Ahmet Taşçı’dan sitem ve uyarı!

Zorunlu trafik sigortasına tepkiler artarak devam ediyor. Trafik sigortasında yapılan zamma tepki gösteren Kocaeli Servis Araçları İşletmecileri Esnaf...

Zorunlu trafik sigortasına tepkiler artarak devam ediyor. Trafik sigortasında yapılan zamma tepki gösteren Kocaeli Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Ahmet Taşçı uygulamayı, “Devlet desteği ve trafik sigortasıyla şoför esnafının soyulması!” olarak nitelendirdi.

 

DALGA GEÇİLİYOR

Devlet desteğiyle sigorta şirketleri tarafından şoför esnafının soyulduğunu dile getiren Taşçı, “Bizzat kendi yaşadığım bir olayı anlatacağım. 2015 yılında 2000 model aracımın trafik sigortası 5 bin lira idi. Şimdi bu aracımın trafik sigorta bedeli hasarsızlık indirimi olmasına rağmen 7 bin 800 lira. Sigorta şirketleri ve devlet büyüklerimiz yaptığı açıklamalarda trafik sigorta ücretlerinde fiyatların indirildiğini söylüyor. Fakat esnafla dalga geçiyorlar” dedi.

 

“KASKO DAHA UCUZ”

Yapılan uygulamanın insanlığa, insafa ve vicdana sığmadığını da dile getiren Oda Başkanı Taşçı, “Bu durum açıkçası beni çok rahatsız ediyor. Araçlara trafik sigortası yaptırmak kanunen zorunluluk, bu soygun bundan dolayı yapılabiliyor. Fiyatları istedikleri miktarda belirliyorlar. En fazla 3-4 taksit yapıyorlar. Bu soygunun en bariz örneği kasko sigortalarında şirketlerin uyguladığı fiyat ve taksitlendirmedir. Kasko sigortalarında sigorta şirketlerinin verdikleri teminat trafik sigortalarından daha fazla olmasına rağmen fiyatlar daha ucuzdur” açıklamasında bulundu.

 

“30 ŞİRKETE MAHKUM EDİLİYOR”

Kasko bedellerine 12 aya kadar taksit yapılabildiğinin de altını çizen Taşçı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Trafik sigortası zorunlu fakat kasko sigortası zorunlu değildir. Bu kadar açık ve net bir soygun akla ve mantığa sığmıyor. Her şey ortada. 30 sigorta şirketi devlet desteğiyle şoför esnafını resmen soyuyor. Trafik sigorta bedelinin yüksek olması nedeniyle çoğu zaman kredi kartı limiti buna yetmiyor. İkinci bir kredi kartıyla ödeme yapılmaya kalkıldığında da bu kabul edilmiyor. Esnaf bu kadar vicdansızca sıkıntıya sokuluyor. 79 milyon sürücü 30 tane sigorta şirketine mahkum edilmiş durumda.”

 

“FİYATI DEVLET BELİRLESİN”

Sigorta şirketlerinin esnafın sırtından servetlerine servet kattığını da öne süren Taşçı, “Yetkililer maalesef bu soygunu seyrediyor. Bu sigorta zorunlu. Sigortasız araç ceza yazılarak bağlanıyor. Fakat şehir içi taşıma, öğrenci servisi, hatta şehirlerarası yolcu taşıma ücretleri devlet tarafından belirleniyor. Trafik sigorta ücretlerini neden devlet belirlemiyor? İnsafsızlığa göz yumuluyor” açıklamasında bulundu.

 

“KAZANMIYORSANIZ YAPMAYIN”

Şoför esnafının sahipsiz bırakıldığını dile getiren Oda Başkanı Taşçı, “Yetkililere kazancımız düşük dediğimizde, kazanmıyorsanız yapmayın diyorlar. 79 milyon insanı 30 sigorta şirketine mahkum edip onlara kazanmıyorsanız yapmayın kimse diyemeyecek mi? Ülkedeki araçların yarısı sigortaları olmadan trafiğe çıkıyor. Esnafın çoğu yaptıramıyor. Yara büyüyor, neşteri sadece devletimiz vurabilir. Sorumluluk devletindir. Yaşanan soygunu önleyin. Sesimizi duyun” dedi.

 

“BU ARAÇLAR SADECE MAZOTLA GİTMİYOR”

Okulların açılma tarihinin geldiğini ifade eden Taşçı, “Rehberlerin hepsini sigortalı yapacağız. Aksi halde ceza geliyor. Yöneticiler zam istediğimizde mazotu bahane edip olumsuz yanıt veriyorlar. Fakat arabalarımız sadece mazotla yürümüyor. Araçların trafik sigortaları yüzde 200 arttı. Hosteslerin ücretleri ve sigortaları yükseldi. Şoför ücretleri zamlandı” diye konuştu.

 

“MUHATAPLARINA SORULMUYOR”

Köprü ücretlerini de eleştiren Taşçı, “Yeni açılan iki köprünün fiyatına bakın. Yanlışlıkla bir geçen arabasını satmak zorunda kalır. FSM’den 3 liraya geçilirken Yavuz Sultan Selim’e gitmek için 40 km gidilerek daha fazlası ödeniyor. Bu işler muhataplarına danışılmadan yapılmış. Sektörden anlamayanlar bizim için karar veriyor. Zam vermeyen adama bir yıl arabayı versek işletemezler. Masraflarımız çok ağır. Herkes halinden memnun. Arabacıya sıra gelince kıyameti koparıyorlar. Rehber öğretmenlerine 800 lira ödeme yapılıyor, sigortası yapılıyor” dedi.

 

VELİLERE ÇAĞRI

Açıklaması sırasında öğrenci velilerine de çağrıda bulunan Taşçı, şöyle konuştu: “Yaşanan bu gelişmelerde arabacı haricinde herkesin çıkarı var. Veliler çocuklarını “p” plakası olmayan araçlara bindirmesinler. Araçların okul taşıtı olup olmadığına baksınlar ve yol belgesini sorsunlar. Belgelerde şoförün ismi de yazar. Şoför değişemez ve sabıkası yoktur. Savcılıktan geçilerek o yol belgeleri alınıyor. Her araçta fiyat tarifesi bulunur. Ücretlerini arabacıya ödeyebilirler. Veliler ise Okul Aile Birliklerine ödeme yapıyor. Birliklerin verdikleri şirketler de fazla para çıkarıyor. Arabacı okulu kalkındırmak zorunda değildir. Okulların ihtiyaçlarını milli eğitim müdürlükleri karşılıyor.”

 

79 MİLYON KİŞİ BAĞIRTACAKLARINA

“Trafik sigortası yaşan şirketler geçen sene zarar ettiklerini söyleyerek zam yapıyorlar. Kazalarda artık polisler gelerek tutanak tutmuyor. Ne tesadüf ki içkili kaza yapan kişi kalmadı. Raporları kendimiz tutuyoruz. Bunları başkası adına doldurabiliyoruz. Sarhoş olarak kayıtlara geçen yok. Sigorta şirketleri 81 adam tutsun ve bu kişiler kaza tutanaklarını hazırlasın. 79 milyonu bağırtacaklarına bunu yapsınlar.”

 

“KIVILCIMI BÜYÜTMESİNLER”

Raporu kişiler kendi aralarında tuttuğu için ehliyeti olmayan bile tutanağa girmiyor. Sigorta şirketleri de bu durumu göstererek zam yapıyor. Herkes kazada paralar sigorta şirketlerinden alınıyor. Biz de gerekçelerimizi gösteriyoruz ancak bize kimse bir şey yapmıyor. Sigorta şirketleri zarar ediyorsa bu işi yapmasınlar. 8 bin lira bedel ile sigorta yapılıyor. Fakat arabacılarda bu kadar limitli kredi kartı yok. Peşin ödemek mümkün değil. En fazla 3 taksit yapılıyor. Kasko 12 taksit olurken, bunlarda 3. Kediyi sıkıştırırsanız bir gün size tırmalar. Hem de çok kötü dalacak. Yavuz Sultan Selim’de ortaya çıkan kıvılcımı büyütmesinler. Artık yeter” dedi.

 

“NE FEDERASYON NE DE KONFEDERASYON”

“Trafik sigortasına neden 10 taksit yapılmıyor? Arabacı esnafı en alt tabaka olarak, hakir görülüyor. 350 bin liralık aracımız var. Diğer esnafa kolaylıklar sağlanırken bu durum bizde neden yok? Sigorta yaptıramayınca aracımız bağlanıyor. Bizi resmen dar boğaza sokmuşlar.  Bunu devlet çözmelidir. Bizim başımızda kimse yoktur. Ne federasyon ne de konfederasyon kimse bizimle ilgilenmiyor. Arabacı bitmiş durumda. Kocaeli’de bu derdi gören yok. Hükümet düşüyor dedikçe fiyatlar yukarı çıkıyor.” Serkan BORLAK

#

17 Eyl 2016 - 17:10 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

NEYZEN - SOYGUN ŞİRKETLERDE BAŞLAYIP EXPERLERLE DEVAM EDİP ARAÇ ONARIM MERKEZİ KAPORTA,BOYA PARÇACI SERİSİ İLE DEVAM EDİYOR.

ÇOK KAZA YAPANLA KAZA YAPMAYAN AYRIMI ÇOK AZ.

ARAÇ BEDELİNİN 3 DE 4 DE BİRİ KADAR PRİM Mİ OLUR.

HIRSIZLAR,SOYGUNCULAR.

AHLAKSIZ NAM.......

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Eylül 17:10