• BIST 82.779
  • Altın 147,577
  • Dolar 3,7780
  • Euro 4,0388
  • Kocaeli : 7 °C
  • İstanbul : 7 °C
  • Sakarya : 7 °C

Armut hakkında önemli bilgiler

İbrahim Tınaztepe

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda, sizlerle değişik armut çeşitleri ve armudun hangi anaç çeşitleri üzerine aşı yapılabileceği ile ilgili bilgileri paylaşacağım.

Armudun Latincesi “Cpirus Communis” tir. Armut, değerli bir meyvedir; genellikle yaz aylarında olduğu gibi sonbahar ve kış aylarında da olanları vardır. Armut, taze olarak yendiği gibi kurutularak ve marmelat yapılarak da tüketilebilir. Armut, hemen hemen yurdumuzun her tarafında yetiştirilebilir. En çok kil, kum ve kireci bulunan derin ve sıcak topraklardan hoşlanır. Yalnız ayva üzerine aşılı olan armutlardan iri ve kaliteli meyve elde etmek için sulanabilen humuslu, kumlu, killi, derin ve zengin topraklara dikmemiz gerekir. Armut; “Ahlat” dediğimiz yabani anaç üzerine, bir de ayva üzerine aşılanabilir. Ayva anacı üzerine aşılanmış armutlar, bodur olmaktadırlar.

Armut ağacına değişik şekiller verilebilir; ancak genellikle piramit şekli verilerek büyütülmektedirler. Armutların ahlat üzerine aşılanmış olanları, çeşitlerine ve toprak durumuna göre yedi veya on metre aralıklarla dikilir. Ayva anacı üzerine aşılanmış armutlar ise üç veya dört metre aralıklarla dikimleri yapılmalıdır. Armut ağaçlarına ilk seneler şekil, daha sonraları meyve budaması yapılır. Yaşlandıkça da aralama yapılır. Budamalarda meyve verecek harbe, topuz, kese ve meyve dalcıklarını tanıyarak budama yapılmalıdır.

Armutlarda meyve veren dallar, iki - üç senede meydana geldiğinden yanlış yapılan budamada ağaçlarımızın meyve verme süresi iki - üç sene geriye gider. Ayva anacına aşılanmış armutlara, kış aylarında yapılan budamadan başka yaz budaması da yapmamız gerekmektedir. Armudun en güzel çeşitlerinin başında “William” dediğimiz armut gelmektedir. Bu armudun içi kumsuz olduğundan, yenmesi de çok güzeldir. Bu armuda bazı yerlerdeki yetiştiriciler “Hamdi Sünger” armudu demektedirler. Ayrıca “Abbe Ftel” ve “Beurre Clairgeau” denilen armut çeşitleri de armutların en güzel olanların başında gelmektedirler. Bir de kış armutları vardır. Bunlar, toplanıp belirli bir süre bekledikten sonra olgunlaşır; ocak ayında yenecek duruma gelir. Bunlardan biri “Cüre armudu” dur. Cüre armudu, bol sulu ve tatlı bir armut çeşididir. Bir de “Passa Crassane” olarak bilinen armut çeşidi vardır. Meyveleri yuvarlak ve iri olan bu armut çeşidi de bol sulu ve yemesi hoş armut çeşitlerindendir.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Bu yazı toplam 1955 defa okunmuştur.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim