Belediye İş Sendikası, Kocaeli Üniversitesi’ni neden suçladı?

Belediye İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Osman Şar, önceki gün gazetemize bir açıklama gönderdi.

Açıklamada Kocaeli Üniversitesi’nde çalışan taşeron işçilerin haksızlığa uğradığı ifade edildi…

Şube Başkanı Osman Şar, Kocaeli Üniversitesi’nden alacaklarının ödenmesini istedi…

 

YETKİLİ SENDİKA BELEDİYE-İŞ

Dilerseniz Şube Başkanı Şar’ın gazetemize gönderdiği açıklamayı birlikte okuyalım;

“Sendikamız Belediye-İş, Kocaeli Üniversitesi bünyesinde hizmet alımı ile çalışan 255 taşeron işçinin 200’ünü yasa ve yönetmelikler çerçevesinde üye yapmış, 2016 Nisan ayında da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki tespiti için başvurusunda bulunmuş ve Toplu İş Sözleşme yapmaya yetkili sendika olarak yetki belgesini almıştır.

Toplu iş sözleşmemiz, yasal mevzuatın yetersizliği ve yasal zorluklar nedeniyle masada bitirilememiş, başvurumuzdan tam 13 ay sonra Yüksek Hakem Kurulu’ndan çıkmıştır. Geçen sürede taşeron Gürsoy’un 12 aylık hizmet alımı süresi tamamlanmış, yeni ihaleyi aynı işçilerle Makro Temizlik Firması almıştır.

Sendikamız doğal olarak bir yandan yeni toplu sözleşme sürecini yönetirken, diğer yandan da önceki dönemden kalan toplu iş sözleşmesi farklarını talep etmiştir.

 

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ FARKLARI

Öncelikle, taşeron şirket Gürsoy Endüstriyel Temizlik Gıda İnşaat Taahhüt Pazarlama Sanayi ve Dış Tic. Ltd. Şti’ne, ardından da taşeron şirketle birlikte yasal sorumluluğu olan asıl işveren konumundaki Kocaeli Üniversitesi‘ne üyelerimizin Toplu İş Sözleşmesi farklarının ödenmesi talep edilmiştir.

Kocaeli Üniversitesi talebimize karşı verdiği cevapta kendisinin asıl işveren olduğunu unutarak, kurumsallığı ve kamu anlayışını bir tarafa bırakılarak, adeta “iş bitti, yapı paydos” mantığıyla, bizim ilgili firmayla işimiz bitti, alacak verecek kalmadı tarzı, bir cevap yazarak adeta bir skandala imza atmıştır.

 

“KOÜ, HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI”

Ülkemizin saygın üniversitelerinden biri olan Kocaeli Üniversitesi’ni Yasa Yönetmelik ve ilgili genelgeleri hiçe sayan bu açıklaması, sendikamızda ve bayram öncesi sözleşme farkı alacaklarını almayı hayal eden üyelerimizde derin hayal kırıklığı yaratmıştır.

Oysa yasa açıktır.  4857 Sayılı İş Yasası’nın 2 maddesi asıl işveren olan Kocaeli Üniversitesi’nin,  alt işveren olan taşeron şirket Gürsoy’un işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumluluğunu açıkça belirtmektedir.

 

“SKANDAL BİR AÇIKLAMA”

Ayrıca 6552 sayılı kanun kapsamında çıkartılan 22.01.2015 tarih, 29244 sayılı yönetmelik ve 13.10.2016 tarih, 29856 sayılı yönetmelikler çerçevesinde, alt işverence çalıştırılan işçilerin sorumluluğu, alt işveren ile birlikte asıl işverene hüküm altına alınmıştır. Yine, 29144 sayılı yönetmelikte de açıkça belirtildiği gibi “işyerinde imzalanan veya YHK’ca karara bağlanan bir Toplu İş Sözleşmesinin uygulanmasından alt işveren ve asıl işveren birlikte sorumludur”lar.

Söz konusu, yasa, yönetmelik ve KHK hükümlerine rağmen Kocaeli Üniversitesinin yaptığı açıklama bir yönüyle üzüntü verici, diğer yönüyle üniversiteye ek yük getirecek skandal bir açıklamadır.

Yasa yönetmelik ve KHK açıkça asıl işverenin sorumluluğu ortaya koymuşken, toplu iş sözleşmesi farkları ödenerek sorun çözülebilecekken, yapılan bu tür açıklamalarla üyelerimizi mahkemeye yönlendirmek, mahkeme masrafları, faiz vb. ek mali yüklerle öncelikle üniversitemizi zarara uğratacak, ayrıca da kamuoyundaki saygınlığını zedeleyecektir.

 

“BİZDE YANLIŞTAN BESLENMEK YOKTUR”

Belediye-İş’in sendikal anlayışımızda yanlıştan beslenmek yoktur. Kocaeli kamuoyu Belediye-İş’in üyelerinin hak ve menfaatlerini korumak için hem pratikte, hem de hukuksal olarak nasıl mücadele ettiğini çok iyi bilmektedir. Buradan uyarıyoruz bizleri mahkemeye yönlendirip, Üniversiteyi zarara sokmayın. Bizler sadece ve sadece alın terimizin ve emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bizler, işverenlerimizden yasalara uymasını talep ediyoruz. Eğer uzattığımız el sıkılıp, üyelerimizin yasal hakları ödenmezse, gereğini yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır. Saygılarımızla.”

 

SENDİKA, KOÜ’YÜ SUÇLADI

Özetle Şube Başkanı Osman Şar, Gürsoy firmasıyla sözleşme imzaladıklarını, Gürsoy firmasından sonra Mutlu Temizlik’in çalışmaya başladığını belirterek, Gürsoy firmasından alacakları ücret farklarının Kocaeli Üniversitesi’nin ödemesini istiyor. Kocaeli Üniversitesi de sendikanın bu talebini kabul etmiyor.

Yani anlayacağınız Sendika ile Kocaeli Üniversitesi, ücret farkları noktasında karşı karşıya geldi… Sendika firma değişikliğinden dolayı oluşan ücret farklarını Kocaeli Üniversitesi’nden istiyor; Üniversite, Sendikanın bu isteğini kabul etmiyor…

Yukarıda Belediye-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Osman Şar’ın açıklamasını yayınladım… Konuyla ilgili Kocaeli Üniversitesi’nin de açıklaması olursa bu köşeden yayınlarım.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler