Bacanızı temizletmeden soba yakmayın!

Havaların soğumasıyla birlikte soba kullanımı da arttı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri, bacaların temizlemesi ile...

Havaların soğumasıyla birlikte soba kullanımı da arttı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri, bacaların temizlemesi ile üzücü olayların önüne geçilebileceğine dikkat çekti. Özellikle kömür kullanılan sobaların bacalarının temizlenmesi can ve mal güvenliği için önem arz ediyor.

 

VATANDAŞLARA UYARI

Havaların soğuması ile birlikte doğalgaz kullanılmayan evlerde sobalar da yanmaya başladı. Odun ve kömür kullanılan sobaların bacalarının temizlenmemesinden kaynaklanan olumsuzluklar özellikle bu dönemde yaşanmakta. Baca temizliği konusu yasalara göre itfaiye teşkilatı, sıvı ve katı yakıt bacalarını temizlemek veya eğiterek yetki vereceği özel şirketlere temizletmekle mükellef. Bu kapsamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri uyarılarda bulundu.

 

YANGINLARA HATTA ÖLÜMLERE YOL AÇABİLİR

Tıkalı bacalarda duman çıkışının sağlanamaması nedeniyle karbon monoksit zehirlenmelerinin yaşandığını ifade eden yetkililer, baca temizliği ile olumsuz vakaların önüne geçilebileceğini belirtti. Kış mevsimi başlamadan soba bacalarının temizliğinin yapılmasının can ve mal emniyeti bakımından önem taşıdığını dile getiren yetkililer, temizlenmeyen soba bacalarının zaman içinde kurum bağlayarak tıkanmalara sebep olduğunu, tahliye edilemeyen karbon monoksit gazlarının ölümlere, kurum tutuşmasının ise yangınlara neden olduğunu aktardı.

 

BİLGİ NUMARASI

Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri her yıl onlarca vatandaşın hayatını kaybetmesine ve çıkan yangınlarda da milyarca liralık maddi zarar meydana gelmesinin önüne geçmek için baca temizliğinin şart olduğunu dile getirdi. Bu kapsamda baca temizletmek isteyen vatandaşlarımız, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın 335 21 24 numaralı hattından bilgi alabiliyor.

 

ÖZEL FİRMALAR ARACILIĞIYLA

2010 yılına kadar İtfaiye tarafından yürütülen baca temizliği hizmetinin 2010 yılından bu yana, bu konuda yeterlilik gösteren özel firmalar tarafından yapılmaya başlandı. İtfaiye Daire Başkanlığı’nda eğitim alarak, yetki belgesi almak suretiyle baca temizliği hizmetini gerçekleştiren özel şirketler, ücretlendirmeyi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından belirlenen fiyat tarifesi üzerinden yapıyor. Doğalgaz kombi ve şofben bacalarına bakım yaptırma ve temizlettirme işlerinin ise dağıtım şirketince belirlenen “Bacacı-3” veya “Bacacı-4” sertifikasyonuna sahip özel şirketlere yaptırılması gerekiyor.

 

BU UYARILARA DİKKAT!

  • Baca çıkışları aşırı rüzgârlara karşı tedbir için, en az çatı mahyasının üstü seviyesinde olmalı.
  • Temizlenmeyen bacalarda oluşan kurumun, baca yangınlarına neden olduğu unutulmamalı.
  • Tıkalı ve iyi çekmeyen bacaları kullanarak, can güvenliği tehlikeye atılmamalı.
  • Bacalarda oluşan çatlaklara karşı önceden önlem alınmalıdır.
  • Baca temizliğinde, bacaları yakarak temizlemeye teşebbüs edilmemeli.
  • Kaliteli yakıt kullanılmasına özen gösterilmeli.
  • Baca yangınlarının çatı yangınlarına sebebiyet vereceği unutulmamalı.
  • Bacanızda sorun çıktığında İtfaiye (110) aranmalı.
  • Sıvı ve katı yakıtlı kazanların bacalarının altında bir kurum temizleme menfezi bulunması ve bu bacaların yılda en az 2 kez, yetkili kişilere temizlettirilmesi gerekiyor.
  • Odun ve kömür gibi katı yakıtlar ile yüksek oranda is bırakan sıvı yakıtlar kullanıldığı takdirde, boruların ayda bir, bacaların ise 2 ayda bir temizlenmesi gerekiyor.
  • Yasalarımıza göre bacaların temizliğinden bina sahibi ve yöneticisi sorumlu bulunuyor.
#

25 Oca 2016 - 10:59 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.