Biberlerle ilgili önemli ve faydalı bilgiler

Saygıdeğer Okuyucularım;

Bu yazımda sizlerle biberle ilgili bilgileri paylaşacağım.

Biberin Latincesi, Capsicum Annuum’dur; vatanı, Güney Amerika’dır. Biber, tohumlarıyla yetiştirilir. Biber tohumları biraz geç çıktığından dolayı sıcak bir oda içinde ıslak bir beze sarılarak, bir hafta kadar bekletilir. Ekilirse, çıkması daha çabuk ve kolay olacaktır. Biber tohumlarını “sıcak yastık” denilen yerlere ekip üstlerini de cam veya naylon örtüyle kapatmak gerekir. Biber fideleri çıktığı zaman, ara sıra üstlerini açarak havalandırma yapmalıyız.

Sıcak yastıklara ektiğimiz biber tohumlarının güzel bir şekilde çıkması için toprağın devamlı nemli tutulması gereklidir. Tohumlar çıkıp fide haline geldikleri zaman ise çok fazla su vermememiz gerekir; aksi halde fideler mantar hastalıklarına yakalanıp çürüme yapacaklardır. Biber fideleri, beş veya altı santimetre kadar oldukları zaman şaşırtma yapılarak biraz daha seyrek şekilde dikilir. Burada yirmi santimetre kadar olan biber fidelerini buradan da söküp esas yeri olan ev bahçelerimize ve tarlalara dikeriz.

Biber, rutubeti seven bir sebze çeşididir. Suyu bol olan yerlerde salma şekilde su verirsek, çok güzel bir şekilde gelişme gösterir ve bol miktarda biber verir. Su verilmediği zaman hem biberler ufak kalır, hem de çok acılaşır. Biberler normal büyüklüklerini aldığı zaman elle, birer birer saplarından koparılarak toplanır. Biberleri ev bahçelerimize ekeceğimiz zaman hafif alaca gölgelik alana dikersek, dayanıklılık süresi artacak ve kasım ayının sonuna kadar rahatlıkla biber verecektir. Verdiği biberler de çok güneş vurmadığından dolayı çıtır çıtır, tazecik olacaktır. Biber, sonbahar soğuklarından korkmaz; kırağılar fazlalaşıncaya kadar dışarıda kalır. Biber dikeceğimiz alanı; gübreleme yaparak biberimizi dikersek, mahsulümüz de çok olacaktır.

Biber, kuvvetli topraklarda bir metreye kadar boylanabilir. Tropik iklime sahip ülkelerde biber, birkaç sene ağaççık şeklinde yaşar. Bibere acılık veren maddenin adı, “Capsinin”dir. Biber, çeşitlerine göre değişik amaçlarda kullanılmaktadır. İnce uzun biber, salatalarda ve turşu yapımında kullanılır; dolmalık biber, dolma yapımında kullanılır; ayrıca bir de toz ve pul biber olarak kullanılan biber çeşitleri de vardır.

Sağlığınızın ve bahçelerinize ekeceğiniz biberlerin en güzel olması dileğiyle; bir başka konu ve yazımda buluşmak üzere…

Saygılarımla,

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar İbrahim Tınaztepe - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler