Ani mevsim değişiklikleri sağlığınızı etkiliyor

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu zamanlarda ani hava değişiklikleri grip ve soğuk algınlığının yayılmasında önemli bir faktör oluşturuyor. Sıcaklıklar...

Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu zamanlarda ani hava değişiklikleri grip ve soğuk algınlığının yayılmasında önemli bir faktör oluşturuyor. Sıcaklıkların bir gün yüksek bir gün düşük olması hazırlıksız yakalanan kişilerin sağlığını tehlikeye atıyor. Ani hava değişimleri insan bünyesinin adaptasyon ve savunma mekanizmasını bozduğundan hastalıklara da davetiye çıkarıyor.

 

SOĞUK ALGINLIKLARINA DİKKAT

7-031.jpg

Sonbahar mevsimine girdiğimiz şu günlerde sıcaklık değerlerinin düşmesiyle beraber gittikçe serinleyen havaya karşı dikkatli olunması gerekiyor. Bu havalarla beraber düzensiz beslenme, yetersiz vitamin alımı gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle kış aylarının korkulu rüyası “Grip” kendini tekrar gösteriyor. Mevsimsel olmasına rağmen grip özellikle risk grubundaki kişilerde ciddi hastalıklar doğurabilir. Mevsimsel gribi atlatmak için vitamin alımı ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca grip aşısı da özellikle ciddi grip komplikasyonları için yüksek risk grubundakiler ve bu kişilere bakım veren ya da beraber yaşayanlar için önem arz ediyor.

 

RUHSAL DURUMU ETKİLİYOR

6-042.jpg

Mevsim değişiklikleri kişinin bedensel durumunu olduğu kadar ruhsal durumunu da etkiliyor. Depresif bulguların soğuyan havada daha fazla olduğu görülmüş ve eğer destek alınmazsa kişinin bağışıklık sisteminin de zayıfladığı tespit edilmiştir. İklim özelliği, çevresel koşulların fiziksel aktivite yapmak için sunduğu olanaklar kişilerin bedensel olarak aktif olarak veya 'hareketsiz' olarak yaşamalarına neden olur. Sağlığınızı olumsuz etkileyen gribin ruhsal durumunuza da zarar vermemesi için ise hastalığı atlatma evresini hızlandırmanız ve hastalık süreci uzarsa bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.

 

KALP HASTALARI KÖTÜ ETKİLENMESİN

Soğuk seyreden havaların sağlığa, özellikle de kalbe birtakım olumsuz etkileri olduğu görülüyor. Aniden soğuyan havalar ve sıcaklık değişimleri kalp sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bunun nedeni de kalp ve dolaşım sisteminin soğuk havalarda daha fazla çalışmaya gerek duymasıdır. Bilhassa bir ılık, bir soğuk seyreden bu aylarda tansiyon düzeninde bozulmalar yaşanabiliyor. Bilhassa krize yatkın kişilerde kalp krizi ve felç riskinde artış görülebiliyor. Kalp hastalarının bu durumları önlemek için hava değişimlerine göre giyinmesi ve düzenli beslenmeyi ön planda tutması gerekiyor.

5-061.jpg

SAĞLIKLI KİŞİLER DE DİKKAT ETMELİ

Kalp sağlığı için alınması gereken önlemler, aynı zamanda sağlıklı kişiler için de geçerlidir. Her mevsim düzenli egzersiz ve fiziksel hareketlere alışık olan kişilerin, aniden soğuyan ve ısınan havalarda da bu tarz yararlı faaliyetleri sürdürmeleri tavsiye edilir. Düzenli olarak yapılan egzersizlerin kalp, akciğer, eklem sağlığı ve ruh sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca bu hareketler bağışıklığı artırarak mevsim değişikliği sebepli enfeksiyonlara ve alerjilere karşı vücudun direncini de yükseltir.

 

SONBAHAR DEPRESYONU YAŞAMAYIN

3-183.jpg

Sonbahara yaklaşırken güneş ışınlarının azalmasıyla birlikte depresif duygular artış gösteriyor. Bu artış, karanlık nedeniyle beyindeki 'melatonin' hormonunun daha çok salgılanmasına bağlanıyor. Mevsim geçişlerinde tüm depresyon olgularında bir kıpırdama olur. Aslında sadece depresyonda değil psikiyatrik rahatsızlıkların birçoğunda yazdan kışa geçerken depresyonda bir hareketlenme olur. Kişinin bu durumu çabuk atlatması ise çok zor değildir. Kişinin kendini iyi hissetmesine dönük her türlü faaliyetle uğraşması, ilgi alanlarını arttırması gibi önlemlerle bu durumun önüne geçilebilir. Eğer depresyon durumu devam ederse bireyin mutlaka bir uzmana başvurması gerekir.

 

KRONİK HASTALAR RİSK ALTINDA

7-031.jpg

Kronik hastalığı olan kişilerin mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemi daha zayıf olur. Bu nedenle diğer insanlara göre hava değişimlerinden daha çabuk etkilenirler. Kronik hastalarda ısı kontrol merkezi oldukça zorlanır ve ısı değişimine karşı daha fazla hassas olurlar ve beslenmelerine özellikle dikkat etmeleri gerekir. Bol su tüketmeleri ve ilaçlarını düzenli almaları şarttır. Kronik hastalar sürekli kontrol altında olmalıdır. Özellikle hava sıcaklıklarında ani değişimlerin yaşandığı bu günlerde uzman bir hekime başvurarak kan kontrolleri, keratin ve üre testlerini yaptırmaları gerekir.

 

AKADEMİ HASTANESİ YANINIZDA

akademi.jpg

Ani hava değişiklerinden kaynaklanan rahatsızlıklarda ise çözüm hiç olmadığı kadar yakında. Geçirdiğiniz sağlık sorunları için Akademi Hastanesi’nin Ovacık Mah. D-100 Karayolu No: 22-24 Başiskele / Kocaeli’de bulunan adresine uğrayabilir ya da (262) 300 41 41 no’lu numaradan detaylı bilgi alabilirsiniz.

#

10 Eyl 2017 - 13:58 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.