Asgari ücrette yeni ceza sistemi

Asgari ücret 1300 TL oldu. Asgari ücretteki bu artış sonrası birçok işverenin kaçak işçi çalıştırmaya başladığı iddiaları Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (...

Asgari ücret 1300 TL oldu. Asgari ücretteki bu artış sonrası birçok işverenin kaçak işçi çalıştırmaya başladığı iddiaları Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK) harekete geçirdi.

 

SGK, kaçak işçi çalıştırma ile ilgili denetimlerini sıklaştırdı. Kaçak işçi çalıştırdığı tespit edilen işletmelere para cezası kesiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında şirketleri yakından takip ediyor. SGK, asgari ücrette yapılan artış sonrasında kaçak işçi denetimlerini arttırdı. Her ilde bulunan bin 500 sosyal güvenlik denetmeni, kaçak işçi tespitinin yanı sıra sahte sigorta denetimi de yapıyor.

 

YARIM MİLYAR TL CEZA

SGK denetmenleri geçen yıl çoğu ihbar sonucu 70 binin üzerinde iş yerinde denetim gerçekleştirdi. Bu denetimler sonucunda 50 bine yakın kaçak çalıştırılan işçi kayıt altına alındı. Kaçak işçi çalıştıran işletmelere de 500 milyon Türk lirasının üzerinde para cezası kesildi.

 

9.5 MİLYON KAYIT DIŞI ÇALIŞAN VAR

Yapılan denetimlere rağmen Türkiye'de kayıt dışı istihdam büyük bir sorun. TÜİK verilerine göre Türkiye'de 27 milyon 150 bin çalışan bulunuyor. Bu çalışanlardan yüzde 35,1'de kayıt dışı olarak istihdam ediliyor. 9.5 milyon kayıt dışı çalışan, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadığı için de sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor.

 

CEZA AĞIRLAŞTIRILDI

Ceza asgari ücretle sigortasız işçi çalıştıran işverenin cezaları da arttırıldı. 1 yıl boyunca sigortasız çalıştırılan bir işçi için 38 adet asgari ücret cezası karşılığı 49 bin lira ceza kesilecek. Bunun yanı sıra teşvik primleri kesilecek, iş kazası, meslek hastalığı varsa bunların masrafları da işverene fatura edilecek.

 

DEVLETİN ZARARI 60 MİLYAR

Kayıt dışı istihdam nedeniyle kamu da zarara uğruyor. Her yıl 60 milyar liranın üzerinde para devletin kasasına girmiyor. Kayıt dışı istihdamın engellenmesi halinde sosyal güvenlik sistemindeki açık önlenebiliyor. Türkiye'de 2014 yılında 50 milyar TL sosyal güvenlik açığı meydana geldi. Kayıt dışı istihdamda 1 puanlık azalma devletin kasasına yaklaşık 2 milyar Türk lirası para girmesi anlamına geliyor.

Kaynak: Haberler.com

#

24 Oca 2016 - 09:40 Kocaeli- Ekonomi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.