Bizimköy, dünya şampiyonu oldu

Kocaeli Sanayi Odası’nın sosyal sorumluluk projesi Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) bünyesindeki Dünya Odalar F...

Kocaeli Sanayi Odası’nın sosyal sorumluluk projesi Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi, Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) bünyesindeki Dünya Odalar Federasyonu’nun (WCF)  düzenlediği Dünya Odalararası Proje Yarışması’nda 39 ülkenin 79 projesi ile yarışarak “En İyi İş Yaratma ve İş Geliştirme Projesi” kategorisinde şampiyon olmayı başardı.

 

ŞAMPİYON OLDU

38 ülkeden oluşan uluslararası jüri, bir yılı aşkın sürede yaptığı değerlendirmeler sonrasında Bizimköy’ü önce finalistler arasına soktu, daha sonra da sonuçların açıklandığı Torino’da yapılan Dünya Odalar Federasyonu 9. kongresinde şampiyon olarak ilan etti. Sonucun açıklanmasının ardından Türk heyetinde büyük coşku yaşandı.

 

“HERKES ENGELSİZ OLSUN”

Ödülü Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Peter Mihok’un elinden alan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, engellilerin iş yaşamında karşılaştıkları engelleri kaldırmaya yönelik olarak tasarlanan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi modelinin, yurt içinde ve yurt dışında birçok kuruma ve sivil toplum kuruluşuna örnek olabileceğini belirterek, “Gelin hep birlikte engellilerin önündeki engelleri kaldıralım. Herkes engelsiz olsun” çağrısı yaptı.

 

4 ÜLKE PROJESİ İLE YARIŞTI

Türkiye’den katılan 7 proje ile birlikte 39 ülkenin 79 projesi arasında yer alan, 4 ayrı kategoride ödülün verildiği küresel yarışmada kendi kategorisinde büyük bir başarıya imza atan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Projesi, son olarak Kolombiya, İngiltere, Avustralya ve Belçika’nın ‘iş geliştirme’ projeleri ile yarıştı. “En İyi İş Yaratma ve İş Geliştirme” kategorisinde finalde Kolombiya Bogota Ticaret ve Sanayi Odası, İngiltere Glasgow Ticaret ve Sanayi Odası, Avustralya Kuzey Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası, Belçika Voka Ticaret ve Sanayi Odası’nın projeleri ile yarışan Bizimköy ipi göğüsleyen iş modeli oldu.

 

“ÜRÜNLER İHRAÇ EDİLİYOR”

Bizimköy modelinin başarısının tescillenmesinin önemine dikkat çeken KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi Projesi’nin Avrupa’da bir benzeri yok. Birçok ülkeye örnek olabilir. Bu başarıda en büyük pay merkezimizde çalışan engelli arkadaşlarımızın” şeklinde konuştu. Merkez ile ilgili olarak da bilgi veren Zeytinoğlu,  “Merkez 2005 yılında odamız öncülüğünde, engellilerin üretim sürecine katılmalarını sağlayarak kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmelerini ve aynı zamanda ekonomiye de katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla kuruldu. İş dünyası ile işbirliği içinde kurulan merkezimizde bugün tekstil, mantarcılık, sebze, meyve ve çiçek yetiştiriciliği bölümleri kuruldu. Bu bölümlerde halen 61’i engelli olmak üzere 75 kişi istihdam ediliyor. Yapılan üretimin bir bölümü ihraç ediliyor” diye konuştu.

 

ENGELLİLER İÇİN

Engellilerin iş hayatlarına ilk kez bu merkezde başladıklarını dile getiren Başkan Zeytinoğlu, “Sanat okulu gibi çalışan bu merkezde adaptasyon ve eğitim tamamlandıktan çalışanlarımızın kendine güvenleri artıyor, ortaya çıkan sinerji ile çok güzel işlere imza atıyorlar. Hatta birçok engelli çalışanımız geliştirdikleri yetenek ve birikimleri ile bölgemizdeki daha farklı kurumlara transfer olabiliyor. Bu model kendi kendini geliştiriyor, finanse ediyor. Herhangi bir dış katkı arayışına gerek yok. Yaygınlaşması için çaba göstermeye hazırız” şeklinde konuştu.

 

ZEYTİNOĞLU TANITTI

Dünya Odalar Federasyonu (WCF) Genel Konseyi üyeliğine 2014-2016 yılları için Avrupa bölgesinden yeniden seçilen KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Mart 2014’te Milletlerarası Ticaret Odası’nın (ICC) Paris’te bulunan genel merkezinde yapılan konsey toplantısındaki sunumuyla Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi ve faaliyetlerini bizzat tanıtmıştı.

Bizimköy Engelli Üretim Merkezi Projesi; engellilerin üretim sürecine katılmalarını sağlayarak kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmelerini ve aynı zamanda ekonomiye de katkıda bulunmalarını sağlamak, iş dünyası ile işbirliği içinde engellilerin sosyal yaşamın ve üretim sürecinin içinde bulunmalarına yardımcı olmak amacıyla 2005 yılında başlatıldı.

 

Projenin ortakları: Kocaeli Sanayi Odası, Avrupa Birliği, Türkiye İş Bulma Kurumu, Türk Anneler Derneği, Milletlerarası Lions Kulübü, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’dir. Proje kapsamında; konfeksiyon, Mantar, Açık Alan sebze ve meyve yetiştiriciliği, Seracılık ve Arıcılık bölümlerinde toplam 61 engelliye istihdam sağlandı.

 

Merkezde üretilen ürünleri yurtdışına da ihraç etme başarısı gösteren merkez, proje dalında bu güne kadar birçok kurum tarafından örnek proje olarak gösterilerek ödüle layık bulundu. Son olarak Dünya Odalar Federasyonu’nun düzenlediği yarışmada proje dünya şampiyonluğunu elde etti.

#

16 Haz 2015 - 15:22 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.