Bahçelerde su bitkilerinin yetiştirilmesi

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle bahçelerimizde su bitkilerinin yetiştirilmesiyle ilgili bilgileri paylaşacağım.

Bahçe havuzlarına değişik su bitkileri koyarak, güzel bir görüntü oluşturabiliriz. Su bitkileri içerisinde kullanılan çiçeklerin başında, nilüfer çiçekleri gelmektedir. Su bitkileri havuzlarda, balçık bir toprak içinde yaşarlar. Bunlar, çeşitli kaplar içerisine konarak havuza yerleştirilir. Bunun için çömlek, saksı, ağaç fıçı, söğüt dallarından örülmüş kafes sepetler ve bunlara benzer değişik kaplar kullanılır. Bunların içine balçık toprağı, dere kumu, yaprak çürüntüsü eşit ölçülerde karıştırılarak hazırlanan harçlı toprak konur. Bu harç içerisine de su bitkilerinin tohumu, rizom ve yumruları dikilir. Toprağın üst yüzüne ayrıca iri kum veya mozaik taşı döşenir. Böylelikle kaptaki toprağın su ile taşınması önlenmiş olur. İşte bu kaplara dikilen su bitkileri, havuz içerisine dikkatli bir şekilde yerleştirilerek büyümelerini bekleriz.

Havuzlara koyduğumuz su bitkileri, daima temiz ve havadar şekilde su olmasını isterler. Havuzun suyunu sık sık değiştirme imkanı olmadığı zaman çeşitli usuller kullanarak havuzun suyunun temiz kalması ve havalanması sağlanır. Ayrıca su bitkileri, bolca ışık ve sıcaklık istediklerinden dolayı içinde su bitkisi yetiştirilecek havuzların, bahçenin bol güneş alan yerlerine yapılması gerekir. Havuz suyunun kolaylıkla değişmesi ve havuzun tahliye yapılması için tabanına bir tahliye borusu bırakılması gerekmektedir. Havuzlara yerleştirilecek nilüfer çiçeklerinin gelişme durumlarına göre birkaç çeşidi bulunmaktadır. Yüksek boyda gelişen çeşitler için havuz suyunun altmış santimetre ile bir metre derinliğinde olması gerekir. Orta boyda gelişme gösteren ve çiçekleri pembe, kırmızı renklerde olan nilüfer çeşidi için havuz derinliğinin kırk santimetre olması yeterlidir. Ayrıca bodur, sarı çiçekli nilüfer çiçeği için havuz derinliğinin on veya on beş santimetre olması gerekir. Eğer su bitkilerinin arasına tatlı su balıkları koyarak beraber yaşamalarını istiyorsak, bu durumda havuz suyu derinliğinin en az seksen santimetre olması lazımdır.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

İbrahim Tınaztepe

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Tınaztepe - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler