Bahara, doğaya, insana dair…

-Nevruz’a kavuşmak…

Dünya, insanı-hayvanı ve bitkileriyle tüm canlıların ortak varlığı.

Doğa’da müthiş bir denge var.

 Kış aylarında doğa besleniyor; kar yağıyor, doğa kış uykusunda ve insanlar yaşamlarını sürdürme telaşında. Derken, cemreler düşüyor art arda ve karlar eriyor, yer altına, göllere, nehirlere, denizlere karışıyor.

Sonra “Bahar” geliyor. Mevsimlerin en güzeli bence. Topraktan bereket fışkırıyor; çiçekler açıyor, meyveler oluşuyor, yeryüzü güneş ve ılık bir hava ile tüm canlıların üremesine uygun hale geliyor.

İnsanoğlu, bu bereketli mevsimin farkına yüzyıllar önce varmış. Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 Mart’ı, yeni bir yaşam sürecinin başlangıcı saymış. Nevruz-Yenigün böyle ortaya çıkmış.

Bilimsel araştırmalar, tarihi bulgular, “Nevruz” olayının eski Türklerden kaynaklandığını ve “kültürel etkileşim” ile Anadolu, Ortadoğu, Mezopotamya, Asya ve Kafkasya’da yayıldığını gösteriyor.

Nereden kaynaklandığı, hangi toplumların NEVRUZ’u yaşadığı önemli mi? Önemli olan her Nevruz’da tüm doğa ve doğanın bir parçası olan insanlık için “yeniden doğuş” ve yeni umutlar demek Nevruz.

Nevruz, insan ve insan nesli için en büyük nimet ve hazine olan TOPRAK sevgisidir.

Bereket, o topraktadır!

Eğer o bereketin farkındaysa insan!..

Dünyanın neresinde, hangi iklimde, hangi kültürlerde, hangi toplumlar nasıl kutlarsa kutlasın, “Nevruz, tüm insanlığa mutluluk, barış ve bereket getirsin…”

 

  • Ormanlara kıymayın insancıklar!..

İçinde bulunduğumuz hafta, “Orman Haftası” olarak kabul edilmiş. Amaç; doğanın nimetlerini koruma konusunda insanların dikkatini çekmek.

Başta insan olmak üzere, hiçbir canlı oksijensiz yaşayamaz. Ormanlar ise, öncelikle oksijen kaynağı. Sonra, “mevsim dengeleme kaynağıdır.” Erozyonu orman önler. Orman, yaşam kaynağıdır, berekettir.

Ne var ki, ormanlık alanları yok ederek otoyollar açan, yaktığı orman alanında lüks oteller ve villalar kuran vahşi bir varlıktır insanoğlu.

Ormanlarımızda siyanürle altın arıyor yabancı şirketler! Ormanlarımız taş ocaklarıyla yok ediliyor! “Doğanın dengesini bozuyor” insancıklar. Bağnaz bir eğitim düzeninde “doğa ve orman sevgisi” öğretilmiyor ne yazık ki!

 

  •  Ve AŞIK VEYSEL’i anmak;

Bugün, büyük halk ozanı Aşık Veysel’in ölüm yıldönümü.

“Dost dost diye” insanın nicesine sarılıp insanın ihanetini görmüş; insanları inancına, mezhebine göre ayıran ve “düşman” sayan ilkel insanları görmüş; bir çağlayan gibi akan gönül pınarından nice deyişler ve türküler üretmiş. Özel yaşamında “hoşgörü ve fedakarlığın” en inanılmaz örneğini vermiş, sonunda; “Benim sadık yarim kara topraktır” diyerek, sadık yariyle buluşmuş bir halk bilgesi.

“Ben insanım” diyen her kişi, Nevruz’un anlamını, ormanın önemini ve Aşık Veysel’in “insan ve ozan” kişiliğini bilmeli. İnsana ve doğaya saygılı olmalı.

Yoksa, kavga, terör ve savaşlarla “insan” kişiliğimizi yitiriyor ve bizi yaşatan doğayı hoyratça, vahşice yok ediyoruz…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Küpçü - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler