Bulut, SP’li Kayın’dan sonra CHP’li Karaduman'ı da listeden çıkardı!

Önceki gün “Bulut, Kayın’ı belediyenin SMS listesinden sildirmiş” başlıklı bir yazı yazmıştım. Yazıda Saadet Partisi Derince İlçe Başkanı Halil Kayın’ın açıklamasına yer vermiştim. Kayın, “Derince Belediye Başkanı Haydar Bulut kar tatilini duyurmak için ‘’DERİNCE BLD’’ yerine ‘’HAYDAR BULUT’’ adına SMS gönderiyor, ücretini kendi maaşından ödüyor diye facebook’tan ironi yaparak eleştirmiştim. Ülkemizin birlik ve beraberliğe en ihtiyaç duyduğu böyle bir dönemde Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, bunu düzeltmek yerine benim numaramı belediye SMS listesinden sildirmiş. Her zamanki bu kaprisli davranışa şaşırmadım. Kendine yakışanı yaptı” demişti.

**

CHP Derince İlçe Basından Sorumlu Başkan Yardımcısı Ümit Karaduman da önceki gün bana bir mail gönderdi. Mailde, “Merhaba Mesut Bey. Önceki gün SP’li Halil Kayın ile ilgili paylaştığınız yazıyı gördüm. Uzun zamandır şikayet ettiğim bir konu vardı, yeri geldi sizinle paylaşmak istiyorum. Ali Haydar Bulut başkanın facebook sayfasında yapılan bir paylaşımın altına; MERA ÜZERİNE İNŞAAT YAPIYORSUNUZ? BİRİ ÇIKAR DAVA KONUSU YAPARSA BU OLAYI ÖNLEMİNİZİ ALDINIZ MI? diye sordum. Beni hem Ali HAYDAR BULUT hem de DERİNCE BELEDİYESİ sayfalarından sildiler engellediler. Elbette başkanın bunlardan haberi olamaz. Görevlilerin tutumudur; ancak tahammülsüz oldukları da gayet açık. İyi veya kötü ben Derince'de ana muhalefet partisinin basın yayından sorumlu başkan yardımcısıyım, ilçede olup biteni takip etmek ve örgütü bilgilendirmek benim vazifem. Dolayısıyla sosyal ağları, kurumsal hesapları takip etmek zorundayım, bu da benim en doğal hakkım diye düşünüyorum. Konu ile ilgili ayrıntılı bir metin kaleme aldım; ektedir. Saygılarımla...” diye yazdı.

**

Ümit Bey’in olayı yukarıda özetledi…Ümit Bey’in “Belediye başkanının sosyal medya hesabında sansür mü uygulanıyor?” başlıklı ayrıntılı metnini birlikte okuyalım;

 

MÜLKİYET BELEDİYEYE GEÇTİ 

Bilindiği üzere büyükşehir yasası ile tüzel kişilikleri sona eren köyler mahalleye dönüştü. Hal böyle olunca köy tüzel kişiliğine ait taşınmazlarda bağlı bulunduğu belediye mülkiyetine geçti. Avantajını ya da aksayan yanlarını tartışmak değil niyetim. Devir teslim neticesinde maliki değişen bu taşınmazların koruyucusu ve himaye edeni de değişti doğal olarak. Bütün sorumluluk ilgili belediyenin üzerinde kaldı. “Muhtarlar ve belediye başkanları; mera, yaylak ve kışlakların ve sınır işaretlerinin korunmasından ve ayrıca tahsis amacına göre en iyi şekilde kullanılmasının sağlanmasından sorumludur.’’ 4342/19 md.

 

İMAR SORUNLARI ÇÖZÜM BEKLİYOR

Derince Belediyesi de mahalleye dönüşen köylere ayrı ayrı yatırım yapmak hizmet götürmek yerine merkez köy konumundaki yerleşim olan İshakçılar’a ardı ardına yatırımlar yapmakta. Buraya kadar her şey yolunda görünebilir ancak; asıl sorun burada başlamakta planlanan ve devam eden yatırımların büyük bölümü kadimden beri köy halkı tarafından kullanılmakta olan mera üzerine inşa edilmek üzere tasarlanmış. Köylerde yaşayanların imar sorunları çözüm beklerken, inşaat izni alabilmesi neredeyse imkânsız hale gelmişken belediyenin mera üzerine yapı inşa etmesi zorba bir tavırdır.

 

TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VERMİYOR

Köylerde şuyulandırma çalışmalarının belediye tarafından yapılıp Kadastral mülkiyetlerin imar planına göre yeniden düzenlenerek, imar planına uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Son toprak koruma kanununa atıfla mahalleye dönüşmesine rağmen ‘’köylerde’’ inşaat faaliyetleri Tarım İl Müdürlüğü’nün görüşü alınarak yapılabilmekte. Müdürlüğün izin vermemek için elinden geleni yaptığını anlatan bölge sakinleri 5 dekar altında kalan arazilere kesinlikle inşaat izni verilmediğini, yerleşim yeri içinde 5 dekar arazinin bulunmasının zor olduğunu ve köy içindeki arazilerin arsa vasfına sahip olmaması sebebiyle ruhsatlı yapı inşa etme imkanının köylerde giderek azaldığını ifade ediyor.

   

BİZE YASAK OLAN  BELEDİYEYE SERBEST Mİ?

Mademki amaç; tarım arazilerinin parçalanmasını amaç dışı kullanımını ve yapılaşmayı engellemek o halde kanun herkes için eşit yaptırım gücüne sahip olmalı? Üstelik meraları koruma görevi kanunla Belediye Başkanı’na verilmişken; açık açık ifade edilirken meraların betonlaşmasına ön ayak olmak sorumsuzluktur. Meranın kullanım amacını bilmeyen yoktur. Amaç dışı kullanımı kanunen yasaktır. ‘’Tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan bu Kanunda gösterilenden başka şekilde yararlanılamaz.’’ 5178/3 md.

 

BELEDİYE MECLİSİ KARARA BAĞLAMALI

İshakçılar Güreş Arena Projesi ve Halı Saha Kompleksi projelerinin hayata geçirilebilmesi için öncelikle Derince Belediyesi’nin planladığı bu yatırımların kamu yatırımı olduğu belediye meclisi tarafından karar bağlanmalıdır. Yine de mera üzerine bina inşa etmek sanıldığı kadar kolay değil. Öncelikle tahsis amacının değiştirilmesi gerekmektedir. Peki böyle bir çalışma yapılmış mıdır? Derince Belediye başkanı Sn. Ali Haydar Bulut çıkıp meclis toplantısında; ‘’ İshakçılar köyünde bir mera var biz de oraya inşaatlar yapıyoruz, meranın tahsis amacını değiştirmezsek başımız çok ağrır. il mera komisyonuna bir görüş soralım onlar da valilik makamına aktarsın sonra Başbakanlık olur versin biz de gidelim GÜREŞ ARENA projemizi yapalım.’’  Diyerek süreci özetleyip bu uzun ve zorlu mevzuatı ilgililerle paylaşmış mıdır?

 

BAŞKAN; TAŞKÖPRÜ’DE YASANIN MEYVELERİNİ TOPLAMAK İSTİYOR

Böyle bir tahsis amaç değişikliğinde il mera komisyonu görüş belirtir; valilik makamı onaylar ya da reddeder ancak tüm bu süreçlerden sonra karar başbakanlık oluruna sunulur. Peki şimdi soruyorum? Ülkemizde tüm bu idari süreçler kanunların belirttiği düzen ve ahenkte uygulanır mı? Bu soruya vereceğimiz cevap büyük olasılıkla ‘’uygulanmaz’’ olacaktır. O halde Belediye hukuksuz bir çalışma içinde midir? Kamu gücünü yaptığı projelerde kamu yararı arayarak kötüye kullanmak yakışık alan bir davranış örnek bir teşebbüs değildir. Başkan Ali Haydar BULUT, büyükşehir yasasının meyvelerini Taşköprü Ovasında toplamak niyetindedir. Hiçbir kamulaştırma bedeli, istimlak işlemi olmaksızın inşaat yapmak kolay yakalanacak bir fırsat değildir. Başkanın yaptığı yakaladığı fırsatı gole çevirmektir.

 

İSHAKÇILAR’DA  4 SENEDE 1 GÜN KULLANILACAK DEV TESİS!

