Bulgaristan’da kaybeden Türkiye!

Bulgaristan’da halen “Türk” kökenli soydaşlarımız yaşıyor ve yaşamaya devam edecekler.

Çünkü, “vatan” diye bildikleri ve kuşaklar boyunca yaşadıkları topraklardalar!

Tarihsel geçmişe bakarsanız, Türk asıllı Bulgar kabileleri 7. Yüzyılda o topraklarda yaşamaya başlamışlar. Sonra, 11. Ve 12. Yüzyıllarda Peçenek, Kıpçak ve Uz Türkleri Balkanlara göç etmişler. 13. Yüzyıldan itibaren Anadolu’dan Balkanlara göçler yaşanmış. Sarı Saltuk Baba 1263’de Kuzey Dobruca’da yaşam kurmuş. Nihayet, 14. Yüzyıldan sonra Balkanlar’da Osmanlı egemenliği başlamış ve özellikle orta Anadolu’daki Türk boylarından (Karamanoğulları) Balkanlara Müslüman Türkler yerleştirilmiş.

Batılı devletler teknik ve ekonomik yönden güçlenirken, Osmanlı’da bilim ve tekniğe önem verilmemiş, aksine ekonomik gerileme ve çöküntü ortaya çıkmış, Balkanlar’da “milliyetçilik” akımları da kışkırtınca Balkanlar’da Osmanlı egemenliği sona ermiş. Sırbistan, Bulgaristan başta olmak üzere küçük devletler kurulmuş.

Kimi Türk aileler, ( benim ailem gibi) Balkan Savaşları sırasında malını mülkünü bırakıp, kelle koltukta Türkiye’ye göçmüş, kimileri de “mübadele” yoluyla Türkiye’ye gelmiş. Ama kimileri de kök saldıkları topraklarda en güç koşullarda yaşamlarını sürdürmüşler ve sürdürecekler.

 

Balkan Türkleri Derneği

Balkan ve özellikle Bulgaristan kökenli soydaşlarımız, “Balkan Türkleri Derneği” adı altında Türkiye’de dernekler çatısı altında sorunlarına çözüm aramışlar. Ben de Hüsmen Erdoğan ve Beşir Keskin yönetimlerinde bu derneğin Kocaeli örgütünde görev yaptım.

Allah ömür versin, emekli Vali Muavini Hüsmen Erdoğan’ın bir sözü vardır; “Bu dernek,  “ulusal bir davanın” uluslar arası savunulmasında görev sahibidir. Bu derneğe “particilik-parti siyaseti” girmemelidir.”

Dernek, uzun yıllar “dar siyaset üstü” bir tutum izlemiş, ancak AKP iktidarının tüm sivil toplum kurumlarına egemen olma ihtirasının kurbanı olmuştur!

Bu nedenle de yeni dernekler ortaya çıkmıştır!

 

Bulgaristan seçimleri;

Bulgaristan’da, 1989 sonrası 4 Türk partisi kuruldu. 1990 seçimlerinde Hak ve Özgürlükler Partisi (HÖH) 240 sandalyeli Meclis’e 23 milletvekili soktu. Diğerleri yüzde 4 barajını aşamadı. 25 Haziran 2005 seçimlerinde HÖH., yüzde 13 oyla 34 milletvekili kazandı, 3. Büyük parti oldu ve 3 Bakanla Koalisyon ortağı oldu. Avrupa Parlamentosu için yapılan 2007 seçiminde 4 milletvekili ile temsil hakkı kazandı.

2014 seçimlerinde, “Hürriyet ve Şeref Halk partisi” (HŞHP) adıyla yeni bir Türk partisi ortaya çıktı! Bu partinin “AKP projesi” olduğu iddiaları ortaya atıldı! Ve İzmit başta olmak üzere büyük ilan panolarında bu partinin afişleri yer aldı! Üstelik, Türkiye’deki sandıklarda HÖH adına “temsil” görevi yapanlara baskılar yapıldı!

Bu parti de yüzde 4 barajını aşamadı ve milletvekili çıkaramadı ama HÖH’nin iki milletvekili eksik çıkarmasına neden oldu!

 

Son Seçimde ne oldu?

Son yapılan seçimlerde de, yine AKP’nin desteklediği iddia edilen DOST partisi ile HŞHP’nin oluşturduğu “Dost Birliği” yer aldı.

DOST Birliği 10 bin 278 oy alarak yüzde 2.85 ile barajı aşamadı ama HÖH’ün oy oranı yüzde 9.2’ye, milletvekili sayısı da 26’ya düştü!..

DOST Birliği’nin baraj altında kalan oyları Bulgar partilerine 10 milletvekili daha kazandırdı! Oysa, güç bölünmese HÖH 36 milletvekili kazanabilirdi!

Sonuç; Bulgaristan’daki Türklerin siyasal gücü zayıfladı!..

İyi mi oldu?

Üstelik, Bulgaristan’la da aramızda siyasal sorun çıktı!

Sorunsuz yaşadığımız komşumuz kalmadı!

Yazıklar olsun!.. 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Küpçü - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

murat - HÖH sofyadan bulgar ırkçıları aday gösterirken vicdanınız sızlamadımı. hiçmi tarihe saygınız yok.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Mart 17:15
01

muhacir aga - sonunda bulgaristandaki TÜRKLERİ de bölmeyi başardı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 29 Mart 17:15


Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler