Büyükşehir’den, İzmit tarihi için yeni eserler

Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit tarihini araştıran ve alanında uzman isimler tarafından hazırlanan kitaplar önceki akşam kamuoyuna tanıtıldı. G...

Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmit tarihini araştıran ve alanında uzman isimler tarafından hazırlanan kitaplar önceki akşam kamuoyuna tanıtıldı. Gar Sergi Salonu’ndaki tanıtıma ilgi yoğundu
 
Büyükşehir Belediyesi, kültür yayınlarına iki yeni eser daha kazandırdı. Kısa bir süre önce Kocaeli Kent Kültürü Envanteri’ni çıkaran ve kentteki tüm tarihi ve kültürel alanları kayıt altına alan Büyükşehir Belediyesi, şimdi de “Tarihi İzmit Kent Merkezi Geleneksel Konutlar” ve “Tarihi İzmit Kent Merkezi Mahalleler–Sokaklar–Mimari Eserler” adlı eserleri sundu. Her iki çalışmayla İzmit’in tarihi konutları ile mahalle, sokak ve mimari eserleri bilimsel bir çalışma ışığında bir araya getirilmiş oldu.
 
ALANINDA UZMAN İSİMLER
Eserleri Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevnihal Erdoğan, Yrd. Doç. Dr. Sonay Ayyıldız ve Yrd. Doç. Dr. Mehtap Özbayraktar hazırladı. “Tarihi İzmit Kent Merkezi Geleneksel Konutlar” eseri ile İzmit’teki geleneksel konutların daha derin anlaşılması ve geleceğe aktarılması amaçlanıyor. 220 sayfalık eser üç bölümden meydana geliyor.
 
TARİHİ MAHALLELER
Kitabın birinci bölümünde İzmit’in tarihi mahallelerindeki geleneksel konutların, parsele göre konumu, konumuna göre ana girişi ve giriş sayısı, kat türlerine göre gruplanması, çatı örtüsü ve saçak tipleri, plan tipleri, cephe kaplama malzemesi, cephe özelliği, pencere tipi, giriş kapısı tipi ve yapım sistemi gibi geleneksel karakterlerini oluşturan unsurlar tek tek tanımlanarak, genel mimari özellikleri ortaya konuldu.
 
FOTOĞRAFLA DESTEKLENDİ
İkinci bölümde, kentin tarihi mahallelerinden Hacıhasan, Akçakoca, Kozluk, Ömerağa, Çukurbağ ve Veliahmet’te yer alan geleneksel konutların 40 tanesi, hangi aileye ait olduğu, pafta, ada, parsel numarası ve envanter numaraları, özgünlük durumu gibi bilgiler yanında mahalle ve yapı – sokak ilişkisi ölçeğinde vaziyet plan çizimleri, ölçekli plan, cephe ve kesit çizimleri, tüm konutlara ait fotoğraflarla görsel açıdan desteklenerek açıkladı.
 
18 KONUT SEÇİLDİ
Kitabın üçüncü bölümünde ise, İzmit’in tarihi mahallelerinde önemli yeri olan, tarihi konutları mimari açıdan en iyi ifade eden 18 konut seçilerek önce mimari fiziksel yapısına sonra içinde yaşayan ailelerin sosyal, kültürel yaşantısı detaylı açıklanarak, görsel dokümanlarla desteklendi. Bununla birlikte “Konutun yaşam tarzı ve mimari kültürü” ortaya konuldu.
 
ESERLER TESPİT EDİLDİ
“Tarihi İzmit Kent Merkezi Mahalleler–Sokaklar–Mimari Eserler” kitabında ise kentin tarih boyunca geçirmiş olduğu katmanlaşmalar, kent ve mimari özellikleri açısından incelenerek kentin özgün kimliğini ortaya koymak amaçlandı. 239 sayfalık eserde Arkaik, Helenistik, Roma ve Bizans döneminden günümüze kalan kentsel ve mimari eserler tespit edildi.
 
BOŞLUĞU DOLDURDU
Kitapta, özellikle büyük çoğunluğu ayakta olan Osmanlı dönemi eserlerinden külliyeler, camiler, hamamlar, çeşmeler, askeri yapılar, idari yapılar, tarihi mahalle ve evlerin mimari özellikleri incelenerek, İzmit’in kültürel kimliği ortaya konuldu. Eser, İzmit kentini, tarihi mimari bakış açısıyla inceleyen yayınların azlığı dikkate alındığında önemli bir boşluğu doldurmakta.
 
TARİHE IŞIK TUTACAK
Eser ile mimarlara, mimari öğrencilerine, iç mimarlara, kent plancılarına, arkeologlara ve kent sakinlerine yaşadıkları kenti bir bütün olarak açıklamak ana hedef edinilmiş. Önceki akşam Gar Sergi Salonu’nda tanıtımı yapılan eserlerin kent kamuoyundan büyük ilgi görmesi bekleniyor. Kentimiz için büyük bir önem teşkil eden eserler uzun yıllar kentimiz tarihine ışık tutacak.

#

30 Eyl 2011 - 13:33 Kocaeli- Gündem

Son bir ayda kocaeligazetesi.com.tr sitesinde 3.390.610 gösterim gerçekleşti.


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Kocaeli Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Kocaeli Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Kocaeli Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Kocaeli Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.