Arizon çamının budanmasıyla ilgli önemli ve teknik bilgiler

Saygıdeğer Okuyucularım;

Yazıma başlamadan önce Kocaeli Gazetemizin 43. yılını en içten duygularımla kutlar; başarılarının devamını dilerim.

Bu yazımda arizon çamının budamasıyla ilgili bilgileri paylaşacağım. Arizon çamının Latince adı Cupressus Arizonica Glauca’dır. Bütün bitkilerde olduğu gibi arizon çamını da gerektiği zaman budamalıyız. Budama, bitkinin sağlığı ve görünümü bakımından çok önemlidir. Her bitkinin budaması kendi çeşidine ve bünyesine uygun olarak yapılması gerekir. Bu durumlar, göz önüne alınarak budama yapılmalıdır; aksi halde fayda yerine bitkiye zarar verilebilir. Arizon çamını bahçelerimize tek olarak ya da gruplar halinde dikebiliriz veya bahçelerimizin etrafına çit vazifesi yapacak şekilde kullanabiliriz. Eğer şekil vermek istiyorsak, değişik şekiller vererek de güzel görünümler meydana getirebiliriz. Verilen bu şekilleri muhafaza etmek için büyüyen taze dalların sık sık biçilmesi gerekir.

Arizon çamın iç kısımlarında bulunan ufak dalcıklarda zamanla sararma ve kurumalar meydana gelmektedir. Bu durum; dalların sık oluşundan, havasızlıktan ve fazla güneş görmemelerinden kaynaklanmaktadır. Bunun bitkinin genel sağlığına olumsuz bir etkisi olmamaktadır; ancak bitkinin iç kısmındaki sararmış veya kurumuş bu lüzumsuz dalları temizlenirse, bitki hava almış olacak ve iç kısımlarına güneş daha fazla girecek ve dıştan bakıldığı zaman da görünüşü daha güzel ve hoş olacaktır.

Arizon çamın üzerinde her sene yeni tohumlar meydana gelmektedir. Bu tohumların bitkiye hiçbir faydası yoktur; fakat zararları vardır. Boş yere bitkinin kuvvetini almakta ve zayıflamasına sebep olmaktadırlar; ayrıca bu tohumların vermiş olduğu ağırlıktan dolayı bitkinin dalları eğilmekte, kırılmakta ve şekli de bozulmaktadır. Bu durumların olmasını önlemek için tohumlar görüldüğü ve elle toplanacak bir hale geldiği zaman bunları toplayarak bitkiye vereceği zararlar, önlenmiş olur. Arizon çamı; biçmeye dayanıklı, şekil vermeye uygun bir bitkidir. Bu şekilde yapılan uygulamalardan bozulma yapmaz; ancak çok derin bir şekilde biçim yapılırsa veya kalın dalları bitkinin gövde kısmına yakın bir yerden kısa bir şekilde kesilir veya budama yapılırsa, geride kalan dallar üzerinde taze filizler çıkartmayacak ve bu şekilde kel kalacaktır. İleriki zamanlarda da tamamen kuruyacaktır… Böyle bir durumun olmaması için biçme ve budama yaparken buna özellikle dikkat etmeli ve kesinlikle bu şekilde bir uygulama yapılmamalıdır.

Sizlerin ve bütün bitkilerinizin sağlıkları en iyi olması dileğiyle…

Saygılarımla

 

                                                                                                           

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Tınaztepe - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler