Bazı çam çeşitlerine değişik şekillerin verilmesiyle ilgili önemli bilgi

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda, sizlerle bazı çam türlerine verilecek değişik şekillerle ilgili bilgileri paylaşacağım.

Her çam çeşidi, kendi durumuna göre budanır ve ona göre bakımları yapılır. Bazı çamlar çok hassastır; yanlış bir dalını kesmek, ağacımıza zarar verebilir veya en azından görünüşünü çirkinleştirebilir. Bazı çamlar da vardır ki; makasla budayarak istediğimiz değişik şekilleri verebiliriz ve bu şekilleri verdiğimiz zaman sağlıklarında hiçbir bozulma olmadan hayatlarını sürdürebilirler. Bu çamların bazılarını sıralamak istersek; başta porsuk çamının bazı çeşitleri, ardıçların bazı çeşitleri, servi çeşitleri, mazılar, leylandiler gibi türler; şekil verildiğinde bozulmayacak çeşitlerdendir. Ancak verdiğimiz hangi şekil olursa olsun bu şekli devam ettirmek istiyorsak, devamlı olarak uzayan dalları keserek formunu korumamız gerekir. Aksi halde; uzun süre kesmediğimiz şekilli çamların şekilleri bozulacak ve normal kendi hallerini alacaklardır. Bu duruma özellikle dikkat etmemiz gerekir. Bunları kesmenin ayı, zamanı yoktur; her zaman kesebiliriz. Eğer bizim evimizin bahçesinde böyle şekil vermeye uygun çam türleri varsa, çok kart değillerse veya çiçekçilerden alıp bahçemize yeni dikmiş olduğumuz varsa; bunlara ya kendimiz ya da bilen birine şekil verdirerek bahçemizde hoş ve değişik bir görünüm meydana gelmesini sağlamış oluruz. Eğer kendimiz böyle bir şekil vermek istiyorsak ve bunu da ilk defa yapacaksak; verilecek şekle, o şeklin büyüklüğüne göre de çam türümüzün uygunluğu ve büyüklüğü önem arz eder.

Diyelim ki; bir mavi serviye top şekli vermek istiyoruz. Eğer vermek istediğimiz büyüklük boyuna ulaşmış ise o mesafeden boyunu keseriz ve devamlı olarak büyümesine engel oluruz. Böylece boya gidemeyecek olan bitkimiz yanlara doğru genişleyecektir. Genişleyen dalların her tarafı da aynı büyüklükte ve dengede olması için makasla keserek, bu şekilde istediğimiz büyüklüğe kadar gelmesini sağlarız. İstediğimiz büyüklükteki şeklini aldıktan sonra ise devamlı makaslayarak bu şekilde kalmasını sağlamış oluruz. Eğer iki kademeli veya üç kademeli top şekli, tepsi şekli veya değişik şekiller vermek istiyorsak; o zaman vereceğimiz şeklin uzunluğuna göre boyu ve genişliği varsa en alttan ilk şekli vermeye başlayabiliriz. Fakat; tepesini kesmeyiz. Büyüdükçe biz de şeklimizi vermeye devam ederiz. En son şeklini de verdikten sonra tepesini keseriz ve bu şekilde kalmasını sağlarız.

Eğer evimizin bahçesinde şekli bozulmuş, fazla boya gitmiş mazılarımız varsa; bu mazıları istediğimiz yerden kestiğimizde buralardan yeni dallar çıkacaktır ve böylece ağacımız, hem tazelenmiş olacak hem de istiyorsak bu dallara şekil verme imkanımız olacaktır. Fakat; aynı uygulamayı, mavi servi ve yeşil servide yapmamalıyız. Bunları gövde ve dallarından kestiğimiz zaman, mazılar gibi taze filiz sürmeyecek ve aynı şekilde kalacaklardır. Uzun zaman sonra da kuruyup öleceklerdir. Bu bakımdan mazılarda yaptığımız şekilde kesme ve tazeleme işlemini mavi ve yeşil servide yapmamalıyız. Ayrıca mavi ve yeşil serviyi, limoni serviyi ve mazı çeşitlerini parklarda, bahçelerde, ev bahçelerinde ve fabrika bahçelerinde çit olarak kullanabiliriz. Bir de bazı bitki türlerini rüzgardan korumak için veya bazı istenmeyen görüntüleri kapatmak için de mavi servi, yeşil servi, leylandi gibi çeşitlerden ekerek; bu tür sorunlarımıza çözüm getirebiliriz.

Bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere...

Saygılarımla,

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Tınaztepe - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler