Büyükşehir kaynakları eşitlik ve adalet

Ülkemizde birçok dernek var, biliyoruz. Bunların yaklaşık 389 tanesi kamu yararına çalışan dernek statüsünde. AKP iktidarından önce bir hukuk kurumu olan Danıştay siyasetten uzak, objektif ölçülere göre kimin kamu yararına dernek olduğuna karar verirdi.

İktidar önce bunu değiştirerek, Bakanlar Kurulu kararı ile bu statüyü vermeye ve konuyu siyasallaştırmaya başladı.

Arkasından yaptığı belediye kanunu ile de belediyelere kamu yararlı derneklerle ortak proje yapma, yani onlara destek olma hakları tanıyarak, yandaş derneklere kaynak aktarmaya başladı.

Milli eğitimin okullarına rağmen, KO-MEK gibi kurumlara milyonlar aktar, orada istihdam sağla, siyaset yaparak halka ulaş ve kadrolaş. Kent konseyini güdümüne al, arka bahçen gibi yap orada kadrolaş, istihdam sağla ve siyaset yap. Belediye olmazsa bağlı şirketlerinle bunları destekle rahat kaynak aktar.

İşte muhalefetin uyuduğu, farkında bile olmadığı ya da kendi iç mücadelesi nedeniyle zaman ayıramadığı en önemli meselelerden birisi. İşte muhalefetin kaybetme nedenlerinden birisi de bu.

Bir bakıyorsunuz, KENT KONSEYİ anayasa için hayır açıklaması yapıyor.

Bir bakıyorsunuz DİL VE EDEBİYAT DERNEĞİ’NE verilen belediye kaynakları ile gençler orada eğitiliyor, belki de AKP gençlik kollarına gençler kazandırılıyor.

Bir bakıyorsunuz İlim Yayma Cemiyeti’ne müthiş yurt desteği veriliyor, gençler oraya yönlendiriliyor. Burada ne kadar öğrenciyi barındırdığını Kocaeli’de bir bilen var mı? Belki de birinci sırada. Neden Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne benzer destekler yapılmaz?

Belediyenin her yıl gençlerle yaptığı diriliş kampları ile gençlerin AKP’ye yönlendirilme, eğitilme çalışmaları, oraya kaynak aktarımlarının miktarı nedir?

Diğer tarafta kamu yararına dernek olan Kocaelispor’a aynı destek yok, arazisine el konuyor.

Yukarıda belirttik Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne benzer mahiyette kaynak aktarılmıyor.

Atatürkçü Düşünce Derneği’ne, Altı Nokta Körler Derneği’ne, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’ne, Türk Hava Kurumu’na, Türk Kadınlar Birliği’ne aynı kaynaklar aktarılmıyor.

Oysa ki; bunların hepsi kamu yararına çalışan dernek statüsünde. Belediyenin kamuda gelen kaynakları her derneğe eşit dağıtma zorunluluğu yok mu? Nerede Adalet ve Kalkınma Partisi’nin adaleti? AKP’nin adaleti sadece kendi yandaş kurumlarına eşit kaynak aktarmak, diğerlerini yok saymak mıdır?

Şimdi Büyükşehir Belediyesi’nin en azından son 5 yıldır, diriliş kamplarına, KO-MEK’e, Kent Konseyi’ne, Dil ve Edebiyat Derneği’ne ve diğer kamu yararı statüsündeki derneklere gerek belediye ve gerekse bağlı şirketleri aracılığı ile ne miktar kaynak ve destek aktardığını, imar muafiyetleri tanıdığını ayrıntısı ile açıklamak zorunluluğu, siyasilerin de ısrarla bunları sorma, sorgulama sorumluluğu vardır. Bakalım eşitlik var mı?

Halkın vergileri ile gelen Büyükşehir kaynaklarının, yandaş kurumlara kullandırılması, herkese eşit kullandırılmaması, haksızlık, yazık ve günah değil mi?

Durum düşünüldüğü gibi mi? Bir açıklasalar da gerçeği görsek…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Fahri Örengül - Mesaj Gönder

#

göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Başiskele belediye seçimlerinde hangi adaya oy verirsiniz?
Tüm anketler