Barbaros Mahallesi sakinlerine kötü haber!

Yıllardır kaldırılması gündemde olan ve TÜPRAŞ’ın yanı başında bulunan Barbaros Mahallesi (Samsun Mahallesi) sakinleri şok bir durumla karşı karşıya b...

Yıllardır kaldırılması gündemde olan ve TÜPRAŞ’ın yanı başında bulunan Barbaros Mahallesi (Samsun Mahallesi) sakinleri şok bir durumla karşı karşıya bırakıldı. Güvenlik alanı içinde bulunan evler karşılığında mülk sahiplerine verileceği açıklanan ve Emlak konut tarafından yaptırılan konutlar satılığa çıkarıldı.

 

196 DAİRE SATIŞTA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ) satın aldığı 196 konutla ilgili alınan bu karar vatandaşların büyük tepkisini çekti. Mahalle sakinleri yaptırılan bu yeni konutlara yerleşeceği günün hayalini kurarken, Bakanlık, daireleri ihaleyle satışa çıkarcığını duyurdu

 

MAHALLE TAŞINACAKTI

Körfez Belediyesi tarafından da yakından takip edilen süreçte TOKİ ile yapılan görüşmelerden bu zamana kadar net bir karar çıkmadı. Barbaros Mahallesi’nin bulunduğu yerden kaldırılmasıyla ilgili konuya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da dahil oldu. Bakanlık risk alanı olarak ilan edilen mahalledeki vatandaşları daha güvenli bir yere taşımak için düğmeye bastı.

 

ERHAN YENİLMEZ İLE BAŞLADI

Bakanlık görevlileri mahalle halkının da katıldığı bir toplantı düzenledi. Bu toplantıda, Barbaros Mahallesi’nin Körfez Kent 3’üncü etapta yaptırılan 3 bloğa taşınacağı açıklanmıştı. 2002 yılında Akçagaz Dolum Tesisi’nde meydana gelen patlama sonrasında, dönemin Körfez Belediye Başkanı Erhan Yenilmez, bu tesisin hemen bitişiğinde bulunan Barbaros Mahallesi’nin kaldırılması için girişimlilerde bulundu.

 

HALKI ALANA GÖTÜRDÜLER

Bakanlar Kurulu’nda da ele alınan Barbaros Mahallesi’nin taşınması konusu o günlerden itibaren gündemdeki yerini koruyor. Mahalle ile ilgili son hamle ise Körfez Belediyesi’nin eski başkanı Yunus Pehlivan’dan gelmişti. Pehlivan, mahalleliyi Yenikent ile Körfez sınırında bulunan bir araziye götürmüş ve yeni evlerin burada yapılacağını, mahallenin bu bölgeye taşınacağını söyledi.

 

“ÜSTE PARA ÖDEYEMEYİZ”

O dönemde milletvekili olan Fikri Işık’ın da verdiği destekle bu proje hayata geçirildi. Emlak Konut ve TOKİ tarafından hayata geçirilen projeyle mahalleli için 3 blok site yaptırıldı. Mahalle sakinleri evlerinin bulunduğu bölgenin sanayiye bitişik, otoyol, demiryolu, deniz yolu ve tren yoluna yakınlığının da göz önünde bulundurularak, yeni konutlardan doğan farkın kendilerinden istenmemesini istemişti.

 

İKİNCİ TOPLANTI OLMADI

Ayrıca bölge halkından bazıları da komşuluk ilişkilerinin bitecek olması gerekçesi ile mahalleden ayrılmak istemediğini bildirdi. Bakanlık görevlileri ikinci toplantıda buluşmak üzere mahalleden ayrıldı. Ancak o toplantıdan sonra mahalleliyle bir ikinci toplantı yapılmadı. Bakanlıktan gelecek haberi bekleyen vatandaş, kendileri için ayrılan konutların ihaleyle satılacağını öğrenince şok geçirdi. Riskli bölge ilan edilen Barbaros Mahallesi son ümidini de böylelikle yitirmiş oldu.

 

ŞİMDİ NE OLACAK?

Sanayi kuruluşlarındaki yangın ve patlamalardan olumsuz etkilenen mahalleli, “Yanarak ölmek istemiyoruz” diyerek başlattıkları mücadeleyi yine kaybetti. Riskli bölge olarak ilan edilmesine rağmen bir türlü çözümün bulunamadığı mahallede vatandaşlar Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Körfez Belediye Başkanı İsmail Baran’dan destek bekliyor.

 

EVLER İHALEYLE SATILACAK

Riskli alan üzerinde bulunan evlerin tahliye edilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından TOKİ’den satın alınan 3 blok, 196 adet daire şimdi ihaleyle satışa çıkartıldı. Mahalle sakinleri büyük şok yaşarken, 1.5 yıl önce tamamlanılan ve Barbaros Mahallesi sakinlerine verileceği belirtilen konutların satışı bir afişle duyuruldu. Bugün gerçekleşecek olan ihalede konutların satışının TURYAP firması aracılığı ile yapılacağı bildirildi.

 

MUHTAR DA ÜZGÜN

Öte yandan Barbaros Mahallesi’ndeki sorunun çözümü için uzun yıllardan bu yana çaba gösteren Muhtar Ramazan Gündoğdu ise yaşanan gelişme karşısında çok üzüldüğünü dile getirdi. Bu konuda halkın mağdur edilmeden sorunun çözümünün sağlanmasını ümit ettiğini kaydeden Muhtar Gündoğdu, “Satıştan bilgim yok. Fakat sıkıntılı bir gelişme” dedi. Bülent EKİNCİ

#

19 Oca 2017 - 09:00 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.521.331 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.