Bakan'dan Sapanca Gölü’yle ilgili açıklama

BM VERİLERİNE GÖRE SON 50 YILIN EN KURAK YAZI YAŞANDI 2014 yılında ülkemizi etkileyen kuraklıktan en çok nasibini alan iller arasında Sakarya’nın...

BM VERİLERİNE GÖRE SON 50 YILIN EN KURAK YAZI YAŞANDI

2014 yılında ülkemizi etkileyen kuraklıktan en çok nasibini alan iller arasında Sakarya’nın da yer aldığını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre son 50 yılın en kurak yazının yaşandığı 2014 yılında aldığımız tedbirlerle ülke genelinde olduğu gibi Sakarya’da da su sıkıntısı yaşanmadı” diye konuştu.


SAPANCA’NIN KOTU 3 METRE YÜKSELDİ

2014 yazında Sapanca Gölü’nün su durumunun her gün yazılı ve görsel medyada yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “Sapanca Gölü 16 Eylül itibarıyla, 29.27 metre kotla en düşük seviyeye düşmüştü. Bu tarihten itibaren bölgede yağışların artması ile gölde su seviyesi 3 metre yükseldi” dedi.


FAZLA SU TAHLİYE EDİLİYOR

Sapanca Gölü’nün normal su seviyesinin 31,5 metre olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu  “Sapanca Gölü’nün işletme su seviyesi 32,18 metredir. 32,5 taşkın kotu olan gölde 32,1 kotunda tarım arazilerine zarar vermemesi maksadıyla saniyede 3 ila 5 metreküp suyu tahliye etmeye başladık” ifadelerini kullandı.


ELİNE METREYİ ALAN SU SEVİYESİNİ ÖLÇMEYE GİDİYORDU

Bu yıl kış mevsiminde Marmara bölgesinin uzun yıllar ortalamasının üstünde bir yağış aldığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Sapanca Gölü yaz mevsiminde sürekli olarak haber oluyor, ‘Sapanca kurudu gitti’ gibi ifadeler kullanılıyordu. Eline metreyi alan gölde su seviyesini ölçmeye gidiyor, oradaki vatandaşlarımızı olmadık yere tedirgin ediyorlardı. Şimdi onlara sesleniyorum ‘Gidin Sapanca’nın ne kadar yükseldiğini kendi gözlerinizle görün’ Sapanca o kadar yükseldi ki zirai alanlara zarar vermesin diye belirlenen kotun üstündeki suyu tahliye etmeye başladık” diye konuştu.


SAPANCA GÖLÜ’NÜN SU DURUMU ANLIK OLARAK İZLENİYOR

Sapanca Gölü'nde anlık izleme sistemi kurulduğunu da vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Sapanca Gölü’nden şu anda Sakarya Nehrine deşarj yapılıyor. Alınan tedbirler sayesinde kurak mevsimlerde gerek Sakarya gerekse Kocaeli'de içme suyu sıkıntısı yaşanmadı. Gelecek yıllarda yaşanabilecek muhtemel kuraklıklara karşı su durumu yakinen takip ediyoruz. Hem vatandaşlarımızın su ihtiyacının karşılanması hem de su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini sağlamak için Bakanlığımız çalışmalarını hassasiyetle sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

#

20 Mar 2015 - 10:35 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

donanmakentli - çapulcular bu sefer su fazla taşacak tarım arazileri zarar görecek demesin sizi gidi çapulcular sizi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Mart 10:35