• BIST 97.559
  • Altın 144,656
  • Dolar 3,5587
  • Euro 3,9715
  • Kocaeli : 17 °C
  • İstanbul : 18 °C
  • Sakarya : 17 °C

Bir dalda iki kiraz, biri al biri beyaz…

M.Tanzer Ünal

Mayısta, gökyüzünde yağmur ile dolunun düellosunu izlerken, hep onu düşündüm.
Kirazı…
Sen, yıl boyunca, “Haziran gelecek bol kiraz yiyeceğim” diye heyecanla bekle, o beklentin sel ve fırtınayla yok olup gitsin.
Olacak şey mi?
Bu, benim “kiraz”a bencil bakışım.
Bir de üretici yönü var.
Onlar yönünden tam bir felaket…
Gübrele, ilaçla…
Gözün gibi bak…
Yağmur ve dolu, senin emeğini alsın götürsün.
Bırakın para kazanmayı, zavallıların ceplerindeki para da gitti.
Meyvecilik böyle bir şey…
Hele bir de kiraz, vişne ve üzüm gibi narin meyveler üretiyorsan, işin Allah’a kalmış demektir.
Bu yıl, yine kiraz ve vişnenin “sizlere ömür” olduğu bir yıl.
Sadece bizde değil, kirazın bol yetiştiği Ege ve Göller Bölgesi’nde durum aynı.
Anlaşılan, bu yıl kirazı bulabildiğimiz kadar “şifa niyetine” yiyeceğiz.
Başka çare yok!
*******
Bu bölgeleri bilmem, ama Anadolu’da çocukluğumuzda dinlediğimiz “kiraz türküleri” vardı.
Bir dalda iki kiraz
Biri al biri beyaz
Eğer beni seversen
Mektubunu sıkça yaz
***
Dalları bastı kiraz
Gel bize biraz biraz
Ben senin aşığın oldum
Kalbime gel gir biraz
***
Kiraz aldım dikmeden
Halimem dallarını bükmeden
Bir armağan ver bana
Halimem ben gurbete gitmeden
Kim bilir, belki de bu türkünün sözlerini ilk kez duymuşsunuzdur.
Tamam…
Bu yıl kiraz yok denecek kadar az.
Yani dalları kiraz basmadı…
Ama ben size yine de kirazın yararlarından söz edeceğim.
Sadece meyvesi değil, kökleri, kerestesi, kabukları, zamkı, yaprak ve çiçekleri, çekirdeği ve meyve sapları da son derece faydalı.
Kiraz, her derde deva…
İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu… Vücudu zehirli maddelerden temizliyor.
Ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla, eklem kireçlenmesi ve damar sertliğinin tedavisinde de kullanılıyor.
Ayrıca yapısında bulunan “kinik asit” ile böbreklerin taş ve kum yapmasını önlediği ve varsa zamanla döktüğü, ayrıca safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olduğu biliniyor.
Vücuttaki fazla suyun atılmasıyla, dolaylı olarak zayıflamaya yardımcı oluyor.
Hani derler ya, kiraz ye sapı gibi olursun.
Kirazın ayrıca peklik giderici özelliği bulunuyor.
Ve en ilginci, 20 kiraz 1 aspirin yerini tutuyor.
Kirazda 12-25 miligram arasında “antosiyanin” bulunmakta ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden 10 kat fazla olduğu bilinmektedir.
Bir de uzmanların kirazla ilgili tavsiyelerine dikkatinizi çekmek istiyorum.
*Kiraz temiz, parlak ve hasarsız olmalı.
*Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır.
*Saklarken saplarını çıkarmazsanız, daha uzun ömürlü olur.
*Yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayın, daima yemeden önce yıkayın.
*Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında bir saat kadar bekletirseniz, tadı daha lezzetli olacaktır.
*Kirazı derin dondurucuda saklarken çekirdeğini çıkarın.
*********
Bu kadar övgü yeter değil mi?
Üstelik, bu yıl bol bol yiyemeyeceğimiz bir şeye bu övgü…
Olsun…
Gelecek kiraz mevsimine şunun şurasında kaç ay kaldı ki?
İyi pazarlar!

Bu yazı toplam 1315 defa okunmuştur.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim