Beklenen açıklama... Fiyatlarda %10'a varan artış!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisini açıkladı. Buna göre, TÜFE Kasım ayında bir önceki aya gör...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılı Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisini açıkladı. Buna göre, TÜFE Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0,52, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,78, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,79 artış gerçekleşti.Aylık en yüksek artış yüzde 3,89 ile giyim ve ayakkabı grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 1,25, çeşitli mal ve hizmetlerde  yüzde 1,16, konutta yüzde 0,87 ve haberleşmede yüzde 0,64 artış gerçekleşti.

 

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0,58 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Kasım ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0,12 ile ev eşyası oldu. Yıllık en fazla artış yüzde 22,61 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler yüzde 10,92, ulaştırma yüzde 9,57, eğitim yüzde 9,50,  sağlık yüzde 9,16 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.
 

Yİ-ÜFE Kasım ayında yüzde 2 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde6,76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,41 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 3,93 artış gösterdi. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,45 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 2,41 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3,16 düşüş ve su sektöründe yüzde0,84 artış olarak gerçekleşti.

 

Aylık en fazla artış ham petrol ve doğal gazda gerçekleşti

Bir önceki aya en fazla artış; yüzde 10,61 ile ham petrol ve doğal gaz, yüzde 10,13 ile ana metaller ve yüzde 4,41 ile diğer mamul eşyalar alt sektörlerinde gerçekleşti. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme yüzde 3,16, giyim eşyası yüzde 0,10 ile bir ay önceye göre endekslerin en fazla düştüğü alt sektörler oldu. Ana sanayi gruplarında aylık en fazla artış ara mallarında gerçekleşti. Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2016 yılı Kasım ayında aylık en fazla artış ara mallarında ve yıllık en fazla artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.

#

05 Ara 2016 - 10:20 Kocaeli- Ekonomi

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

eleman - ciddi kriz var demek ki , göstere göstere geliyor yine fakir yanacak

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Aralık 10:20
01

BU NE ZAM KARDEŞİM - valla her şeye yüzde yüzde zam...fiyatlar bir sene önceye göre iki katı artmış durumda..hangi esnafla konuşsam bunu söylüyor.yediğimiz içtiğimiz elektriğimiz suyumuz zaten katlanılacak gibi değil...ama bu gün seçim olsa yine aynı parti gelir.sonuç olarak yapacak bir şey yok..milletin gözü kör....cahil insanların vebalini biz çekiyoruz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 05 Aralık 10:20