Başkan Ali Haydar Bulut’un bir anlık taşkın sevincinin eseri olan bu GÜREŞ ARENA projesi köylerimiz için hayati önemde! Elbette bölgemizin ivedilikle çözüm bekleyen kanayan yarası, asırlık çayırda bağdaş kurup ata sporumuzu izlemekti. Bir senenin 365 gün 6 saatten ibaret olduğunu düşündüğümüzde ARENA’daki güreş faaliyeti de taş çatlasa 5 – 6 saat süreceğinden bu hesapla bölgeye 4 yılda sadece bir gün kullanılacak atıl bir tesis kazandırmanın dayanılmaz hafifliği başkanın ayaklarını yerden kesmektedir. Kenti yönetecek makamlarda oturanların karar alırken maksimum fayda ilkesini tekrar tekrar düşünmeleri faydalı olacaktır.

 

GÜREŞ ARENA İNŞA EDİLECEK

Yine böyle bir sevinçli oldukları bir paylaşımda bulunulmuş Ali Haydar Bulut’un beğeni sayfasından. Güreş ARENA inşa edilecek MERA! Üzerinde çekilmiş fotoğrafların altına şu yorumu yapmak ihtiyacı hissettim; ‘’hizmet etmek iyi, güzel, hoş fakat; burası meradır. İmara inşaata kesinlikle kapalıdır. Bir aklı evvel çıkıp süreci yargıya taşırsa her hangi bir önlem aldınız mı bu konuda?’’ sonra ne oldu tahmin edelim; yaptığım bu yorumu sildiler. Bölgede yaşayan bir vatandaş, bir Derince’li olarak hiçbir hakaret hatta açık eleştiri dahi içermeyen bir soru sordum sadece.

 

İKİNCİ ŞANS VERMEDİLER

Vatandaşın görevi kendisine hizmet etmek sorumluluğunu üstlenmiş kent yöneticilerini aralıksız övmek, yüceltmek değildir. Bu yanlış bir beklentidir. Elbette hakaret edip, kimseyi incitmeye de hakkımız yoktur. Bunun da pekâlâ farkında ve bilincindeyiz. İkinci bir şans bırakmadılar; yaptığım bir yorum yüzünden Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut’un beğeni sayfasını Derince Belediyesi’nin kurumsal sayfasını takip etmem engellendi. Ana muhalefet partisinin basın yayından sorumlu ilçe başkan yardımcısıyım ben hem belediyenin hem de Belediye başkanının sosyal medya medya hesaplarını takip etmeliyim bu benim hem örgütüme karşı görevim hem de en doğal hakkım. Bu yanlışın bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. Ben hem belediye başkanı sayın Ali Haydar Bulut beyi hem de görevlileri daha anlayışlı ve paylaşımcı olmaya davet ediyorum. O kurumlar kimsenin baba mirası değildir.”

**

CHP Derince Basından Sorumlu Başkan Yardımcısı Ümit Karaduman’ın açıklamaları böyle…

 

Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, SP’li Halil Kayın’dan sonra CHP’li Ümit Karaduman’ı da belediyenin SMS listesinden çıkarmış…

 

Birilerini SMS listesinden çıkarmak, ona tavır almak çözüm değil…

Ali Haydar Bulut, 2004-2009 yılları arasında Derince Belediye Başkanlığı yaptı…

Kinci olmasıyla, öfkeli olmasıyla, halka iletişimsizliği ile hep yadırgandı…

2009-2014 döneminde aday gösterilmedi…

Mart 2014’te partisi AKP tarafından yeniden aday gösterildi ve belediye başkanı seçildi.   

Derince Belediye Başkanı seçildikten sonra her ortamda değiştiğini söyledi. Ama uygulamaları değişmediğini gösteriyor…

**

Geçenlerde bir ortamda şöyle bir konuşma geçmiş. Tabi bu bir söylenti… AKP’li bir yönetici, Başkan Ali Haydar Bulut’a, “ Haydar Başkan değiştim diyorsun, ama hiç değişmemişin. Sadece bıyık bırakmakla imaj değiştirmişin” demiş… 

Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut, eleştirilere biraz açık olmalı… Unutulmamalı ki, seçimlere 2 yıl kaldı… 2009-2014 yılları arasında kendisini aday göstermeyen zihniyet, 2019’daki seçimlerde de ipini çekip, yine aday göstermeyebilir… Benden söylemesi…  

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mesut Akbulut - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler