• BIST 89.900
  • Altın 144,693
  • Dolar 3,6140
  • Euro 3,9061
  • Kocaeli : 11 °C
  • İstanbul : 10 °C
  • Sakarya : 13 °C

Bugün siyaset yok, “ağız tadı” var… Sahi siz nasıl kahvaltı ediyorsunuz?

M.Tanzer Ünal

Bugün pazar…
Sıcaklık 30 dereceyi bulacakmış.
Öyle söylüyor hava tahmini yapanlar.
İliğimiz kemiğimiz ısınacak.
İlk kez kahvaltı ve yemek için balkona veya bahçeye çıkacağız.
Serilip serpileceğiz…
Serin ve soğuk günler geride mi kaldı?
Tamam, bu yıl da kışı yırttık mı?
Mayıs, “kararsız” bir ay.
Ne yapacağı belli olmaz.
İzmit’te öyle mayıslar geçirdik ki…
Örneğin, 19 Mayıs gösterileri sırasında kar yağdığını bilirim.
Bazı yıllar çok yağmur yağar, ortalığı sel götürür.
Yine de güzeldir mayıs.
“Yeşerme” ayı…
Doğa yeşerir…
İnsanlar da…
********
Eskiden, hiç olmazsa pazar günleri “hafif” yazılar yazardık.
Bir süredir ağır gündem konuları bu zevkimizi elimizden aldı.
Pazar yazısını yazmak üzere bilgisayarın başına geçtiğimde, kendi kendime “Yok” dedim, “bugün siyaset yok!”
Bir günlüğüne mola…
Yarından itibaren yine ülkemiz üzerine oynanmakta olan hainlikleri anlatmaya devam.
Bugün, konumuz “ağız tadı” olsun.
Kahvaltı geleneklerimiz…
“Kahvaltı” denilince, neler aklınıza gelir?
Klasik olarak kahvaltı; çay, zeytin, peynir, reçel ve ekmektir.
Peki, kahvaltının olmazsa olmazları?
Karadenizli iseniz, “kuymak”tır.
Urfalı iseniz, “ciğer dürüm”dür.
Yöresel adıyla “cartlak kebabı”…
Gaziantepli iseniz, “beyran çorbası” dır.
Kaymaklı ve fıstıklı “katmer”dir…
Konyalı iseniz, “küflü peynir sündürmesi” dir.
Afyonlu iseniz, “manda kaymağı” dır.
Süzme yoğurttur…
Güzel ülkemin her bölgesinde, her kentinde farklı “kahvaltı kültürü” vardır.
**********
Urfa’ya giderseniz, sakın kaldığınız otelde kahvaltı yapmayın.
Her gün yediğiniz peyniri, her gün yediğiniz zeytini yersiniz.
Reçel aynı, bal aynı…
Dere üstündeki küçük “kahvaltı dükkânları” na gidin!
Girişte, çoğu yöresel kahvaltılıklar dizilmiştir.
Halis bal, kaymak, peynir, zeytin, köy yumurtası, tereyağı…
Sayın sayabildiğiniz kadar…
Siparişinizi verip masanıza oturduğunuzda, hemen karşı fırından sıcak pide, çay istediyseniz çay, süt istediyseniz süt gelir…
Tadına doyamazsınız yediklerinizin.
Urfa’da bir başka alternatif, cartlak kebabıdır.
Yani ciğer dürüm…
Sabah kaçta kalkarsanız kalkın, saat 6’da, 7’de, çıkın otelden, kebap kokusunun geldiği yöne doğru yürüyün.
Kendinizi ziyafet sofrasında bulursunuz.
O sofrada sadece ciğer kebap ve çay vardır, ama yine de ziyafettir.
Hayatınızda böyle kahvaltı yapmamışsınızdır.
********
Ya “Van kahvaltısı”…
“Kahvaltı” denince ilk akla gelen kenttir Van.
En tanınmış kahvaltıcı Sütçü Kenan’dır.
1946 yılından beri kahvaltıcıdır.
Sokakta yan yana dizilmiş masalar, üstünde her türlü kahvaltılık…
Süzme yoğurtla yapılmış otlu cacık, sucuklu yumurta, karakovan balı, kaymak, kavurmalı yumurta, otlu peynir…
Van kahvaltısı artık moda oldu.
Büyük kentlerde de Van kahvaltı salonları açılıyor.
************
Eğer belirli bir özelliği yoksa, dışarıda kahvaltı etmeyi sevmem.
Hele o önüne gelen “Köy Kahvaltısı” diye tabela asmıyor mu, sinir oluyorum.
Neresi köy kahvaltısı Allah aşkına!
Hepsi fabrikasyon ürün, hepsi marketten alınma…
Bazıları da işletmelerin girişine “101 çeşit kahvaltı” duyuruları asarlar.
Ne kadar anlamsız!
Bir kişi yese yese ne yer?
Kaç çeşit tercih eder?
Abartı bununla da sınırlı değil.
Geçenlerde bir arkadaşım İstanbul’da kahvaltıya gitmiş.
Boğaz’da çok tanınmış bir yer…
Kahvaltı menüsünde “şampanya” da varmış.
Orada öğrenmiş, uçuk kaçık bir kesim, kahvaltıda şampanya içmeyi moda haline getirmiş.
Demek bizim memlekette saçmalamanın ucu bucağı yok!
Sonra köy kahvaltısında ikram edilenlere bakıyorsunuz…
Bal, tereyağı, kaymak, yağda yumurta, sucuk, bazlama, su böreği, çeşit çeşit peynir, çeşit çeşit zeytin, reçel, omlet, menemen, simit, poğaça, açma, domates, biber, roka, erimiş peynir…
Yahu köylünün kahvaltı sofrasında bunların ne işi var?
Gören duyan olsa bizim köylümüze “maşallah” çeker.
************
Bizim kahvaltı sofrasında neler bulunur?
Önce şunu itiraf edeyim, evde kahvaltı hazırlamak benim görevim.
Bana bu görev verilmedi, ben üstlendim.
Şahane çay demlerim…
Benim hazırladığım kahvaltı sofrasının olmazsa olmazı, “süzme yoğurt”tur.
Kızarmış tam buğday ekmeği, tulum peyniri, beyaz peynir, zeytin ve yumurta…
Hepsi bu kadar!
Börek çörek, bal, reçel yok!
**********
Bugün pazar…
Yazdan kalma bir gün…
Bugünün keyfini çıkarın!
Güne güzel bir kahvaltıyla başlayın!
İyi pazarlar!

Bu yazı toplam 1257 defa okunmuştur.
Okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan gazetemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2013 Kocaeli Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0 262) 323 39 17-18-19 | Faks : (0 262) 322 75 55 | Haber Yazılımı: CM Bilişim