Atatürk'ün kaldığı konağa yeni görünüm

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde yer alan kentin tarihi miraslarından İzmit Portakal Hafız Konağı’nın rekonstrüks...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde yer alan kentin tarihi miraslarından İzmit Portakal Hafız Konağı’nın rekonstrüksiyonu devam ediyor. Beyaz dış cephesiyle dikkat çeken konağın sıva, boya işleri ile mermer döşeme ve kaplam uygulamaları sürüyor.  Merdiven karkas montajı da devam ediyor. Aslına uygun olarak rekonstrüksiyon çalışmaları yapılan Portakal Hafız Konağı, Sırrı Paşa Konağı’ndan sonra Büyükşehir’in kente kazandırdığı en önemli eserlerden biri olacak.

 

ASLINA UYGUN YAPILACAK

19. yüzyıl Türk konut mimarisinin birçok özelliğini taşıyan yapıda, ahşap karkas üzeri bağdadi yapım tekniği görülüyor. Zemin ve iki normal kattan oluşan tarihi yapının zemin kat kuzey cephesinde moloz taş duvar dikkat çekiyor. İç sofalı bir plan düzenlemesine sahip olan konak, ortada sofa, sofanın etrafında da odalardan oluşuyor. Proje kapsamında gerek malzeme gerekse yapım tekniğiyle aslına uygun olarak yeniden inşa edilen konak, eski görkemli görünüşüne kavuşacak. Üç katlı bir yapı olan konak, taban alanı yaklaşık 360 metrekare olurken, konak toplam 1061 metrekare olarak hizmet verecek. Yapının yenilenmesinin ardından sosyal amaçlı kullanılması planlanıyor.  

 

PORTAKAL HAFIZ (RÜŞTÜ) KONAĞI’NIN TARİHÇESİ 

Konak, dönemin Valisi Mutassarrıf Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Konağın yapımı 1860 yılları öncesi tarihlenmektedir. Hafız Rüştü Efendi (Portakal Hafız), Hasan Paşa’nın damadıdır. Hasan Paşa ölünce erkek evladı olmadığı için Portakal Hafız yerleşmiş ve konak bu isimle anılmıştır. Portakal Hafız, 1908 yılında Meclisi Mebusanda 1. devre milletvekili olarak görev almıştır.

 

ATATÜRK’ÜN KALDIĞI EV

Konakta 1924’te Fransız gazeteci Claude Farrere, Atatürk’ün İzmit basın toplantısına katılmak üzere gelmiş ve konağı ziyaret etmişlerdir. Farrere,  burada konakladıktan sonra Kasr-ı Hümayun’daki, bugün Basın Onur Günü olarak kutlanmasına vesile olan basın toplantısına katıldı. Konağın tarihteki belgeli kayıtları 1926 hali hazır ve 1938 imar planı göstermektedir. 1940’ta kamulaştırılan konak 1935 ve 1967’de onarım görmüş, 1970 yılında bir yangın geçirmiş ve yeniden 2 katlı olarak yapılmıştır. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılında kamulaştırılan konak, projeleri yeniden aslına uygun 3 katlı olarak revize edilerek yapımına başlandı.

#

14 Haz 2017 - 11:05 Kocaeli- Kültür-Sanat

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.