Anayasa değişiklik tasarısı ve freni olmayan araba!

Freni olmayan araba mutlaka kaza yapar, arabada denetimi fren yapar, o yüzden frensiz araba olmaz.

Kronik suçluyu polis yakalar, mahkemelere teslim eder, o yüzden polissiz devlet olmaz. Mahkemeler, polisi, devlet yöneticilerini, kimse tüm vatandaşları yargılar suçluyu suçsuzu ayıklar, cezaevine koyar, adaleti sağlar, o yüzden mahkemesiz devlet olmaz.

Bunun içindir ki; Adalet mülkün (Devletin) temelidir sözü her yerde önemle yazılır. Çünkü adaletsiz devletler yıkılmaya mahkumdur.

**

Hakimler - Savcılar Kurumu ( HSK )’ nın hakim tayini ve denetlemeleri dahil önemli görevleri vardır. Bağımsız olmalıdır.

Buraya atanan üye çoğunluğunun, cumhurbaşkanı, başbakan gibi yürütmenin etkisindeki insanlar tarafından yapılmaması gerekir.

 

Anayasa mahkemeleri kanunların Anayasaya uygun olup olmadığına bakar, karar verir, başbakan, bakan ve cumhurbaşkanlarını gerektiğinde YÜCE DİVAN sıfatıyla özgürce, adaletle yargılar, sistemi temizler, toplumun devlete güvenini tazeler.

Bu nedenle de yasama, yürütme, yargı üçleminde YARGI diğer ikisi kadar güçlü ve bağımsız olması gereken en önemli anayasal kurumlardır.

**

Şimdi yeni Anayasa değişikliğine göre, yürütmenin yani icranın başı partisinin genel başkanı olabilen cumhurbaşkanıdır.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri partisinin başındaki cumhurbaşkanı ile birlikte yapılacaktır.

Bu nedenle seçilen cumhurbaşkanının partisi de doğal olarak çoğunluktaki birinci parti olacaktır.

İcranın başı olduğu için bakanları ve ana kademe yöneticileri o tayin edecektir. Onun da arabanın freni gibi, önce Meclis’te, sonra gerekirse yargıda denetlenmesi demokrasi gereğidir, yoksa sistem dikta anlayışına kayabilir.

**

Cumhurbaşkanı ve bakanlar için meclis soruşturması istemi ancak % 50’nin üzerindeki çoğunluk yani 301 milletvekili ile yapılabilecek.

Komisyona konuyu göndermek için 3/5 yani 360 milletvekili yüce divana sevk için ise 2/3 yani 400 milletvekili gerekecek.

Seçilen cumhurbaşkanının partisi de aynı zamanda birinci parti olacağına göre meclis denetimi, yani yüce divane sevki artık fiilen imkansızdır.

**

Bir an için Meclis’in yüce divana sevk kararı aldığını düşünelim. Bu durumda cumhurbaşkanı ve bakanlar(A.Y.M) Anayasa Mahkemesi tarafından YÜCE DİVAN sıfatıyla yargılanacaklar.

Ama gerek HSK ve gerekse AYM’ nin üyelerini Cumhurbaşkanı ve çoğunlukta olduğu meclis tayin etmektedir.

Bu şekildeki AYM hangi bağımsızlıkla, nasıl cumhurbaşkanını ve atadıklarını yargılayacak.

**

Bu sistem Meclisi ve mahkemeleri partili cumhurbaşkanı ve partisinin egemenliğine sokan, meclis ve mahkemelerin bağımsızlığını ve denetim yapma özelliğini ortadan kaldıran, devleti parti devleti haline getiren bir sistemdir.

Bu sistemin hayata geçmesi halinde bence çağdaş demokrasi ortadan kalkacaktır. Bu sistem freni olmayan, ne zaman ciddi kaza yapacağı bilinmeyen arabaya benziyor.

**

 Sistem Gazi Meclisi sembolik hale getiren, aksayan yargı bağımsızlığını iyice bozan bir sistemdir. Referandumdan geçerse sistemin adı demokratik cumhuriyet değil, artık bir PARTİ DEVLETİ sistemidir.

İnşallah haklı çıkmam…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fahri Örengül - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler