• BIST 106.843
  • Altın 142,689
  • Dolar 3,5367
  • Euro 4,1209
  • Kocaeli : 28 °C
  • İstanbul : 30 °C
  • Sakarya : 28 °C

Antikkapı’dan bayrama özel baklava tarifi

Antikkapı’dan bayrama özel baklava tarifi
Antikkapı Restoran’ın tatlı ustası Atay, hanımlara bayrama özel cevizli baklava tarifi verdi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Antikkapı Restoran’ın tatlı ustası Abdullah Atay, hanımlarımıza Ramazan Bayramı’na özgü geleneksel cevizli baklava tarifi verdi. Bayramın vazgeçilmez tatlılarından olan cevizli baklavayı hanımların da evlerinde kolaylıkla yapabileceklerini söyleyen tatlı ustası Atay, Antikkapı adına herkesin Ramazan Bayramı’nı da kutladı.

 

YOĞURMAYA BAŞLIYORUZ

İlk olarak unumuzu tezgahımıza dökerek hamurumuzu yoğurmaya başlıyoruz.  Unumuzun ortasına üç adet yumurtamızı kırıp, bir tatlı kaşığı tuzumuzu ve sıvı yağımızı ilave ediyoruz. Suyumuzu da ilave ederek karıştırmaya başlıyoruz. Malzememiz iyice karıştıktan sonra hamurumuzu yoğuruyoruz. Elimizde topak haline getirdiğimiz hamurumuzu biz makinemizde yoğuruyoruz. Hanımlarımız bunu evlerinde elleriyle de çok güzel bir şekilde yoğurabilirler.

 

HAMURU KURUTMAMALIYIZ

Güzelce yoğrulan hamurumuzu yuvarlıyoruz. Bir müddet dinlenmesi gereken hamurumuzun üzerini hava alıp kurumasın diye ince bir örtüyle kapatıyoruz.

Burada püf noktası hamurumuzun iyice dinlenmesi, yoksa açarken bayanların işi zor olur. Yaklaşık 15-20 dakika dinlenen hamurumuz yoğrulma kıvamına geliyor. Hamurumuzu yuvarlayarak uzattıktan sonra bıçakla orta büyüklükte parçalara ayırıyoruz. Nişasta yardımıyla kesilen hamurlarımız açmaya başlıyoruz. Hamurumuz kurumasın diye üzerini, hep kapalı tutmalıyız. Bu küçük hamurlarımızı merdaneyle yavaşça büyütmeye başlıyoruz.

 

BAKLAVA HAMURU ÇOK İNCE OLACAK

Biraz daha büyüttüğümüz hamurlarımızı oklavayla baklava yapımına hazır hale getireceğiz. Unladığımız hamurlarımızı baklava tepsimize uygun hale gelecek şekilde merdaneyle açmaya devam ediyoruz. İşin bu noktası hanımlarımız için zahmetli ama çok keyifli bir çalışmadır. İç içe geçmiş halde açtığımız hamurlarımız artık tepsiye konulmaya hazır. Baklavanın püf noktası yoğurduğunuz hamurun çok ince bir hale gelmesi, öyle ki bir tarafından baktığınızda diğer tarafı görebilmelisiniz.  Unutmayın hamuru kurutmuyoruz ve çok ince açıyoruz. Böylece baklavanız daha lezzetli ve çıtır çıtır olacaktır.  

 

CEVİZİ İLAVE EDİYORUZ

Şimdi geçiyoruz, tepsiye hamurumuzu ve malzememizi yerleştirmeye. Açtığımız hamurun üzerine tepsimizi koyarak ona uygun şekilde kesiyoruz. Tepsi boyunda kesilen hamurları üst üste gelecek şekilde tekrar oklavaya sarıyoruz. Tepsimizin altını fırçayla yağlıyoruz. Kestiğimiz parça hamurları tepsimize döşemeye başlıyoruz. Döşediğimiz hamurlarımızın üzerini hafif şekilde yağımızla ıslatıyoruz. Üzerine bir kat ceviz serpiyoruz. Cevizi tüm tepsiye yaydıktan sonra kalan parça hamurumuzu da üzerine döşüyoruz. Parça hamurları döşedikten sonra oklavaya sardığımız hamurlarımızı üzerine yayacağız. Burada en önemli nokta her katın arasını yağlamayı unutmamalıyız.

 

200 DERECEDE 40 DK PİŞECEK

Tüm hamurlarımızı serdikten sonra tepsinin kenarlarını bıçağımızın tersiyle düzlüyoruz. Hamurumuzu tepisinin içine iyice oturttuktan sonra enine doğru kesmeye başlıyoruz. Bir tarafını kestiğimiz baklavamızın üzerine başka bir kapta erittiğimiz tereyağımızı döküyoruz. Yağını verdikten sonra bu kez boylamasına kesmeye başlıyoruz. Baklavamız artık pişmeye hazır. Baklava tepsimizi 200 dereceye ısıtılmış fırınımıza koyuyoruz. Baklavamızın yaklaşık 40 dakika fırında pişmesi gerekiyor.

 

BAKLAVAMIZ HAZIR, AFİYET OLSUN

Baklavamız pişerken biz şerbetimizi hazırlıyoruz. 1 litre su ile 300 gr şekerimizi ocağa koyarak kaynatıyoruz. Orta ateşte karıştırarak şerbetimizi hazırlıyoruz.

Baklavamızı fırından aldık, şimdi baklavamız da sıcak, şerbetimiz de sıcak. Baklavamızın şerbetini vermeye başlıyoruz. Şerbetimizi tepsimize iyice yayıyoruz. Soğuyunca servise hazır hale gelecek. Afiyet olsun…

 

HAMUR MALZEMESİ                      İÇ MALZEME                       ŞERBET

1kg un (1. Kalite)                             300 gr çekilmiş ceviz            1,5 kg toz şeker

3 yumurta                                       300 gr nişasta                       1 lt su        

1 çay kaşığı tuz                              300 gr tereyağı           

100 gr sıvı yağ  

Su

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim