Bakan Ergün: Gençler bilimi dokunarak öğrenecek

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TÜBİTAK Bilim Merkezleri Kurulması Destekleri Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı. Ankara’d...

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, TÜBİTAK Bilim Merkezleri Kurulması Destekleri Bilgilendirme Toplantısı’na katıldı. Ankara’daki toplantıda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, başta Büyükşehirler olmak üzere 81 ilde bilim merkezleri kurulacağını açıkladı. Toplantıda Konya ve Bursa’nın yanı sıra Kocaeli’nin bilim merkezinde ön plana çıktığı vurgulandı.

81 İLDE BİLİM MERKEZİ KURULACAK
Ankara Kavaklıdere’deki TÜBİTAK Başkanlık Binası’nda Bakan Ergün’ün katılımıyla düzenlenen toplantıda, başta Büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin 81 ilinde modern ve standartlara uygun bilim merkezleri kurulacağı açıklandı. Toplantıya Başkan Karaosmanoğlu’nun yanı sıra Büyükşehir belediye başkanları, belediye genel sekreterleri, bakanlık ve TÜBİTAK yetkilileri katıldı. Toplantıda Başkan Danışmanı Ömer Polat ile Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal da hazır bulundu.

TÜBİTAK’TAN 1 MİLYAR TL BÜTÇE
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak’ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda dünya genelinde 2.400 adet bilim merkezi bulunduğu ve bunları yılda 290 milyon kişinin dolaştığı ifade edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başta Büyükşehirler olmak üzere 81 ilde bilim merkezlerinin kurulacağının açıklandığı toplantıda, TÜBİTAK’ın bunun için ayırdığı bütçenin bir milyar TL olduğu ifade edildi. Bütçenin 500 milyon TL’lik bölümü Büyükşehirler için, kalan 500 milyon TL’si de diğer illerdeki bilim merkezlerinin desteklenmesinde kullanılacak.

BİLİMİ ULAŞILIR KILMAK İSTİYORUZ
Toplantıda söz alan Bakan Ergün, katılım sağlayan belediye başkanlarına teşekkür ederek, 81 ilde bilim merkezlerinin kurulması için uyumlu ve hızlı çalışacaklarını söyledi. Türkiye’nin geleceğe hazır bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, ‘’Dünyaya bilimsel ışık saçacak bir noktaya gelmeliyiz. En büyük zenginliğimiz genç ve büyük nüfusumuzdur. Bilgiyi teknolojiye dönüştürdüğümüzde dünyada bir üst lige çıkabilir ve orada kalıcı olabiliriz. Bilimi kolaylıkla ulaşılabilecek hale getirmek istiyoruz’’ dedi.

KONYA, BURSA, KOCAELİ ÖN PLANDA
Bakan Ergün, ‘’Gençlerimiz bilim merkezlerinde bilimi yaşayarak, bilimin hayatın kendisi olduğunu görerek öğrenecektir. İnteraktif ve insanları cezbeden bilim merkezleri kurmak istiyoruz. Çocukları eğitim hayatı boyunca çıkmak istemeyecekleri, gençlerin yeni sürprizlerle karşılaşacağı, ailece vakit geçirilebilecek bilim merkezleri kurmak istiyoruz’’ açıklamasını yaptı. Bakan Ergün, Konya ve Bursa’nın yanı sıra Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu konudaki çalışmalarını hızla sürdürdüğüne dikkat çekti.

SEKA ALANINDAKİ BİNA ÇOK UYGUN
Projeye göre öncelikli olarak Büyükşehirler, bilim merkezlerinin kurulacağı binaları ve çevre düzenlemelerini gerçekleştirecek, sergi salonlarını ise TÜBİTAK üstlenecek. Bu alanların en az 5 metre tavan yüksekliğine sahip, belli bir kapalı ve açık alana yayılmış olması gerekiyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin geliştirdiği örnek proje üzerinde yapılan değerlendirmede Kocaeli’nin Seka alanı içinde bilim merkezi kurmak için ayırdığı alanın gerekli şartları oluşturduğu vurgulandı. Ayrıca toplantıda Kocaeli’nin Konya ve Bursa ile birlikte çalışmalarını hızla devam ettirdiği de ifade edildi.

KARAOSMANOĞLU’NUN ÖNERİSİNE DESTEK
Projeye göre 2016 yılına kadar Büyükşehirlerde, 2023 yılına kadar ise 81 ilde bilim merkezleri kurulmuş olacak. Ancak Bakan Ergün, özellikle Büyükşehirlerde bu tarihten önce bilim merkezlerinin kurulmasını istedi ve Konya, Bursa ile Kocaeli’nin bu konuda hızlı adımlar attığını vurguladı. TÜBİTAK’taki toplantıda konuşan Başkan Karaosmanoğlu, bilim merkezi projesinin üzerinde ciddiyetle durduklarını söyledi, Türkiye genelinde bilim merkezleri birliği kurulması önerisinde bulundu. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Altunbaşak da, Başkan Karaosmanoğlu’nun önerisini çok olumlu karşıladı, bu yönde kendilerinin de bir çalışma içinde olduklarını ifade etti.

SEKA’DA ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Bilime hizmet etmesi, çocukların bilimi yaşayarak öğreneceği alanlar olmasının yanı sıra mimari yapıları ve özellikleriyle şehrin sembolü haline gelmesi gerektiği vurgulanan bilim merkezlerine yönelik Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, adımlarını çok önceden atmaya başlamıştı. Bu amaçla eski Seka fabrikalarının bulunduğu alanın yaklaşık 8 bin metrekarelik bölümünde proje çalışmasına başlanmıştı. Bakan Ergün ile Başkan Karaosmanoğlu, ABD’ye düzenledikleri ziyarette bu ülkedeki bilim merkezleri ve bilişim dünyasının önde gelen firmalarında incelemelerde bulunmuşlardı.

#

11 Nis 2012 - 16:46 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.