• BIST 90.383
  • Altın 144,409
  • Dolar 3,6117
  • Euro 3,9021
  • Kocaeli : 14 °C
  • İstanbul : 9 °C
  • Sakarya : 14 °C

Belediye, çocukları gerçekten sağlıklı besleyebildi mi?

Belediye, çocukları gerçekten sağlıklı besleyebildi mi?
“Karacabey Belediyesi tarafından öğrencilere tereyağlı ve salçalı ekmek ile ayran ikram edildi.” (1) haberini okuyunca hem biraz şaşırdık hem hoşumuza gitti hem de üzüldük…

Bursa’nın Karacabey Belediyesi, öğrencilerin “sağlıklı beslenmeleri”(!) için kolları sıvamış. Belediye, Atatürk İlköğretim Okulu’nda salçalı ve tereyağlı ekmek ile ayran dağıtmış. Öğrenciler öğle molasında salçalı ekmek yiyerek karınlarını doyurmuşlar. Haberin özü bu. Bir de Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan demiş ki  “Güzel bir faaliyete imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Salçalık domates, güzel ilçemiz Karacabey’in en önemli gelir kaynaklarından biri. Sağlıklı nesiller yetiştirmeyi arzu ediyoruz. Çocuklarımızın fastfood türü yiyeceklerden, gazlı içeceklerden uzak durmanız gerekiyor. Biz de sizler gibi çocukluğumuzda böyle annelerimizin bize verdiği salçalı ekmekleri afiyetle yerdik"

 

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan Bey’i öncelikle çocukları fastfood ve gazlı içeceklerden uzaklaştırıp, çocukların sağlıklı beslenmelerine önem vermesinden ötürü kutluyoruz. Amaç çok güzel ama bir de madalyonun öbür yüzü var. Acaba Ali Özkan Bey kaş yapayım derken göz mü çıkardı? Gerçekten çocukları sağlıklı mı besledi? Dağıttığı ekmek, salça, tereyağı ne kadar doğal ne kadar sağlıklı?

 

Bizler domates konservelerimizi (2), salçalarımızı (3) evde yapmaya başlayınca, domates salçası üretenlerin de satışları ister istemez düşmeye başladı. Artık çoğu insan pakete girmiş gıdalardan uzak durmaya çalışıyor. Büyük olasılıkla Başkanın annesinin küçükken başkana yedirdiği domates salçası da ev yapımıydı. Bir belediye başkanı olarak satışları düşen salça sanayicilerine destek olmasını da çok rahat anlayabiliyoruz ama keşke çocuklar bu girişime dahil edilmeseydi. Neden mi? Açıklayalım;

 

Okullarda dağıtılmak istenen bu tür gıdalar bütün öğrenciler için faydalı olabilir mi? Ya da başka bir deyişle ne denli faydası olur? Öğrencilerin genel durumundan ziyade özel durumları göz önüne alındığında bu tür uygulamaların daha bilinçli bir şekilde düzenlenip uygulamaya geçilmesi gerekmektedir.

 

Süt, laktoz, kazein intoleransı olan bir öğrencinin süt içmesi kadar, gluten hassasiyeti olan bir öğrencinin ekmek yemesi de bir o kadar faydadan çok zarar getirebilir.

 

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan’a Prof. Dr. Canan Karatay’ın (4,5), Dr. Ümit Aktaş’ın kitaplarını okumasını ve ekmeğin glüten/gliyadinin insan sağlığına verdiği zararları görmesini öneriyoruz. Prof. Dr. Canan Karatay, TV programlarında “modern buğday hastalığı” adlı hastalıktan bahsediyor. Günümüzün genetiği değiştirilmiş buğdayının insanları nasıl hasta ettiğini anlatıyor. Modern buğdayın hikâyesini Dr. Ümit Aktaş da “Bitkisel Kürlerle İlaçsız Tedavi” başlıklı kitabında (6) çok açık anlatmış. (S.36-48) Şayet derse ki yabancı kaynaklar bu konuda ne diyor o zaman da kardiyolog Dr. William Davis’in “Buğday Göbeği” (7) ve nörolog Dr. David Perlmutter’ın “Tahıl Beyin” (8) kitaplarını okuyabilir. Sonuç olarak, günümüzde modern buğdayın içerdiği gluten/gliyadin proteinlerine karşı pek çok kişinin alerjisi veya intoleransı/hassasiyeti var.

 

Karacabey Belediyesi tarafından fastfood ya da hazır paketli gıdalar yerine öğrencilere daha geleneksel bir yaklaşım ile ayran, salça ve tereyağlı ekmek dağıtılması ilk anda çok iyi niyetli bir girişim olarak karşılansa da gerçek anlamda işin içine ekmek girdiğinde beslenme açısından sağlıksız bir alternatif sunulmuş oluyor. Ayrıca burada zararlı olan sadece ekmek değil. Endüstriyel olarak üretilmiş salça ve tereyağının da sağlıklı olmadığı uzmanlarca belirtiliyor. Tabii ev yapımı doğal salça ile doğal tereyağı verdilerse başka.

 

Sağlıklı beslenme adına daha bilinçli olmak ve geleceğimiz olan çocuklarımızı doğru olana yönlendirmek asıl vazifemiz olmalı. Öğrencilerin zihinlerini bulandıran değil, açan besinler “zeytin, ceviz, fındık, fıstık, doğal kurutulmuş meyveler” gündeme alınmalı. Karacabey Belediyesi’nin bir sonraki adımında öğrencilere sağlıklı yiyecekler dağıtıyor olmasını diliyoruz.

 

Türkiye’nin mevcut politikalarıyla obezite ve diyabete çözüm bulamadığı çok net ortada. Tip 2 Diyabette Avrupa şampiyonuyuz. Tip 2 Diyabeti ve obeziteyi önlemede neredeyse bir arpa boyu bile yol alamadık. Tip 2 Diyabet ve obezitede Dünya şampiyonu olmamak için nasıl sigarayı bırakma kampanyaları düzenledi ve başarılı olunduysa ekmek ve şeker bırakma kampanyalarının yapılma zamanı geldi de geçiyor bize göre. İnşallah yeni hükümetin Sağlık Bakanı, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı bir araya gelip çocuklarımızın geleceği için bu işe bugüne kadar çözüm bulamayan Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı bürokratlarını işe karıştırmadan üst düzeyde politika üretebilirler. Bizler sağlıklı ve doğal beslenerek (ekmek yemeyerek) Tip 2 Diyabetten ürtikere, gut hastalığından romatoid artrite, tansiyondan gastrite, tiroid nodüllerinden hipoglisemiye ve bunun gibi pek çok hastalıktan kurtulduk. Bu sağlıklı ve doğal beslenme modelini yayacak olursak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, Sağlık Bakanlığı’nın da harcamaları düşecek ve asıl önemlisi sağlıklı nesiller yetişebilecek.

 

Hipokrat’ın dediği gibi “İlaçlarımız gıdamız, gıdamız ilaçlarımız olsun.”

 

Sağlıklı Yaşıyoruz

 

(1)    http://www.milliyet.com.tr/belediyeden-ogrencilere-salcali-ekmek-bursa-yerelhaber-1061708/

 

(2)    www.woto.com/domates-konservesi

 

(3)    www.woto.com/salca

 

(4)    Karatay, Prof. Dr. Canan, Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si: Karatay Diyeti, Hayykitap, İstanbul, 2011. ISBN: 9786054325481

 

(5)    Karatay, Prof. Dr. Canan, Karatay Diyetiyle Obezite ve Diyabete Çözüm Var, Hayykitap, İstanbul, 2013. ISBN: 9786055181154

 

(6)   Aktaş, Dr. Ümit, Bitkisel Kürlerle İlaçsız Tedavi, Hayykitap, İstanbul, 2015. ISBN: 9786059841085

 

(7)   Davis, Dr. William, Buğday Göbeği, Pegasus, İstanbul, 2014. ISBN: 9786053434108

 

(8)   Perlmutter, Dr. David, Tahıl Beyin, Pegasus, İstanbul, 2015. ISBN: 9786053435723

Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim