Aleviler, dedeler ile bir bütündür

Kocaeli F Tip Cezaevi’nde yasal hakkını kullanarak Alevi dedesi ile görüşmek isteyen Bülent Özdemir’in talebi Diyanet’in kararı ile reddedilmişti. Ale...

Kocaeli F Tip Cezaevi’nde yasal hakkını kullanarak Alevi dedesi ile görüşmek isteyen Bülent Özdemir’in talebi Diyanet’in kararı ile reddedilmişti. Alevi Kültür Dernekleri Federasyon Başkanı ve sivil toplum örgüt yöneticileri, F Tipi Cezaevinde olayı kınayan bir basın açıklaması yaptı
Kandıra F Tipi cezaevindeki siyasi tutuklu Bülent Özdemir’in, Alevi inancı gereği “Dede” ile görüşme isteği “Alevilik ayrı bir din değil” denilerek red edilmesi üzerine Alevi Kültür Dernekleri ve sivil Toplum örgüt yöneticileri basın açıklaması düzenledi. Kandıra F tipi cezaevi önünde basın açıklamasına Alevi Kültür Dernekleri Federasyon Başkanı Engin Gündük, Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Kemal Bülbül, Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkez Sekreteri Hüseyin Yıldırım, Alevi Kültür Derneği Genel Sekreteri Mehmet Boy, il dışından gelen alevi dedeler ve cem evi dedeleri katıldı.
UTANÇ VERİCİ BİR DURUM
Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Kemal Bülbül ilk olarak söz aldı ve insani bir talep red edildiğini belirttiği açıklamasında “İnsani bir talep yerine getirilmediği için buradayız. Bir yıl önce alevi bir kardeşimiz alevi bir dede ile dini için görüşmek isteği talebinde bulundu. Bu hak kabul edilmedi ve Türkiye de bu inanç ve kültür red edildi. Türkiye kamuoyunu bilgilendirmek istiyoruz, farklı inanç kültürü var ve biz onlardan biriyiz. Buraya bir tarikan mensubu ve lideri gelse hemen görüştürürler. Alevi dede ile Özdemir’in görüşmesini adalet bakanlığı izin vermiyor. Avukatlar devreye girerek, bu konu hakkında çalışmalar yapacak. İnanç ne olursa olsun insanlar görüşmelidir. Burada dedelerimiz içeri girmemesi utanç verici bir durumdur, biz bu olayı kınıyoruz”dedi.
HAK İHLALİ YAPILIYOR
Alevi Kültür Dernekleri Federasyon Başkanı Engin Gündük yaptığı açıklamada “Özdemir kardeşimizin haklı talebi red edildi. Aleviler dedeler ile bir bütündür ve baba oğul gibi olmuştur. Bu ülkede her türlü hakları olan bizler bir inanç grubuyuz. Burada hak ihlalleri yapılıyor ve bu haksızlığa karşı tepkimizi ortaya koyuyoruz” dedi. Ardından alevi dedeler söz alarak olayı kınadıklarına ve üzüntü ile karşıladıklarına dair açıklamalarda bulundu.

#

17 Tem 2012 - 09:33 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.