Bankanın verdiği promosyonu almak caiz midir, değil midir?

Önceki gün bir sohbette emeklilere verilen promosyon paralarının caiz olup olmadığı tartışıldı… Kimisi caiz, kimisi caiz değil görüşündeydi. İnternette bu konuyu araştırırken www.ihvanlar.net adlı sitede Mehmet Talu Hocaefendi adlı kişinin konuyla ilgili bir yazısını gördüm…

**

Dilerseniz yazıyı birlikte okuyalım;

Öncelikle şunu belirtelim ki gün geçtikçe ve konuyla alakalı sorular çeşitlendikçe, verilen fetvayı ve meseleyi tekrar gözden geçirme ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.

Günümüzde irili ufaklı birçok resmi ve özel kurumlar çalışanlarına maaşlarını bankalar aracılığıyla ödemektedir. Zaten belli bir sayıda çalışanı olan kurumların maaşlarını elden ödemeleri yasal olarak mümkün olmamaktadır. İşte bu mesele birçok kimsenin ortak problemi olmaya başlamıştır. Biz de bu nedenle meseleyi daha detaylı gözden geçirme ihtiyacı duyduk. Çeşitli fikir ve görüş alışverişinde bulunarak meseleyi yeniden değerlendirdik:

**

Bu mesele, bir yönüyle zorunlu tasarruf (nema) ve KEY kesintilerine benzemektedir. Kurum çalışanına vereceği maaşı yasal veya çalışanının eline daha fazla para geçebilmesi gibi çeşitli nedenlerle bankalar aracılığıyla vermektedir. Diyelim ki kurumun beş yüz çalışanı var. Bu kadar kişinin maaşı epey bir yekun tutacağı için bu toplu para bankalar için fon kaynağı manasına gelmektedir. Dolayısıyla kurumun bu maaşları kendi hesaplarına yatırmaları için bankalar arasında bir rekabet meydana gelmektedir. Bu rekabetin sonucu da bankalar çeşitli teklifler sunmaktadır. Yatırılan paraya karşılık bir fazlalık promosyon adıyla verilmektedir.

İşte bu promosyon banka ile kurum arasında bir anlaşma ve pazarlığa dayalı olduğu için faizdir. Burada bir şüphe yoktur.

**

 Mesele bu noktadan sonra ortaya çıkmaktadır: Çalışan yani maaşını alan kimse bu meselenin neresindedir? O halde şu soruların cevaplanması gerekmektedir:

Kurum maaşını bankaya yatırmak ve karşılığında daha fazla bir para almasını sağlamak için çalışanınla pazarlık ve anlaşma yapmış mıdır? Yani kişi bizzat bu anlaşmaya taraf olmuş mudur? Kişi bu anlaşmaya taraf olmasa da rıza göstermemeye hakkı var mıdır? Yani kişi isterse bu anlaşma dışında kalabilir mi? Diğerleri kendi rızalarıyla bankadan promosyonlu maaş çekebilirken kişinin kendi rızasıyla maaşını normal olarak almaya hakkı var mıdır?

Eğer kurum çalışanlarına böyle bir irade göstermelerine müsaade etmiyor ve ayrı davranmalarına imkân vermiyorsa, bu halde kişi bu anlaşmanın bir tarafı olmamaktadır. Dolayısıyla ortaya çıkan promosyon, (faiz) fazlalıkta kişinin bir müdahalesi bulunmamaktadır.

**

Yani kurum çalışanına sormadan, rızasını almadan hareket etmekte, yine kendi belirlediği, bölüştürdüğü bir fazlalığı çalışanına maaşına ek olarak vermektedir. O halde kurum ile banka arasında bu fazlalık faiz iken, çalışan için faiz olmaz. Çünkü faiz bir akdin, anlaşmanın içinde yer alır. Kişi ile çalıştığı kurum arasında böyle bir anlaşma söz konusu değildir.

 Kişi için bu promosyon bir faiz olmadığı için alabilir ve dilediği şekilde tasarruf edebilir. En doğrusunu Allah Teala bilir”

**

Mehmet Talu Hocaefendi’nin görüşleri böyle…

Emekliler yıllardır bankalar tarafından verilecek promosyonları bekliyorlar…

Sonunda sorun çözüldü…

2017 yılındayız, biz hala promosyon paralarının caiz olup olmadığını, promosyon paralarının faiz olup olmadığını tartışıyoruz…

Emeklilere naçizane tavsiyem, kim ne derse desin, siz promosyon paralarını çatır çatır yiyin…

 

GTÜ’nün personeline  1342 lira promosyon 

Gebze Teknik Üniversitesi’nde sona eren banka sözleşmesinin yenilenmesi için yapılan “Promosyon İhalesi” sonuçlandı. Yetkili sendika olarak Türk Eğitim-Sen’in de temsilcisinin bulunduğu komisyon çalışmalarının sonucunda, son dönemlerin en yüksek promosyon anlaşması imzalandı. Türkiye İş Bankası ile Gebze Teknik Üniversitesi arasında imzalanan 2 yıllık protokole göre  827 personel, tek seferde olmak üzere kişi başı 1342 lira alacak.  Promosyon ödemeleri 31 Ocak 2017 tarihine kadar ödenecek. Ne diyelim, GTÜ personeli güle güle parayı harcasın.

 

Hanefi Avcı’dan  Şenemre’ye ziyaret

İstanbul eski Emniyet Müdürü Kazım Abanoz, önceki gün hayatını kaybetmişti. Abanoz, Gölcük’te toprağa verilmişti. Abanoz’un cenazesine eski emniyet müdürü Hanefi Avcı da katıldı. Abanoz’un Kavaklı Cami’ndeki okumasına katılan Avcı, daha sonra Gölcük Haber Gazetesi sahibi Nurettin Şenemre’nin daveti üzerine gazeteyi ziyaret etti. Türkiye gündemi değerlendirildi. Şenemre, yaklaşık iki saat gazetede kalan Avcı’ya teşekkür etti.

 

KOÜ’de  kedi evi

Geçtiğimiz haftalarda İstanbul Kadıköy’de bulunan evinin yakınlarında kedi evi yaptığı için komşusu ile tartışan ve çıkan tartışma sonucu komşusu tarafından bıçaklanarak öldürülen Alper Engeler anısına KOÜ Öğrenci İnisiyatifi üyeleri kentimizde kedilerin yoğun yaşadığı bölgelere kedi evleri yapmaya başladı. Yaptıkları kedi evlerini Psikolog Alper Engeler anısına yaptıklarını dile getiren İnisiyatif üyeleri başlattıkları kampanyanın süreceğini belirtti.

 

Outlet’e yaya köprüsü

Büyükşehir Belediyesi, Eski Gölcük Yolu üzeri Outlet bölgesinde gerçekleştirdiği köprülü kavşak çalışmasından sonra yayaların geçişi için de çalışma yapacak. Köprülü kavşağın hizmete girmesiyle transit hale gelen Ömer Türkçakal Bulvarı’na yayaların geçişi için köprü yapılacak. Outlet Center ve 41 AVM arasına inşa edilecek olan yaya köprüsü, karşıdan karşıya geçişleri güvenli hale getirecek. O bölgede trafik çok sıkışıyor. Umarım alınacak önlemler, trafiği istenilen düzeyde rahatlatır.

 

KO-MEK sayesinde  ABD’de fırsat yakaladı

KO-MEK Umuttepe Kurs Merkezi İngilizce Branşı kursuna katılan Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler 1. sınıf öğrencisi Ramazan Çakır, buradan aldığı eğitimle hayatına yeni bir sayfa açtı. Yaz tatilinde hem çalışıp, hem de tatil yapabileceği bir iş arayan Çakır, ABD’de cankurtaranlık yapabilmek için Oxfort Work end Travelhause’de sözlü iş sınavına girdi. Özel bir firmanın yaptığı sınavda oldukça yüksek puanla başarılı olan Çakır, daha sonra ikinci bir sınava daha tabi tutularak işe kabul edildi. Girdiği iki yabancı dil sınavından da başarılı olan Çakır, yaz tatilinde ABD Chicago’da bulunan Resort Otel’de cankurtaranlık yapacak.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

saver - sn mesut akbulut bey geri kalan kısmı eklemeyi unutmuşsunuz yardımcı olayım dedim

O halde kurum ile banka arasında bu fazlalık faiz iken, çalışan için faiz olmaz. Çünkü faiz bir akdin, anlaşmanın içinde yer alır. Kişi ile çalıştığı kurum arasında böyle bir anlaşma söz konusu değildir.

Kişi için bu promosyon bir faiz olmadığı için alabilir ve dilediği şekilde tasarruf edebilir.

Fakat şunu da belirtelim ki, bu fazla ödemelere ihtiyaç duymayan kardeşlerimizin bunu kullanmayıp fakir kimselere ve yardım kuruluşlarına vermeleri daha münasiptir. Çünkü bu ödemelerin tek nemalandırma kaynağı, faizdir. Bu durumda bu fazlalıklar kesin olarak faiz olmasa da faiz şüphesi taşımaktadır.

En doğrusunu Allah Teala bilir.

Mehmet Talu Hocaefendi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Ocak 18:15


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler