Aydın kimdir?

Hayatın pek çok alanında kullandığımız bir kavramdır aydın (veya entellektüel).

Özellikle toplumsal buhran dönemlerinde, sosyal sıkıntılara reçete bulunması bağlamında kavram daha da çok kullanılır.

Bu minvalde başlığımızdaki sorunun cevabının da uzun yıllardır tartışıldığı görülür.

Peki, kimdir bu aydın/entellektüel zümre?

Tarihimiz açısından bakıldığında “aydın” diye tabir ettiğimiz kesimin ortaya çıkışının imparatorluktan milli devlete geçiş dönemine rastladığı görülmektedir.

Bu dönem 1839’da başlamış fakat asıl hızını 1856’dan sonra kazanmıştır.

Bu devirden itibaren aydınlar, “milletlerini” tarif etme, eskiden “avam”, “güruh” olarak bilinen halk kitlelerini millet olarak bilinçlendirme ve siyasi kimliği ön planda tutan yeni bir toplum oluşturma rolüne sahip bir zümre olarak karşımıza çıkar.

Türkiye’de milli devlete geçiş süreci devletin kendi eliyle yapılandırıldığı için, Avrupa’daki gibi bir “entelektüel” algısı bizde mevcut olmamıştır.

Kısacası devlet eliyle yeni bir toplum oluşturulmasında en önemli rol aydınların olmuştur.

Burada en önemli handikap ise ortaya çıkan bu aydın kitlenin halktan kopuk olmasıdır.

Öyle ki, halkın ihtiyaçlarından hareketle belirlenen bir yoldan ziyade devletin çizdiği yolun halka uygulanması hem devlet hem aydın açısından halkla aralarında bir kopukluk meydana getirmiştir.

Aydının kendi halkından kopukluğunun, ki buna kültürel yabancılaşma da diyebiliriz, nedeni bir yerde “havas”lılığın, yani elit olma özelliğinin sınıfsal bir şekil almasıdır.

Çoğunluğu itibariyle toplumu ve dünyayı, bir başka ifadeyle gerçekleri en iyi kendilerinin anladığını düşünen bu elit sınıf, halk içerisinden devleti yönetecek kimselerin çıkabileceğine de genel olarak ihtimal vermemiştir.

Nitekim Cumhuriyet’in temelleri atılırken esas olan “halka doğru” hareketi ile ileride temel ilke olacak halkçılık ilkesi, bahsi geçen aydın algısına eleştirel bakışın bir neticesidir.

Dolayısıyla Cumhuriyet dönemi, elitist aydın sınıfın yerine halkın içerisinden gelen orta sınıfın yönetimde söz sahibi olmasını sağlaması açısından da önemli bir dönemdir.

Bu süreçte aydın zümresi açısından genellikle değişmeyen nokta ise iktidarla olan ilişkisidir.

Çünkü hemen her dönemde aydınların genelinin sırtı iktidara dayalı olmuştur. Büyük çoğunluğu kendi meşruiyetlerini genellikle dönemin iktidarının fikirlerinde aramışlardır.

Dolayısıyla Batı’da hür düşünce ve fikir üreten bir sınıfı temsil eden aydınların bizdeki algısı, toplumu aydınlatma adı altında iktidarın düşüncelerini halka aktaran adeta birer “devlet misyonerleri” şeklindedir desek sanırım yanlış olmayacaktır.

Bizim açımızdan aydın kavramının taşıdığı anlamın tarihsel seyrine baktığımızda sınıf ve fikir bağlamında değişim söz konusu olsa da ne yazık ki algısal manada değişimin genel olarak söz konusu olmadığını söyleyebiliriz.

Bu durum ise, dünya sathındaki gelişmeler açısından çok sıkıntılı bir sürece girdiğimizi düşündüğümüzde, bu sıkıntılara çözüm getirmesi ve topluma ümit aşılaması beklenen “aydın kesimin” söz konusu algıyı kuvvetlendirmek veya kuvvetlendirmemek yolunda yapacağı tercihi daha da önemli hale getirmektedir.

Dolayısıyla “aydın kimdir?” sorusunun yanıtı bugün için halkın menfaatlerini kendi menfaatlerine tercih eden bir zümreye işaret etmek zorundadır.

Temsil bu doğrultuda gerçekleşmelidir.

Zira aydınına karşı güven problemi yaşayan toplumların geleceğe dair bir umut beslemesi de düşünülemez, öyle değil mi?

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nihal Özgirgin - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

cenk - Syn.Nihal Hnm...

"Aydın Kimdir ?" sorusun aciane bendeniz de acizane şu ekilde cevap vereyim :

Eğer , bir kişi adam gibi ve dosdoğru müslümanlığı kendi nefsinde yaşayıp, insanları aldatmadan ve hor-hakir görmeden bir yaşam sürdürüyorsa şte bu kişi gerçekten AYDIN'dır ve şayet,

böyle birine rastlarsanız bizi de haberdar ediniz !

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Haziran 17:15


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler