olduğu ve bu nedenle mesele tartışmak yerine çoğu zaman polemiklere hapsolan gündemimiz çerçevesinde istismar edilmesinden endişe ettiğim bir probleme işaret etmem gerekecekti.

Bu problemi, “mesele” tartışma doğrultusunda nasıl vurgulayabileceğimi düşünürken, lisans öğrenciliğim esnasında kendisinden ders almış olmayı bir şans kabul ettiğim Hocam Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’nun işaret ettiği bir araştırmaya vakıf oldum.

Ve yazımı daha fazla erteleyemeyeceğimi anladım.

Türkiye’de yapılan araştırmaya göre katılımcıların yüzde yetmişinin dindar olmanın ahlaklı olmayı gerektirmediğini düşündüğü ortaya çıkmış.

Hocamın canını sıkan bu sonuç beni bir kez daha şiddetle sarstı.

Bir kez daha diyorum çünkü doçentlik çalışması kapsamında ahiret bilinci üzerine gerçekleştirdiğim araştırmamda benim tespit ettiğim netice daha da sıkıntılı bir duruma işaret ediyordu.

Şöyle ki:

2014-15 öğretim yılı Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi birinci ve son sınıf öğrencileri ile gerçekleştirdiğim araştırmam esas olarak ahiret bilinci kavramına odaklanmakla birlikte, ahiret bilincine tesir etmesi bağlamında ilahiyat tahsilinin öğrencilerin dindarlık algılarına ve ahlaki gelişimlerine katkıda bulunup bulunmadığını sorduğum iki soruya verilen cevaplar benim için, araştırmanın ana temasını da neredeyse ikinci plana itti diyebilirim.

Buna göre öğrencilerin arasında ilahiyat tahsilinin dindarlıklarını arttırmadığını ancak ahlaki gelişimlerine katkıda bulunduğunu düşünen bir grup mevcuttu!

Yani katılımcıların bir kısmına göre ilahiyat tahsili “dindarlıklarını” değil “ahlaki gelişimlerini” arttırmıştı.

Halbuki İslam’a göre dindarlık ahlakı, ahlak da dindarlığı arttıran bir etkiye sahip olmalıdır.

Yani ahlaken geliştiğini düşünen bir Müslümanın dindarlığının da arttığını düşünmesi beklenir.

Fakat sonuç başka bir şey söylüyordu.

Bu sonuca binaen bu sene boyunca girdiğim her derste bu hususu öğrencilerimle paylaşıp aynı soruları onlara da sorarak sonucu bir kez daha test etmek istedim.

İşin ilginç yanı benzer cevapları yine aldım.

Ve akabinde onlarla şunu sordum:

“İslam açısından ahlaksız bir dindarlık düşünülebilir mi?”

Bu noktada dindarlıktan ne anladığımız, ahlakın evrenselliği gibi bir takım itirazlar geldi.

Tabii tekrar sordum:

“Bu araştırmayı Müslüman olmayanların da olduğu geniş bir kitle ile yapmış olsaydım haklısınız ki zaten sorularım böyle olmazdı. Ancak katılımcıların Müslüman üstelik ilahiyat fakültesi öğrencisi olduğu bir araştırma olduğu düşünüldüğünde, katılımcıların ve sizlerin dindarlık ve ahlak kavramlarına bakış açılarınızın İslam üzerinden ve asgari ortak paydada şekillenmiş olduğunu söyleyebilir miyiz?”

Cevap “evet”ti.

 “Yani dindarlık kavramına A dersek, belki kavramla ilgili olarak birimiz A1 diğerimiz A2 tanımlarını yapabiliriz ancak dindarlık dediğimizde birimizin A’dan diğerimizin B’den bahsetmesi söz konusu mudur?”

Bu sefer cevap “hayır”dı.

Aynı hususu ahlak kavramı için de tartıştık.

Cevaplar yine aynıydı.

O halde nasıl oluyordu da İslam gibi dindarlığın merkezine ahlakı oturtan bir dinin bazı mensupları, üstelik bu alanda yüksek öğretim alan bir grup dindarlığının artmadığını ancak ahlakının arttığını düşünebiliyordu?

Bir başka ifade ile dindarlık ile ahlak kavramlarını birbirinden ayırabiliyordu?

Dindarlıktan anladığımızın genellikle ne kadar namaz kıldığımız, oruç tuttuğumuz, Kur’an okuduğumuz gibi ibadetlerin yapılış miktarları olduğuna dair bir takım yorumlar da gelince tekrar sordum:

“Diyelim ki dindarlığı salt ibadet miktarı olarak kabul ediyoruz. Peki, namaz ibadetini spor faaliyetinden ya da oruç ibadetini diyetten ayıran şey nedir?”

Cevap elbette “niyet”ti.

