Bahçelerde mis zambağı yetiştirilmesi

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle bahçelerimizde mis zambağı yetiştirilmesi ile ilgili bilgileri paylaşacağım.

Çiçeklerinin güzelliği ve özellikle mis gibi kokusu için bu soğanlı çiçeğe bahçelerde geniş yer verilir. Su kaybını önleyici, ince zar kabuktan yoksun olan zambak soğanları kuru yerlerde fazla bekletilmeden 15-20 cm derinlikte ve özel bir şekilde hazırlanan ocaklara dikilir. Geçirgenliği az olan bahçe topraklarında, zambak soğanlarında kısa zamanda çürüme meydana geldiğinden dikim ocağına kumlu ve çakıllı bir yatak yapılır ve zambak soğanı bu kumlu yatağa yerleştirilir. Soğanın tepesinden yukarıya doğru yükselen çiçek sapı uzadıkça, yavaş yavaş dibi toprakla doldurulur. Bu şekilde dikim yapıldığı takdirde çiçek sapı bir metreye kadar büyüyüp boylanır. Bu kuvvetli ve kalın sap üzerinde büyüyen zambak çiçeğinde mis gibi kokulu, beyaz renkte çok güzel çiçekler meydana gelir. Mis zambağı, bahçelerin bol güneş alan yerlerine dikilmelidir. Mis zambağına gelişme döneminde bolca su ve gübre verilmesi gerekir. Mis zambağının toprak altındaki soğanı, kış soğuklarına karşı oldukça dayanıklıdır. Ancak çok soğuk olan bölgelerde, kışa girerken zambak ocaklarının üstü samanlı gübre ile örtülmesi faydalı olacaktır. Zambak soğanlarını saksılara ekerek de yetiştirebilir; ancak saksıların mümkün olduğu kadar bol güneşli ve aydınlık yerlerde olması, zambağın istenilen şekilde büyüyüp gelişmesini sağlayacaktır.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere...

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Tınaztepe - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler