Bayramda ikramlara dikkat

Ramazan ayı oruç tutulduğundan, uzun saatler aç kalınması ve günlük öğün sayısında azalma olması sebebi ile bayramla beraber düzenli öğüne alışmak il...

Ramazan ayı oruç tutulduğundan, uzun saatler aç kalınması ve günlük öğün sayısında azalma olması sebebi ile bayramla beraber düzenli öğüne alışmak ilk başta zor gelmektedir. Bayramda yeme özgürlüğüne kavuşmuş olduğunu düşünen bireyler normalden daha fazla besin tüketirler. Geleneksel bayram ziyaretleri ile geleneksel ev yemekleri ve tatlıların tüketimi artar. Bu ikramların tüketimine dikkat etmek ve bir noktadan sonra hayır demeyi bilmek gerekir. Bu ziyafeti bir kâbusa dönüştürmemek ve bayramı sağlıklı geçirmek için yemek seçiminizde bazı noktalara dikkat etmemiz yeterli.

 

BAYRAM ZİYARETLERİ SİZİ HASTA ETMESİN

Ramazan bayramında çokça tüketilen yağlı besinler ve yüksek miktarda çikolata ve tatlı tüketimi hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarına hatta tansiyon yükselmesine neden olabilir. Bayramda bilinçsiz ve yanlış beslenme özellikle şeker ve kalp hastaları için tehlikeli olabilir. Sağlıklı bireylerin de eski yemek alışkanlıklarına yavaş bir geçiş yapması gerekir. Bayram ikramlarını doyana kadar yemek yerine sadece tadına bakmak sağlık açısından en doğru olanıdır.

 

BAYRAMDA BESLENME İÇİN ÖNERİLER:

  • Kahvaltıda çok yağlı peynirler yerine yarım yağlı yağsız peynirler tercih edilmesi uygundur, Kaymak-reçel-bal grubundan uzak durmak, tatlı yerine taze sıkılmış meyve suları veya 1 porsiyon taze meyve iyi alternatifler olabilir.
  • Ekmek tüketiminde de beyaz ekmek yerine kepekli ya da tam tahıllı ekmekleri seçmek uygundur.
  • Çay ve kahvenizi şekersiz veya az şekerli içmek daha uygun olacaktır.
  • Su içmeyi unutmayın. Özellikle Ramazan döneminde meydana gelen su kaybını tamamlamak için gün içinde bol su içmeye özen gösterin.
  • Öğün aralarında yağlı ve şekerli atıştırmalar yerine kurutulmuş meyve ve birkaç fındık badem tüketebilirsiniz.
  • Şerbetli tatlı, çikolata gibi yiyecekler konusunda mutlaka ölçülü davranın.
  • Gün içinde evinize sizi ziyarete gelen misafirlerinizin her biri ile karşılıklı yemek yemekten ve şekerli içecekler tüketmekten kaçının.
  • Kahve tüketiminizi 2–3 fincan ile sınırlayın.
  • Bayram ziyaretine gittiyseniz ikram tabağınızda bulunan yiyeceklerin tümünü tüketmeyin, özellikle hamur işlerinden ve ağır tatlılardan kaçının.
  • Akşam yemeği sonrası tatlı ya da karbonhidrat grubu gıdalar yerine süt, yoğurt gibi bir protein grubunu tercih edin.
  • Ramazan boyunda metabolizmanızın yavaşlaması ve gün içerisinde düzensiz saatlerde yemek yemeniz ve fazlaca hareketsiz kalmazın neden ile aldığınız fazla kaloriyi örneğin yürüyüş yaparak yakmaya çalışın.
#

14 Tem 2015 - 11:23 Kocaeli- Sağlık

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.