“Peki, niyet nedir?” diye sorduğumda cevabı da kendim vermek durumunda kaldım:

“Niyet o ibadeti hangi şuurla yaptığınızın ifadesi ve iradesidir. Yani niyet ibadetin “ahlakıdır”. Dolayısıyla tekrar soracak olursak: Ahlaksız dindarlık İslam açısından söz konusu olabilir mi?”

Olamazdı elbette.

Peki, nasıl olur da Müslümanlar olarak biz dindarlık ile ahlakın bağını koparabiliyoruz?

Nasıl bir din eğitimi ve öğretimi veriyor ve/veya bu alanda model oluyoruz ki bu kadar temel kavramlarımıza dair kafa karışıklığına sebebiyet verebiliyoruz?

Bu vebali nasıl öderiz?!

İşte bu kavramları yetiştirdiği nesle doğru dürüst aktarması gereken bir din eğitimcisi olarak araştırmamın sonucunu gördüğümden beri kendi kendime sorduğum ve kendimi sorguladığım esas mesele bu.

Çünkü bu gençlerin eğitiminden ve dolayısıyla sonuçtan biz sorumluyuz.

Bu meselenin bir nedeni olarak Bardakoğlu Hocam’ın dikkat çektiği “dinin siyasetle iç içe kılınması” problemini de göz önüne alınca, hem kendime hem de bu sonuçta payı olan herkese bir uyarıda bulunmadan edemiyorum:

Günümüze de geleceğimize de ve hatta “ahiretimize” de yazık oluyor!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Banu Gürer - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

10

gökhan - yanlışın içinde doğruyu bulmaya çalışıyorsunuz sanki hocam..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Haziran 17:15
09

buket - Mesela sizin yüzünüz gözüküyor, bir sürü yabancı erkek görüyor. Saçınızı yabancı erkeklerin görmesinde sakıncı var ama kaşınızı, gözünüzü, yanağınızı, dudağınızı, kirpiğinizi yabancı erkeklerin görmesinde niye sakınca yok? Hangisi daha seksi? Dudaklar, kirpikler, kaşlar, gözler için divan edebiyatı şiirlerle doluyken.

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 03 Haziran 17:15
08

ist - evlilik niyetiyle tanıştığım son derece dindar görünen birinin hemen birliktelik önermesi gibi....Dindarlıkla bu bağdaşıyor mu dediğim de 'o ayrı, o ayrı' demişti..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Haziran 17:15
07

muzaffer şişmanoğlu - çok yararlı bir tespit yaptınız.Mezunların bir bölümünün yaşanılan ortamda sergilediği tavırlar eğitimde bir takım sıkıntıların olduğunu zaten gösteriyordu.Bu durum ilahiyat fakültelerinin temelden tavana yeniden revüze edilmesine ihtiyaç olduğunu gündeme getirmezmi?

Yanıtla . 2Beğen . 0Beğenme 03 Haziran 17:15
06

Şükriye Demirkesen - İlahiyat mezunu olarak şunu ifade etmek istiyorum. İlahiyatta alınan eğitimin neticesi, dindarlığı etkisi, kavramların anlam kazanması vs mezun olduktan çok sonra ortaya çıkıyor. Dolayısıyla hala eğitim alan öğrenciler üzerinde bu araştırmanın yapılıp genel bir sonuc olarak değerlendirilmesini doğru bulmuyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Haziran 17:15
05

İSMAİL KAFKAS - Maşallah, kardeşim..Bu bir samimiyet,ve islam için iyi bir niyet çalışmasıdır..Allah kaleminize güç kuvvetler versin...İlahiyatçılar okusunda Nerede durduklarını görsünler....Maşallah..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Haziran 17:15
04

Tarik - Mükemmel bir tespit olmuş tsk ederim anlayana karanlik perde olmaz anlamayana ışık ne yapsın...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Haziran 17:15
03

Bezy - Bir İlahiyat mezunu olarak İlahiyat eğitiminin oldukça yanlış yöne kaydığını düşünüyorum. Manevi boyutuyla değil, sadece maddi boyutuyla ilgileniliyor artık İslamın. Bir oryantalist edası var birçok eğitimcide. Hasta bir bedene müdahale eden doktor gibi. Ve en temel mesele de bu malesef.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Haziran 17:15
02

Yusuf Güneş - Bir insan dindar olmadan da ahlaklı olabilir fakat

Dindar bir insan ahlaklı değilse işte asıl problem budur...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Haziran 17:15
01

Menderes GENCER - Tırnak içinde dinlar diyebileceğimiz insanların birçok ahlaksız davranışlarını, dindar olmayan yada klasik dindar sınıfına girmeyen insanlardan da çok çok ahlaklı davranışları görünce, gençlere katılmamak mümkün değil.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Haziran 17:15


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler