Bayramda sebzenin fiyatı ikiye Katlandı

Mevsimsel dönüşümün yaşandığı zamana denk gelen Kurban Bayramı'nda sebze ürünlerinde hem açık, hem de örtü altında yeterli üretim olmaması ve bayram t...


Mevsimsel dönüşümün yaşandığı zamana denk gelen Kurban Bayramı'nda sebze ürünlerinde hem açık, hem de örtü altında yeterli üretim olmaması ve bayram talebi nedeniyle başta domates ile biber olmak üzere birçok ürünün fiyatı yüzde 100 oranında arttı.


Mevsimsel dönüşümün yaşandığı zamana denk gelen Kurban Bayramı'nda sebze ürünlerinde hem açık, hem de örtüaltında yeterli üretim olmaması ve bayram talebi nedeniyle başta domates ile biber olmak üzere birçok ürünün fiyatı yüzde 100 oranında arttı. Yaklaşık 20 gün önce havanın soğumaya başlaması ve açık alan üretiminin sona ermesi, aynı şekilde sert soğukların Türkiye'nin özellikle kış dönemindeki sebze bahçesi Antalya'da da etkili olması nedeniyle örtü altı üretimde beklenen mevsimsel rekoltelere ulaşılamadı. Bu dönem Kurban Bayramı tatiliyle de birleşince sebze ve meyve ürünlerinde yaşanan talep patlaması, fiyatlara yüzde 100 oranında yansıdı.

FİYATLAR İKİYE KATLANDI

Bayram döneminde sebze ürünlerinde fiyatların ikiye katlandığını belirten Küçükoğlu, şunları söyledi:
"Aslında sadece Kurban Bayramı'nın etkili olduğunu söylemek doğru olmaz, mevsimsel etkenler daha çok söz konusu. Son 15-20 günden bu yana havanın sertleşmesiyle yaylada açık arazideki ürünlerin ve sahil kesimindeki örtü altında ürünlerde sıkıntı yaşandı. Ürün yetişmedi ve dolayısıyla bayram çok ara bir döneme denk geldi. Bu ara dönemde ister istemez talep fazlası var. Ürün miktarı da az olunca fiyatların yükselmesinde tetikleyici bir unsur oldu."

BU ZAMANDA BU FİYATLAR ÇOK ŞAŞIRTICI
Bu fiyatları bu sezonda görmenin çok şaşırtıcı olduğunu aktaran Küçükoğlu, "Domates 2.5 lira, biber çeşitleri sivri, çarli 2.5- 3 lira civarında. Patlıcan 3 lira, salatalık 1.5- 2 lira civarında. Bu mevsim itibariyle çok yüksek fiyatlar. Ama bunun yüksek olmasının nedeni sadece bayram değil. En büyük neden yeterli ürün yetişmiyor olması" dedi.

#

15 Eki 2013 - 19:27 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.457.725 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.