Baran sadece bir adım önde

  İşte size bir karışık ilçe daha. AKP’nin Kocaeli’nde en inişli çıkışlı olduğu bölgelerden birisi. İktidarın mevcut yönetimi elinde bulundurmasına ra...

 

İşte size bir karışık ilçe daha. AKP’nin Kocaeli’nde en inişli çıkışlı olduğu bölgelerden birisi. İktidarın mevcut yönetimi elinde bulundurmasına rağmen iki dönem sonunda aday değişikliğine gittiği Körfez ilçe, artık yeni bir aşka yelken açmak üzere. Çünkü ilçede iktidar da muhalefet de, seçimleri kim kazanırsa kazansın, Körfez’de büyük bir değişim yaşanacak.

 

GENELDE DEVŞİRME ADAYLAR

Partileri genel yapıda değerlendirdiğimizde genelde devşirme adayların revaçta olduğunu görebiliyoruz. Örneğin AKP, 2004 yılında SP’den aday olan İsmail Baran ile yola çıkmayı uygun gördü. MHP ise, 2009 seçimlerinde CHP’den aday olan Salih Şirin’i aday gösterdi ve seçim çalışmalarına başladı. SP ise 2004 seçimlerinde CHP’den aday adayı olan Fahrettin Fırat’ı aday göstermekten son anda vaz geçti.

 

BAŞAR DENGELERİ SARSTI

Bu cenderede sadece CHP’nin yeni bir yüz ile yola çıktığını görüyoruz. Üstelik bu isim de partililerin önüne konulan sandıkla belirlendi. Aynı zamanda stratejik bir karar gibi duran Erzurumlu Reşat Başar’ın adaylığı ilçedeki dengeleri biraz sarstı. CHP, Avni Şirin döneminden bu yana ilk kez Körfez ilçede bu kadar iddialı bir hale geldi. Ancak yine olay tam olarak bitmiş değil. Çünkü öyle ya böyle İsmail Baran’ın Körfez’de ciddi manada bir potansiyeli var.

 

ADAYLAR BARAN’IN YANINDA

Bütün bunların yanı sıra AKP’de bir iç barış da sağlanmış durumda. Şöyle düşünün hadiseyi: Mevcut başkan Yunus Pehlivan, aday adayları; eski ilçe başkanı Engin Koyun, Öznur Gökkaya, Ali Çakır ve diğerleri hemen her programında Baran’ın yanında. Bu ekip içinde Baran’ın özellikle Engin Koyun ve Öznur Gökkaya’ya ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Çünkü ilçedeki yerli nüfusun Salih Şirin’den dolayı MHP’ye doğru bir yaklaşım içinde olduğunu bilmeyen yok. Örneğin Yeniyalı Mahallesi…

 

CHP’Lİ REŞAT BAŞAR’I

KİTLELER DESTEKLİYOR

İlçede CHP’yi öne çıkaran unsur ise Dadaş Reşat Hoca’nın ilçedeki doğul nüfus üzerindeki olumlu etkisi. Örneğin Körfez Erzurumlular Derneği, Kocaeli Erzurumlular Derneği, Kocaeli Erzurumlular Vakfı’nın destek mesajlarını çok önemsiyorum. İlçede en çok nüfusa sahip ikinci il Erzurum. Ve Reşat Hoca bu konuda çok şanslı. Çünkü belirleyici unsurlar kendisinin yanında. Muhafazakar tarafları ile bilinen Erzurumluların, ağırlıklı olarak Reşat Başar’a doğru yöneldiğini yakinen biliyorum. Ayrıca Ağrı, Kars ve benzeri kentlerden de Hoca’ya doğru olumlu bir bakış açısı var. Yunus Pehlivan’ın aday gösterilmemesi sonrasında ise Ordulular, neredeyse tamamen CHP’ye akın ediyorlar.

 

DP İŞİ KARIŞTIRTI

Hoca’nın elini zayıflatan bir iki unsur var. Zamanında yaptığımız gazete yorumlarımızda dikkat çektiğimiz DP ile yapılan ittifaktaki çatlaklar vardı. Tamam, Fevzi Bey önemli bir etken. Ancak parti içinde birilerinin aday çıkarma ve temsiliyeti devam ettirmek gibi iyi niyetli bir çalışmanın olduğunu belirtmiştim. Aday çıkaramadılar, ancak bu kez de bu çalışmanın içinde olanlar açık açık MHP saflarına katıldılar. Salih Şirin’i desteklediler. Bu durum da CHP-DP ittifakını yaralayıcı bir durumdur.

 

ŞİRİN ÇOK ÇALIŞIYOR

MHP ise 1999’dan sonra ilk kez bu kadar kendine güveniyor. Aday olarak belirlenen Salih Şirin gece gündüz çalışıyor. Temiz yüzü ve centilmen tavırları ile bilinen Şirin ile MHP önemli bir hamle yaptı diyebilirim. Özellikle Yarımcalı nüfus üzerindeki etkisi çok önemli. Yeniyalı bölgesi başta olmak üzere Atalar, Hereke merkezi ve biraz da Hacı Osman’da çok etkili. MHP’nin de zaten 6-7 bin civarında kemik oyu var. Üzerine bu etkiyi de dahil ettiğinizde iki dönem sonunda MHP’nin ciddi bir yükseliş içine gireceğini görebiliyoruz.

 

SONUÇLAR ORTADA

İlçedeki son iki seçimi değerlendirdiğimizde ise AKP’nin ciddi denilebilecek bir üstünlüğünün olduğunu görüyoruz. Örneğin son ilçe seçimlerinde AKP 28 bin 492 oy alarak seçimleri kazanmış. CHP 15 bin 6 oy ile ikinci, DP ise 13 bin 76 oy ile üçüncü sırada. İki partiyi topladığınızda yine de AKP’den 410 oy eksik kalıyorlar. Büyükşehir seçiminde ise 34 bin 305 oy alan AKP’ye karşılık CHP 22 bin 645 oyda kalmış. Bu yükselişin sebebi ise elbette köylerin dahil olması ve Sefa Sirmen faktörü.

 

İKİ SEÇİMDE ÇOK

BÜYÜK FARK VARDI

2011 genel seçimleri sonuçları ise aradaki farkın daha da artmasına neden olmuş. AKP’nin 38 bin 944 oyuna karşılık CHP, 18 bin 901 seçmenin desteğini alabilmiş. Kısacası Büyükşehir’deki toplam oy yüzdesinden geride kalmış. Ayrıca 2009 il genel sonuçları da Büyükşehir seçimleri ile benzerlikler içeriyor. Tabu bu sonuçlar alındığında 17 Aralık gibi bir operasyon, milyon dolarlar, ayakkabı kutuları ve montaj olduğu öne sürülen ses kayıtları yoktu. Ülkede rüşvet ve yolsuzluk konuları tartışılmıyordu.

 

OPERASYONUN ETKİSİ

Bu operasyonun etkileri nasıl olacak çok bilemiyoruz. Ancak AKP’nin İsmail Baran adaylığında ve liderliğinde iyi bir çalışma içine girdiğini söyleyebilirim. Her ne kadar büyük hatalar var ise de sevgili Baran’ın projeleri ile hizmet düşüncesinde olduğuna kefil de olabilirim. Ancak kendisinin şanssızlığı son iki döneme göre MHP ve CHP’nin çok daha güçlü ve seçmene hitap eden isimlerle yola çıkması. Stratejik adayları belirlemeleri.

 

AKP BİR ADIM ÖNDE

Kısacası 30 Mart seçimleri öncesinde AKP ilçede bir adım önde diyebilirim. Ancak geriden gelen CHP ve MHP de yabana atılmayacak partiler. Durumları çok iyi. Adayları çok çalışıyor ve çok özel gruplardan destek alıyorlar. Açık kapanır mı, elbette, bu mümkün olabilir. 17 Aralık benzeri yeni bir operasyon patlar, gerçekliği ispat edilmiş ses kayıtları ortalarda türerse olay biraz daha değişebilir. Ancak ben son hafta içinde AKP’nin Körfez’e yönelik birkaç hamlesinin olacağını düşünüyorum.

#

10 Mar 2014 - 17:03 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.