Balkanlarda köklerini aramak!

Ben aynı zamanda Trakya İlleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin başkanıyım. Dernek üyelerimizin büyük bir çoğunluğunun atalarının doğduğu büyüdüğü yerler Balkanlar.
Bu nedenle dernek olarak Bulgaristan, Makedonya ve Yunanistan’ı kapsayan bir haftalık bir gezi organize ettik.
Yakın dostlarımız ve dernek üyelerimizden oluşan 50 kişilik bir grup halinde 13 haziranda Edirne’den başlayan Balkanlar turumuz başladı.
Bulgaristan turumuz Burgaz-Şumnu-Razgat-Plevne ve Sofya olarak planlanmıştı. Burgaz Bulgaristan’ın Karadeniz sahilinde önemli bir sayfiye kenti. Hotelleri, gazinoları ile tatilcilere hitap eden bir bölge.
Haziran ayının başı olmasına karşın bölgede oldukça hareketli bir yaşam olduğu görülmektedir. Bölgede kısa bir turdan sonra Şumnu’ya doğru yola çıktık. Edirne’den Şumnu’ya kadar Trakya ovalarını andıran, ancak toprağın daha verimli olduğu üstündeki ayçiçeği, mısır, buğday gibi ürünlerden anlaşılan uçsuz bucaksız tarlalardan oluşmaktadır. Yüzlerce dönüm bakımlı bağlar, kivi tarlaları ve ayçiçeği ile buğday ağırlıklı tarım arazileri görülmektedir. Geçtiğimiz güzergahlardan bacası tüten tek bir sanayi kuruluşuna rastlamadık. Demek ki Avrupa Birliği Bulgaristan’a tarımla uğraşma misyonunu yüklemiş. Kahvaltılarda yediğimiz domatesin lezzetini unutamıyorum. Geçtiğimiz yörelerde geniş tarım arazileri sonrasında yine uçsuz bucaksız ormanlık arazilerde seyahatimizi sürdürerek Şumnu’ya geldik. Bu kentte Osmanlı döneminden kalan camileri dolaştık. Cami ziyaretinde cami imamının densizliğinden söz etmeden de geçemeyeceğim. Bize bilgi verirken İnönü’ye dil uzatmaya kalktı. Malum çevrelerin suçladığı türden. Tabi grup olarak büyük tepki gösterince apar-topar kaçıp gitti.
**
Benim için çok özel durum Şumnu’dan sonra yaşandı. Zira grup Razgat’a doğru yola devam ederken ben bir taksi tutarak Şumnu’nun kuzeyinde atalarımızın doğup büyüdüğü ve 8-10 yaşlarında Türkiye’ye göç ettiği eski adı Kemallar yeni adı İspirih olan kasabaya doğru yol alıyordum. Kasabaya geldiğimde anamın bana anlattığı gölden ve panayır yerinden eser kalmamış. Taksiden inip kasabaya baktığımda öylesi karışık duygular yaşadım ki anlatamam. Gözlerim dolmuştu. Kalbim hızlı hızlı çarpıyordu. Annemin, babamın dedelerimin ayak izlerini arıyordum sanki. O an ruhları benimleymiş gibi hissediyordum. Annemin verdiği bilgiye göre bizim sülaleye Sultanoğulları diyorlarmış. Tabi aradan 78 yıl geçmiş tanıyan olur mu diye endişelerim bardı. Tek katlı bir evde yaşayan 75-80 yaşlarında bir teyzeye Sultanoğullarından kimseyi tanıyıp-tanımadığını sordum. Teyze evet tanıdığını söyleyince yaşadığım duygu kargaşasını anlatamam. Teyze, o sülaleden Kemal abi vardı bir hafta önce rahmetli oldu, evi de eliyle ilerisini göstererek işaretle anlatmaya çalıştı. Evi ararken kime seslensek hepsi Türkçe karşılık veriyordu. Çünkü hepsi Türk’tü. Belediye başkanı da bir Türk. Köklerimizi tam olarak bulamadık. Çok ta vakit geçmişti. Zira grup bizi Razgat’ta beklediğinden gruba da haksızlık etmemek adına Kemallar’dan bir başka zaman gelip kaldığımız yerden devam etmek umuduyla ayrıldık.
**
Şaşkınlıkla gözlemlediğim şuydu ki Kemallar kasabası, göl ve panayır yeri dışında 87 yaşındaki annemin anlattığının aynısıydı. Geniş ormanlıklar, verimli tarlalar ve çift kanatlı kapılarla açılan iki katlı evler geleneği 80 yıl sonrada değişmemiş. İnsanların konuşmaları, giyimleri, sıcak yakınlıkları ve sevecenlikleri aynı. Kemallardan ayrıldığımda farklı bir iç huzuru yaşadığımı hissettim. İnsan üzerine görev olan bir işi yerine getirince duyduğu iç huzuru gibi.
Bu gezi ile ilgili anlatılacak çok şey var. Zaman bulursam ayrı bir yazı halinde sizlerle paylaşmak istiyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fikret Gökmen - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler