Bahar alerjisi gözünüzü vurmasın!

İlkbaharda uçuşmaya başlayan polenlerin ve çiçek tozlarının alerjik göz nezlesini tetikleyebileceğini söyleyen Dünyagöz İzmit’ten Op. Dr. Burak Yanar...

İlkbaharda uçuşmaya başlayan polenlerin ve çiçek tozlarının alerjik göz nezlesini tetikleyebileceğini söyleyen Dünyagöz İzmit’ten Op. Dr. Burak Yanar “Gözde kızarıklık, çapaklanma, yanma, batma, kaşıntı ve sulanma gibi şikâyetler alerjik göz nezlesinin habercisi olabilir” dedi. Alerjen maddenin tespit edilmesinin ve göz nezlesine yönelik önlem alınmasının önemine dikkat çeken Op. Dr. Yanar, alerjik göz nezlesinin erken teşhis edilmediğinde görme kaybına kadar uzanan ciddi sorunları ortaya çıkarabileceğinin altını çiziyor.

Bahar mevsiminde havada uçuşan polen ve tozlarla birlikte alerjik hastalıklar da artış gösteriyor. Bahar alerjisinin göz sağlığını yakından etkilediğine dikkat çeken Dünyagöz İzmit’ten Op. Dr. Burak Yanar “Sulanma, kızarıklık, kaşıntı, ışık ve güneşe karşı aşırı hassasiyet gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik göz nezlesi, geç teşhis edildiğinde; göz kapaklarında düşme ve kısılmaya, korneada hasara ve kalıcı göz bozukluklarına neden olabiliyor. Bu nedenle alerjik göz nezlesinde alerjinin kendi kendine geçmesi beklenmemeli, mutlaka alerjen madde tespit edilmeli ve uzman bir göz hekimine başvurarak korunma ve tedavi konusunda destek alınmalıdır” diyor.

 

Şapkasız ve gözlüksüz çıkmayın!

Alerjik göz nezlesini büyük oranda rüzgâr ile birlikte uçuşan polen ve tozların tetiklediğini söyleyen Op. Dr. Burak Yanar “Alerjik göz nezlesi genellikle atipik bünyeli diye adlandırdığımız çocuklarda çocukluk yaşlarında ortaya çıkıp yıllarca aynı mevsimlerde kendini gösterebiliyor. Her sene yinelenen bu alerjilerde korunma ve tedaviye yönelik yapılması gereken en önemli şey alerjen madde tespit edilebiliyorsa mümkün olduğu sürece ondan kaçınmaktır” diyor. Göz sağlığını alerjilerin getireceği risklerden korumak adına önerilerde bulunan Op. Dr. Yanar “Tozlu ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, açık havaya çıkıldığında şapka ve gözlük kullanımı tercih edilmeli, özellikle alerjinin alevlendiği dönemlerde havalandırma yerine filtreli olduğu için klima kullanılmalı” diyor. Ev tekstilinde ve özellikle yatak odasında toz çekmeyen kumaşlardan yapılmış, sık yıkamaya müsait yatak örtüleri ve nevresimler kullanmayı öneren Op. Dr. Yanar “Evinizi de mutlaka günde bir kez süpürün ve toz alırken mutlaka ıslak bez kullanın. Tabi bunun yanı sıra ellerinizi ve yüzünüzü sık sık bol su ile yıkamayı da ihmal etmeyin” diyor.

 

Gözünüzü eliniz ile buluşturmayın!

Alerjinin en rahatsız eden ve göze zarar veren yanının gözde meydana getirdiği kaşınma hissi olduğunu vurgulayan Op. Dr. Burak Yanar “Göze el temasından mümkün olduğunca uzak durmak göz sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Çünkü gözü kaşımak ve ovuşturmak, gözün ön kısmında bulunan ve saydam tabakası olan korneanın yapısında bozulmalara sebep olabileceği gibi ciddi görme kayıplarına neden olabilecek “keratokonus” hastalığına da zemin hazırlayabilir” diyor. Gözdeki her kızarma, sulanma ve çapaklanmanın sadece alerjik temelli olmayabileceğini söyleyen Op. Dr. Yanar, viral ya da bakteriyel sebeplerle ortaya çıkan göz nezlesinin bulaşıcı olduğunun unutulmaması gerektiğinin de altını çiziyor. 

#

15 Nis 2016 - 10:42 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.