Bozdurdun doları kurtardın mı ekonomiyi?

Kaç hafta önceydi şimdi anımsayamıyorum, İzmitli “liberal demokrat” bir kardeşimiz, facebook’ta; “Dolar bozduralım, doların artışını önleyelim” mealinde bir çağrı yapmıştı. Ben de kendisine; “bu şekilde doların TL karşısındaki değerini düşürmenin mümkün olamayacağını, bu artışın “ülke ekonomisi” ve “siyasal koşullar” nedeniyle oluştuğunu anlatmaya çalışmıştım!

Meğer, sayın Cumhurbaşkanımız da aynı düşüncedeymiş!

“Dolarları bozdurun” diye ulusa bir çağrı yaptı!

Peki ne oldu?

Dolar 4 TL’ye doğru koşuyor!..

Neden?

AKP yönetimine sorarsanız;

“Türkiye’nin şahlanışını kıskanıyorlar, kumpas kuruyorlar!”

Öyle mi acaba?

Ekonominin kendine özgü temel yasaları vardır.

Bilim, teknoloji, AR-GE alanında gelişmiş, ekonomik alanda “üretken”  “ihracatı yüksek” ve “siyasal istikrarı” olan ülkelerin para değeri de yüksek olur.

Ya Türkiye?

  • Ekonomik düzen, “üretime” değil, “kent rantlarını paylaşma” üzerine kurulu! Siyasi iktidara yakın inşaat firmaları kent merkezleri ve çevresinde inşa ettikleri çok katlı lüks yapılarla kolay ve kısa yoldan büyük servetlere sahip oldular. Ama bu arada doğanın ve kent içi ulaşımların da canına okundu!
  • Bu ülkede dövizle borcu olan 27 bin şirket var! Bu yüzden, vatandaş dövizini bozdursa da döviz borçlusu sürekli döviz satın alıyor!
  • Yabancıların yaptıkları otoyol ve köprüler için dolar bazında borçlandık ve dolar bazında geçiş ücretleri belirlendi! Hazine garantisi verildiği için, garanti edilen sayıda araç geçmezse, aradaki farkı da Hazine ödeyecek!
  • Türkiye hemen her sektörde yabancı firmaların istilası altında! Borsamız, Bankalarımız, en stratejik kurumlarımız yabancıların kontrolünde! Tavuk Üretiminde bile Brezilya-Katar ortaklığına teslimiz!
  • Küresel ekonomik düzen, kendi çıkarlarına göre işliyor! Bu yüzden ülkemizin dış borçları süratle yükseliyor! Dış açık 50 milyar doları, dış borç 450 milyar doları aştı!
  • Terör yüzünden “etkin ticarette” hızla geriliyoruz. Askeri harcamalarımız da hızla yükseliyor!
  • Enerjide büyük ölçüde dışa bağımlıyız ve altyapı yetersizliği enerjide çok sık ve uzun süreli kesintiler yaratıyor!
  • Böylesine hassas bir durumda, “tek kişinin mutlak egemenliği” için Anayasa değişikliği kaosuna girmemiz, OHAL’in uzaması, Jeopolitik riskler de ulusal paramızın değerinin düşmesindeki başlıca nedenler.

Başbakanlık Danışmanı, sanıyorum şimdi Cumhurbaşkanı Danışmanı ünlü ekonomist! Yiğit Bulut, 2010 yılında bir açıklama yaparak; “1 Dolar 1 TL olacak” buyurmuş!

Dolar 3 TL’yi aştığında sayın Cumhurbaşkanı; “Dolarlarınızı bozdurun” dedi! Şimdi dolar 3.92’yi geçti! Dolar bozduranlar yüzde 10 zarar etti! Ekonomistlerin yaptıkları hesaba göre, “dövizini bozdur” kampanyasının vatandaşa yüklediği zarar 8 milyarı aşmış!

Ama bu arada kuşku yok ki, birileri de dolar ve euro topladı, bu 8 milyarı cebine indirdi!

İlaca yüzde 11 zam gelmiş! Akaryakıt zamlarını anımsatmaya gerek var mı?

324 bin KOBİ icralık olmuş!

Ekonomi “emir-komuta” ile yürümüyor!

Ekonomi tıkırında imiş!

İnandın mı?

Öyleyse, sen dolarını bozdurmaya devam et arkadaş!..

 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Küpçü - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler